Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Ste se kdaj vprašali, kaj pomenijo vse številke in preostali elementi, ki jih vsebuje debetna Mastercard kartica? Če do zdaj niste poznali pomena posameznega elementa, potem ga lahko spoznate v blog zapisu …

Pri Sberbank banki smo decembra 2019 začeli izdajati nove debetne kartice Mastercard, ki so nadomestile obstoječe debetne kartice Activa Maestro.

Debetna kartica Mastercard omogoča imetnikom kartice številne nove funkcionalnosti, ki izboljšujejo nakupovalno uporabniško izkušnjo, olajšujejo bančno poslovanje in so hkrati bolj varne. Imetniki nove kartice lahko brezstično plačujejo ali dvigujejo gotovino na vseh terminalih POS ali bankomatih, označenih z logotipom Mastercard. Na globalni ravni je debetna kartica Mastercard izjemno razširjena, z njo je možno plačevati na več kot 53 milijonih mest po svetu.

Med pomembnimi novostmi je možnost varnih spletnih nakupov. Imetnik nakupe potrjuje z mŽetonom ali OTP čitalcem kartic. Z novo kartico so preprostejše tudi rezervacije storitev. Na primer, rezervacija hotela ali druge turistične namestitve, najem avtomobila … Uporabnik ima s kartico popoln nadzor nad porabo. Po opravljeni transakciji so sredstva takoj odšteta s transakcijskega računa.

Številka PAN za spletno nakupovanje z debetno kartico

Našteli smo le nekaj funkcionalnosti kartice, kjer imetnik zaradi same narave transakcije uporabi tudi kakšnega izmed elementov kartice, podrobneje razloženih v nadaljevanju.

Na prednji strani kartice od številk največ prostora zaseda številka PAN. Kratica PAN pomeni Personal Account Number in je sestavljena iz 16 številk. Kot že omenjeno, debetna kartica Mastercard omogoča spletne nakupe pri različnih spletnih trgovcih. Kadar je pri spletnem nakupu zahtevan vpis številke Mastercard kartice, je treba vpisati 16 mestno številko PAN. Podobno je treba številko PAN vnesti, ali sporočiti po telefonu, tudi v primeru posredovanja podatkov za rezervacijo storitev, na primer, rezervacijo najema vozila, rezervacijo turističnih namestitev kot so hoteli, apartmaji in podobno.

Debetna kartica Sberbank Mastercard prva stran

Številka PAN se nahaja tudi na kreditnih karticah Ide@l Mastercard. Kaj tam pomeni posamezna številka na kartici, si lahko preberete v tem blog zapisu.

Na prednji strani sta še dve številki. Pod številko PAN je datum veljavnosti kartice. Datum veljavnosti kartice je pri vsakem spletnem plačilu obvezen podatek in ga je treba vpisati, saj brez tega podatka spletnega nakupa ne bo mogoče zaključiti. Kartica je vedno veljavna do zadnjega dne meseca in leta, ki je izpisan na kartici. Najnižje na prednji strani je napisana številka, ki označuje ID kartice oziroma card ID. Številko potrebujete za prijavo z OTP čitalcem kartic v spletno banko eSberbank SI in za izračun dinamičnega gesla, kadar uporabite OTP za potrditev spletnega nakupa.

Na hrbtni strani številka transakcijskega računa

Na hrbtni strani debetne kartice Mastercard sta dve številki. Krajša, trimestna številka desno od podpisnega traku, se imenuje CVC-2 koda (Card Validation Code 2). Uporablja se pri potrjevanju spletnih plačil.

Debetna kartica Sberbank Mastercard hrbtna stran

Nekoliko nižje je zapisana še številka osebnega transakcijskega računa, tako imenovani IBAN (International Bank Account Number) oziroma mednarodna številka bančnega računa. IBAN poleg številk sestavljata tudi dve črki, in sicer SI. Po ISO standardu gre za oznako Republike Slovenije. Črkama SI sledita številki 5 in 6, ki pomenita kontrolno številko za Slovenijo. V nadaljevanju so navedene številke imetnikovega transakcijskega računa. Teh številk je 15, skupaj je IBAN sestavljen iz 19 znakov.

Osebni računi

Izberite osebni račun in ga oblikujte po svoje ali izberite katerega izmed paketnih računov, ki že vključujejo nekatere bančne storitve.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.