Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
V zadnjem času opažamo porast elektronskih sporočil, ki ciljajo na računovodstva podjetij in organizacij. Elektronsko sporočilo na prvi pogled izgleda, kot da ga je poslal direktor/ica oz. ravnatelj/ica, v njem pa sprašuje računovodstvo, ali lahko danes plačajo znesek v višini več 10.000 EUR.

Gre za poskus goljufije. Sicer ne gre za novo vrsto goljufije, je pa zadnje čase zopet zelo aktualna. Poteka tako, da goljufi na spletni strani podjetja oziroma organizacije pridobijo podatke o imenu in priimku ter elektronskem naslovu direktorja in računovodstva. Nato pošljejo računovodstvu elektronsko sporočilo z navodili za nakazilo denarja, pri čemer ponaredijo podatke o pošiljatelju, da sporočilo izgleda, kot da bi ga poslal direktor. V elektronskem sporočilu je namreč podatke pošiljatelja zelo enostavno ponarediti.

Za pošiljanje tovrstnih elektronskih sporočil goljufi odprejo nov elektronski naslov pri enem od brezplačnih ponudnikov elektronske pošte, kot sta na primer AOL in Gmail, zato v teh primerih ne pride do vdora v elektronski račun, kot si nekateri napačno predstavljajo.

Goljufija elektronska posta

V nekaterih primerih celo ponaredilo el. naslov pošiljatelja, ter v sporočilo v polje “Reply-To” oz “Odgovori-za” vstavijo nov el. naslov, kamor se pošlje odgovor.

Kaj se zgodi, če na elektronsko sporočilo odgovorite?

V tem primeru vam pošljejo podatke o bančnem računu, kamor morate nakazati denar. Gre za bančni račun v tujini (največkrat iz Velike Britanije, Španije in Turčije), ki pripada t.i. denarni muli. Ta denar takoj po nakazilu dvigne in ga po drugi poti pošlje naprej, najpogosteje preko plačilnih sistemov Western Union in Moneygram, kjer se sled za denarjem zelo hitro izgubi.

Goljufija elektronska posta

Kako ukrepati v primeru prejetja sporočila?

Enostavno ga izbrišite. Proti tovrstnim goljufijam se je najbolje boriti z osveščanjem uporabnikov, zato o goljufiji obvestite tudi svoje kolege, da jo bodo znali pravočasno prepoznati. Pri poslovanju velja splošno pravilo: vsako neobičajno spremembo pri plačilih nujno preverite na nek drug, neodvisen način, npr. osebno, preko telefona ali telefaksa. To velja še posebej, če poslujete s tujino!

V primeru, da prejmete elektronsko sporočilo s podatki o bančnem računu, ga posredujte na elektronski naslov cert@cert.si. Če ste denar nakazali, nemudoma kontaktirajte svojo banko, nato pa pokličite policijo.

Za dodatno varnost se priporoča uporaba digitalnega podpisovanja elektronske pošte. Ta prejemniku zagotavlja tako istovestnost avtorja sporočila, kot integriteto sporočil, da vsebina med samim pošiljanjem ni bila spremenjena.

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.

Ide@l Mastercard® kartica

Spremenite svoje nakupe v kredit na 60 obrokov. Odločite se za enega izmed 3 načinov odplačevanja. Spoznajte garancije in zavarovanja na nakupe in kartico.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.