Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Ste se kdaj vprašali, kaj pomenijo vse številke in preostali elementi, ki jih vsebuje debetna Mastercard kartica? Če do zdaj niste poznali pomena posameznega elementa, potem ga lahko spoznate v blog zapisu …

Malo za uvod ...

Pri Sberbank banki smo decembra 2019 začeli izdajati debetne kartice Mastercard, ki so nadomestile debetne kartice Activa Maestro.

Debetna kartica Mastercard omogoča imetnikom uporabo številnih funkcionalnosti, ki izboljšujejo nakupovalno izkušnjo in lajšajo bančno poslovanje, hkrati pa je poslovanje zaradi omenjenih funkcionalnosti varnejše.

Imetniki kartice lahko brezstično plačujejo ali dvigujejo gotovino na vseh terminalih POS ali bankomatih, označenih z logotipom Mastercard. Na globalni ravni je debetna kartica Mastercard izjemno razširjena, z njo je možno plačevati na več kot 53 milijonih mest po svetu.

Pomembna funkcionalnost je možnost varnih spletnih nakupov. Imetnik nakupe potrjuje z mŽetonom ali OTP čitalcem kartic. Z debetno kartico Mastercard so preprostejše tudi rezervacije storitev, na primer rezervacija hotela ali drugih turističnih namestitev, najem avtomobila in podobne transakcije, za katere je bila prej potrebna kreditna kartica.

Uporabnik ima z debetno kartico Mastercard tudi popoln nadzor nad porabo. Po opravljeni transakciji so sredstva takoj odšteta s transakcijskega računa.

Za dodatno varnost je poskrbljeno s funkcijo Varnostni SMS. Po vklopu storitve je imetnik kartice s sporočilom SMS obveščen ob vsaki izvršeni transakciji s kartico. 

Ob uporabi kartice je zaradi narave nekaterih transakcij potrebno uporabiti tudi katerega od elementov, ki se nahajajo na kartici. Za lažji pregled smo pripravili spodnji prikaz.

Številka PAN za spletno nakupovanje z debetno kartico

Številka, ki na sprednji strani kartice zavzema največ prostora, je številka PAN. Kratica PAN pomeni Personal Account Number in je sestavljena iz 16 številk.

Kot smo že omenili, debetna kartica Mastercard omogoča spletne nakupe pri različnih spletnih trgovcih. Kadar je pri spletnem nakupu zahtevan vpis številke Mastercard kartice, je treba vpisati 16 mestno številko PAN. Podobno je treba številko PAN vnesti ali sporočiti po telefonu tudi v primeru posredovanja podatkov za rezervacijo storitev (na primer rezervacija najema vozila ali rezervacija turističnih namestitev kot so hoteli, apartmaji in podobno).

Debetna kartica Sberbank Mastercard prva stran

Številka PAN se nahaja tudi na kreditnih karticah Ide@l Mastercard. Kaj tam pomeni posamezna številka na kartici, si lahko preberete v tem blog zapisu.

Na sprednji strani sta še dve številki. Pod številko PAN je datum veljavnosti kartice. Datum veljavnosti kartice je obvezen podatek pri vsakem spletnem plačilu in ga je treba vpisati, saj brez tega podatka spletnega nakupa ne bo mogoče zaključiti. Kartica je vedno veljavna do zadnjega dne meseca in leta, ki je izpisan na kartici.

Najnižje na sprednji strani je napisana številka, ki označuje ID kartice oziroma card ID. Številko potrebujete za prijavo z OTP čitalcem kartic v spletno banko eSberbank SI in za izračun dinamičnega gesla, kadar za potrditev spletnega nakupa uporabite OTP čitalec.

Na hrbtni strani številka transakcijskega računa

Na hrbtni strani debetne kartice Mastercard sta dve številki. Krajša, trimestna številka, ki se nahaja desno od podpisnega traku, se imenuje CVC-2 koda (Card Validation Code 2). Uporablja se pri potrjevanju spletnih plačil.

Debetna kartica Sberbank Mastercard hrbtna stran

Nekoliko nižje je zapisana še številka osebnega transakcijskega računa, tako imenovani IBAN (International Bank Account Number) oziroma mednarodna številka bančnega računa.

IBAN poleg številk sestavljata tudi dve črki, in sicer SI. Po ISO standardu gre za oznako Republike Slovenije. Črkama SI sledita številki 5 in 6, ki pomenita kontrolno številko za Slovenijo. V nadaljevanju so navedene številke imetnikovega transakcijskega računa. Teh številk je 15, skupaj je torej IBAN sestavljen iz 19 znakov.

Ugodni osebni računi

Želite zamenjati bančni račun in prihraniti? Oblikujte račun po svoje ali izberite katerega izmed paketnih računov.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.