Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Korošcu in Štajercu, 29-letnemu Tadeju Boženku in 32-letnemu Vidu Jakopinu, je pandemija virusa covid-19 dodobra pristrigla peruti. Šele v zadnjih tednih sta zadihala s polnimi pljuči, saj sta se vendarle znašla sredi tekmovalnega ritma, kar je bilo še pred dvema mesecema skorajda nepredstavljivo.

Minuli konec tedna sta na državnem prvenstvu v Kranju branila naslov prvakov, a sta v finalu klonila proti paru Zemljak-Pokeršnik. Boženk je tako ostal brez petega zaporednega naslova, Jakopin pa brez skupno tretjega, prvič je bil najboljši že pred desetimi leti.

Toda pred njima je še večji izziv. Konec tega tedna bo namreč Ljubljana gostila turnir FIVB svetovne serije v odbojki na mivki, kjer bosta Tadej in Vid vnovič v vlogi branilcev naslova. Zmotili smo ju med treningom v športnem parku Ludus v Črnučah, kjer redno vadita. Oba že kar dolgo, Tadej 10 let, Vid pa dve leti manj, živita v Ljubljani. Ker so z omilitvijo protivirusnih ukrepov od začetka maja dovoljeni športni treningi v parih, sta Tadej in Vid zadovoljna, da se jima na drugi strani mreže pridruži še kateri izmed odličnih slovenskih odbojkarjev.

Končno ste ujeli tudi tekmovalni ritem, potem ko ste kar dolgo trenirali, pa niste vedeli, kdaj boste lahko sploh odigrali kakšno tekmo. Je bilo to naporno?

Tadej: Res se je težko pripravljati, če pred seboj nimaš vidnega cilja. Še vedno ne vemo, koliko tekem nas še čaka letos. A realno od te sezone ne smemo pričakovati prav veliko.

Vid: Trenirava sicer povsem običajno, zdaj sva v podobnem ritmu kot lani ob tem času. Če se pa izkaže, da bo v drugem delu sezone kje na voljo še kakšen primeren turnir, se bova seveda prilagodila.

Motiva vama torej mrtvi sezoni navkljub ne manjka?

Tadej: Moj motiv je sezona 2021. V glavi sem letošnje tekmovalno leto že dodobra izbrisal, čeprav se je zdaj pred nama pojavilo kar nekaj izzivov. Torej, pustimo se presenetiti, zdaj z DP v Kranju in svetovno serijo v Ljubljani smo se vendarle premaknili iz mrtvega teka.

Vid: Nikakor. Le cilje sva preusmerila v bolj oddaljeno prihodnost, torej v drugo leto.

Kako sta v času najhujše osamitve sploh lahko trenirala?

Vid: Ko je bilo vse zaprto, sem še največ hodil s hčerko na Golovec. Tudi tekel sem redno, nabiral kondicijo. Drugače pa ni bilo enostavno, saj nisem imel stika z žogo, fitnesom in podobno.

Tadej: Seveda sem treniral doma, nabavil sem si nekaj uteži, tudi ven na zrak sem redno hodil in tekel, a to nikakor ni bilo enako kot če bi imel na voljo tako igrišče kot fitnes.

Začetek vajine letošnje sezone je bil na Bližnjem vzhodu vse prej kot umirjen. Kako se spominjata prvih tekem in potem odpovedi ter karantene?

Vid: Z dvema besedama: popolna zmeda. Nameravala sva na turnir v Iran in potem v Katar, pa se je izkazalo, da v Iran zaradi točk na svetovni lestvici sploh ne bi mogla, pa še odpadel je tik pred zdajci. Odpravila sva se v Katar, kjer sva izpadla še pred glavnim turnirjem, kar se je izkazalo za logistično rešilno bilko. Namreč, v zadnjem hipu sva ujela letalo proti Evropi ...

Tadej: Iz Dohe sva se vračala 11. marca, medtem ko se je turnir začel 13. marca. Na dan, ko sva zapuščala Katar, so tam potrdili 280 okuženih in so malce v paniki začeli zapirati meje. Drži, ta avantura z Iranom in Katarjem nama je pobrala kar precej živcev in denarja. Še zdaj sva brez dobre polovice denarja od neizkoriščenih letalskih kart.

Tadej Bozenk in Vid Jakopin odbojka na mivki

In takrat je tudi svetovna zveza FIVB že odpovedala vse turnirje v odbojki na mivki v prvi polovici sezone ...

Vid: Najin cilj pred sezono je bil, da se uvrstiva na čim več turnirjev s tremi in štirimi zvezdicami, torej podobno kot v prejšnji sezoni. Drugi cilj, seveda nič manj pomemben, pa je bilo približevanje uvrstitvi na olimpijske igre.

Slovenija ima kar nekaj vrhunskih dvojic, poleg vaju gotovo vsaj še par Zemljak-Pokeršnik, toda na olimpijskih igrah v šestih dosedanjih izvedbah med 36 nastopajočimi državami Slovenije še ni bilo. Je realno, da bi imeli drugo leto v Tokiu med 24 pari tudi mi prvič olimpijce v odbojki na mivki?

Tadej: S precej odigranimi turnirji in nabiranjem točk so možnosti za uvrstitev kar realne. Seveda je konkurenca neizprosna, večje države imajo pač boljše možnosti, največji tudi po dva para na OI.

Vid: Večina parov pride na olimpijske igre prek FIVB lestvice. Med 24 dvojicami ostane le še osem mest za kvalifikante, to je pač naša edina možna pot. Je pa vsekakor razveseljivo, da imamo tudi notranjo konkurenco, poleg naju sta tu še Nejc (Zemljak) in Jan (Pokeršnik), morda bi se lahko na mivko za dlje časa preselila tudi Tine Urnaut in Rok Možič, tako bi bila konkurenca še bolj izenačena ...

Skupaj sta sicer šele drugo sezono, a sta lani z osvojenim turnirjem na Kongresnem trgu in srednjeevropskim prvenstvom v Črnučah hitro opozorila nase. Turnir v Ljubljani ima sicer eno zvezdico, vidva najbrž ciljata še na kaj več?

Tadej: Vsekakor, lani sva bila poleg ljubljanskih tekem najbolj zadovoljna z nastopom v Jurmali v Latviji, kjer sva se na turnirju treh zvezdic prek kvalifikacij prebila do glavnega žreba. Pri vsaki zvezdici več je konkurenca razumljivo večja. Najino prvo skupno sezono bi sicer lahko ocenil kot odlično.

Zagotovo pa sta se razveselila tekem v Kranju in Ljubljani, torej državnega prvenstva in svetovne serije. V Kranju sta bila minuli konec tedna Nejc Zemljak in Jan Pokeršnik kar prepričljivo boljša ...

Vid: Na državnem prvenstvu smo štirje pari, vsi polfinalisti, precej odstopali od preostalih. Videli smo nekaj dobrih tekem, žal nisem bil zadovoljen z najino igro v finalu, kjer sta Nejc in Jan zasluženo zmagala. Predvsem pri servisu sta bila odlična, skorajda brez napak. Midva sva naredila preveč napak pri servisu, nobene neposredne točke, tako da je razlika hitro narasla.

Vid Jakopin in Tadej Bozenk odbojka na mivki

Konec tedna pa je pred vama nov izziv, FIVB turnir na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer bosta vnovič v vlogi branilcev naslova. Vajin cilj?

Vid: Vsekakor morava popraviti servis, da igra potem steče. Udeležba bo bržkone močnejša kot lani, ko sva midva nekako presenetila iz ozadja. S tekmeci se ne obremenjujeva, upava le, da nama igra, predvsem servis, steče bolje kot na finalu v Kranju.

FIVB ima v koledarju zaenkrat le nekaj turnirjev z eno zvezdico. Je to dovoljšen izziv za vaju?

Vid: Po turnirju v Ljubljani je najin naslednji cilj septembrsko evropsko prvenstvu v Jurmali v Latviji, kjer sva lani igrala zelo dobro. Glede preostalih turnirjev pa se bova sproti prilagajala, saj vselej dodobra pretehtava, če so turnirji z eno zvezdico res tisti pravi izziv.

V času epidemije so se med nami spremenile tudi potrošniške navade. Uporabljata kaj spletne nakupe s pomočjo kartic vajinega pokrovitelja banke Sberbank?

Tadej: Vesela sva, da banka Sberbank v najinih prizadevanjih najde interes za sodelovanje, saj si s sponzorsko pogodbo lahko pokrijeva nekaj stroškov predvsem za letalske karte. Drugače pa prav veliko prek spleta ne kupujem, le sem ter tja.

Vid: Vsekakor sem začel več kupovati s kartico po spletu, konec koncev smo bili v to nekaj časa skorajda prisiljeni.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.