Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Jurij nas je v tokratni epizodi seznanil z Maticem Slabetom, ki nam je razkril nekaj zanimivosti v zakulisju teka na smučeh. Koliko parov smuči imajo naši tekači, kako se servisirajo…?

Pa poglejmo, kakšna vprašanja ste mu zastavili skupaj z Jurijem.

Oglejte si več v zgodbah (Story) na našem Instagram profilu @sberbank_slovenija.


* * *

Sberbank Iz ozadja Matic Slabe

Koliko časa povprečno traja tvoj delavnik na tekmi?

Običajno priprava smuči na tekmovanje v smučarskih tekih traja dva dni. Na dan tekme običajno vse skupaj traja 10 do 14 ur.

Koliko časa traja priprava enega para smuči na tekmo?

Za drsalno tehniko priprava traja okrog 30 minut. Za klasično tehniko okrog 20 minut. V izločilnih bojih, ko se mudi, morajo biti smuči pripravljene v 15 minutah.

Koliko parov smuči povprečno ima posamezen tekmovalec?

Najboljši tekmovalci in tekmovalke imajo 40 parov smuči za klasično tehniko in 40 parov za drsalno tehniko.

Kako se boste prilagodili oz. se prilagajate na prepoved uporabe fluora v mažah?

Zaenkrat še ni točno določenega plana, kako naj bi potekalo. Potrebno zamenjati vso servisno opremo (krtače, filce, …) in pa tudi vse smuči, saj so te prepojene s fluorom. Nato pa bomo testirali nove maže/produkte.

Kakšno hitrost imajo smuči?

Na nekaterih spustih na tekmovanjih dosežejo tudi do 80km na uro.

Kako si se izšolal za ta poklic?

Skozi treninge in tekmovanja se naučiš priprave smuči. Želja je bila, da tudi po zaključku kariere ostanem v smučarskih tekih kot serviser. Tako sem dobil priložnost v Continentalnem pokalu. Lani sem nato na polovici tekem pripravljal smuči v svetovnem pokalu, letos pa sem bil prisoten vseh tekmah svetovnega pokala.

Kako izgleda testiranje smuči pred tekmo?

Izbereš tip smuči, ki je primeren za temperaturo in vrsto snega. Testira se 8 do 10 parov smuči naenkrat. Testiranje poteka tako, da se tekmovalec in trener ali serviser spustita z enako začetno hitrostjo po klancu navzdol in nato se izbere smuči, ki so hitrejše.

Koliko parov smuči pripravi cela servisna ekipa za eno tekmo?

Ekipa pripravi 60 do 70 parov na dan. Se pravi 120 do 140 parov pred tekmovanjem. Iz tega se potem izbere štiri najboljše pare za 4 tekmovalce/tekmovalke.

Kako se razlikuje priprava smuči glede na vrsto discipline, v kateri bodo uporabljene?

Osnovna priprava je podobna. Servis se takrat, ko se pripravlja oboje, razdeli na dva dela. Pod čevljem se na smuči za »klasiko« nato nanese pripravke za boljši oprijem. Ostali del smuči pa je pripravljen enako kot za drsalno tehniko.

Zahvaljujemo se Maticu in Juriju za zanimiv pogovor. V naslednji epizodi nas Jurij popelje v Lahtii, kjer se bo srečal z našim naslednjim gostom. Ne zamudite naslednje epizode!

* * *

Preberite tudi preostale intervjuje prve sezone

Prejšnji intervjuji:

Naslednja intervjuja:

* * *

Ne zamudite druge sezone, ki prihaja pozimi 2021!

Spremljajte @sberbank_slovenija, Facebook stran Sberbank - Za male in velike želje, ter Instagram profil Jurija Tepeša @tepesjurij za več ... 

Kartica Ide@l Mastercard®

Razdelite svoje nakupe na 60 obrokov. Odločite se za enega izmed 3 načinov odplačevanja. Spoznajte garancije in zavarovanja na nakupe in kartico.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.