Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Poletje ni le čas za uživanje na različnih lokacijah, temveč tudi za nakupovanje. Ob nakupovanju v trgovinah so prikladni spletni nakupi, ki ob privarčevanem času nudijo tudi varne nakupe.

Spletni nakupi s plačilnimi karticami so iz leto v leto bolj popularen način nakupovanja. In ker Slovenci radi nakupujemo, vam predstavljamo pet situacij, v katerih se lahko znajdete ob fizičnem plačevanju s kartico, in nasvete, kako v teh primerih odreagirati.

1. Trgovec ima najnižji znesek za plačilo s kartico

Ob plačevanju s kartico se lahko pojavi težava, da ima trgovec določen najnižji znesek, za katerega je možno plačilo s kreditno kartico. Zavedajte se, da mora trgovec, pri katerem je označena možnost plačila tudi s kartico, sprejeti plačilo ne glede na znesek računa. 

2. Ob plačilu s kartico trgovec zahteva identifikacijo

Zgodi se vam lahko tudi, da trgovec od vas zahteva, da se ob plačilu s kreditno kartico identificirate. Zakonske osnove za to sicer nima, lahko pa, v primeru, da sumi na zlorabo, prosi imetnika kartice za identifikacijo z osebnim dokumentom. Svetujemo vam, da kartice ne dajete iz rok, saj se s tem zmanjšate možnost njene zlorabe. V primeru, da zavrnete identifikacijo, lahko trgovec zavrne sprejem plačila s kartico.

3. V trgovino sem prišel/la z nepodpisano kartico

Velikokrat se zgodi, da ob prejetju nove kartice le-to pozabimo podpisati, nepodpisana kartica pa velja kot ... neveljavna. V tem primeru je odvisno od trgovca, ali bo takšno kartico sprejel ali ne, zato pazite, da je vaša kartica podpisana. Svetujemo vam, da pred odhodom na razprodaje preverite, ali je vaša kartica podpisana.

4. Želim plačati s kartico, a mi jo zavrača

Če vam kartico ob plačilu zavrača, težava morda tiči v POS terminalu, v slabši povezavi ali povezljivosti glede na tip POS terminala. Takrat poskušajte plačati še na drug način. Vaša kartica vam omogoča tri možnosti plačila, in sicer z brezstičnim načinom, z vstavitvijo čipa v POS terminal in z magnetnim trakom. Če vzrok ni tehnične narave, kar lahko preverite s trgovcem, ali niti eden izmed naštetih načinov ne deluje, vam svetujemo, da se obrnete na banko izdajateljico. Vaša kartica je lahko blokirana, neveljavna ali pa vam je pretekla.

5. Trgovec mi želi zaradi plačila s kreditno kartico zaračunati dodatno provizijo

V primeru, da vam trgovec zaradi plačila s kreditno kartico želi zaračunati dodatno provizijo, se zavedajte, da to ni pravilno. V skladu z ZPlaSS-2 (Zakon o plačilnih storitvah in sistemih)  je vsakršno zaračunavanje dodatne provizije ob plačilu s kartico prepovedano.

Pa še zadnje. V času razprodaj moramo biti še posebej pozorni, da je enostavno plačevanje hkrati tudi varno, zato svoje Ide@l Mastercard kreditne kartice ne izpustite iz vidika. Uživajte v nakupih!

Mastercard in Sberbank banka

Ide@l Mastercard® kartica

Spremenite svoje nakupe v kredit na 60 obrokov. Odločite se za enega izmed 3 načinov odplačevanja. Spoznajte garancije in zavarovanja na nakupe in kartico.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.