Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
V zadnji epizodi prve sezone IZ OZADJA je naš novinar in nekdanji skakalni as Jurij Tepeš gostil športno psihologinjo Meto Jerala Kegljevič. Meta je prav tako nekdanja članica slovenske izbrane odbojkarske vrste.

Oglejte si več v zgodbah (Story) na našem Instagram profilu @sberbank_slovenija.


* * *

Zanima me, kako pogosto potekajo srečanja s športnimi psihologi?

Običajno s športniki delamo 20 ur na sezono, kar pomeni, da sodelujemo recimo dvakrat na mesec, včasih tudi manj.

Pri katerih letih se priporoča začetek dela s športnim psihologom?

Popolnoma določene starosti, pri kateri naj bi športnik začel delati na psihološki pripravi, ni. Glede na to, da se večje selekcije v večini športov zgodijo po 13, 14, 15 letu, svetujemo, da do takrat, v kolikor je možno (izjeme so določeni športi, specifične problematike …) šport predstavlja polje učenja, napredka in zabave. Če se opaža, da ima otrok na teh treh poljih težave, svetujemo staršem, da se najprej posvetujejo s strokovnjakom, ki bo ocenil in predlagal, kako naprej.

Ali delo športnih psihologov poteka samo individualno ali tudi v skupini?

Večino našega dela predstavljajo individualni sestanki, tako da se lahko res posvetimo športniku in njegovemu problemu. Ampak veliko delamo tudi v skupinah, v obliki predavanj za trenerje in starše ter druge funkcionarje v športu.

Ali skakalcu/skakalki po padcu pomagaš, da se »postavi nazaj na noge«?

Seveda. V primeru padcih pri skokih se običajno razvije strah pred ponovno podobno izkušnjo. To je popolna normalen in razumljiv odziv, ki ga ob padcu doživi skakalec. S podrobno analizo dogodka in doživljanja pri skakalcu, lahko z različnimi postopki in tehnikami, skupaj s trenerskim štabom skakalcu pomagam, da premaga pridobljen strah in ponovno izvaja skoke na želenem nivoju.

Sberbank Iz ozadja Meta Jerala Kegljevič

Kaj je najpogostejša psihološka težava pri športnikih, zaradi katere se obrnejo na psihologinjo?

Težave oz. problemi, ki jih športniki želijo reševati se močno razlikujejo od športnika do športnika oziroma od športa do športa. V splošnem velja, da s športnikom, ki se odločijo za sodelovanje ni »nič narobe«. V večini se želijo izboljšati. V ta namen najpogosteje rešujemo nihanja v izvedbi, razlike med treningom in tekmo, učimo kontrole čustev pred, med in po nastopu, dvigujemo limite športnika, odpravljamo napake v izvedbi, učimo strategije spopadanja s stresom …

V kakšni obliki poteka delo s športniki?

Način sodelovanja s športniki se ponovno razlikuje glede na starost, šport, nivo tekmovanja, vključenost trenerja in drugih strokovnjakov, časa in drugih dejavnosti (sezone, odsotnosti, poškodbe …). Športni psihologi poskušamo način in obliko dela prilagoditi posamezniku glede na uvodni razgovor ob upoštevanju navedenih dejavnikov. Večina dela se opravi v obliki individualnih sestankov.

Katere so prednosti dela s športnim psihologom?

To vprašanje bi bilo boljše zastaviti športnikom. Prednosti, ki se odražajo skozi naše delo so predvsem boljša priprava na tekmo, hitrejše vračanje po neuspehu, boljša kontrola različnih čustvenih stanj, manj padcev motivacije, boljša koncentracija in zaznavanje občutkov v izvedbi, boljše usklajevanje športa in ostalih obveznosti v življenju, osebnostni napredek itn.

Kako se vam je spremenil delovnik in ali je več dela od doma?

Od kdaj smo doživeli drugi »lockdown« smo večino našega dela preselili na Zoom, predvsem zaradi tega, da smo zagotovili varnost športnikov, da so lahko normalno naprej neobremenjeno tekmovali. Zdaj pa je vedno več dela tudi v živo.

Z Meto Jerala Kegljevič se je zaključila letošnja sezona IZ OZADJA. Juriju in Meti se zahvaljujemo za zanimive vpoglede v zakulisje naših nordijcev. 

* * *

Preberite tudi preostale intervjuje prve sezone:

* * *

Ne zamudite druge sezone, ki prihaja pozimi 2021!

Spremljajte @sberbank_slovenija, Facebook stran Sberbank - Za male in velike želje, ter Instagram profil Jurija Tepeša @tepesjurij za več ... 

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.