Znano je, da koronavirus najbolj ogroža starejše ljudi. Če sodite med starejšo populacijo, dosledno upoštevajte nasvete, kako ravnati v času epidemije. Spoštovanje ukrepov seveda velja tudi za mlajše, ki starejše s tem zaščitite, pri določenih (bančnih) opravilih pa jim lahko priskočite na pomoč.

Starejši ste zakladnica izkušenj in modrosti, ki jih prenašate na mlajše rodove in tako naj ostane tudi v prihodnje. V tem obdobju je zato pomembno, da se zaradi lastne varnosti držite nasvetov in se zadržujete v svojem bivalnem prostoru. Brez sprehodov med množice in brez obiskov trgovin. Mlajši rodovi naj vam priskočijo na pomoč, kjer je to mogoče in predvsem varno.

V primeru bančnih opravil smo pripravili nasvete, kako lahko starejši poskrbite za lastno varnost in pripomorete k omejitvi širitve koronavirusa. Ker se bliža dan izplačila pokojnin, vas dodatno pozivamo, da poslovalnice obiščete le v nujnem primeru.  

Opravite dvig na bankomatu

Obisk poslovalnice odsvetujemo. Če imate bančno kartico, opravite dvig na bankomatu. Pri dvigu na bankomatu ne pozabite na osnovne preventivne ukrepe, kot so varnostna razdalja, pravilno umivanje oziroma razkuževanje rok in pravilna higiena kašlja.

Poslujte brez gotovine

Upokojenci, ki imate spletno banko eSberbank SI ali mobilno banko mSberbank SI, opravljajte bančne posle na daljavo.

Ne obiskujte trgovin. S plačilnimi karticami Sberbank banke lahko opravite nakupe prek spleta. Če te možnosti nimate, prosite, da nakup opravijo vaši sorodniki, ki so vešči spletnega nakupovanja. Osebni obisk trgovine naj bo resnično zadnja možnost. Preden sami obiščete prodajno mesto, prosite sorodnike, mlajše sosede, da opravijo nakup namesto vas. V primeru, da sami obiščete trgovino, plačujte z brezstično kartico in se držite vseh preventivnih ukrepov.

Pooblaščeni na računu

Pri bančnih opravilih so vam lahko v ogromno pomoč pooblaščenci. Namesto vas lahko plačajo položnice prek lastnih digitalnih bančnih poti. Prav tako lahko namesto vas opravijo dvig gotovine na bankomatu, s tem pa vam prihranijo obisk poslovalnice.

Obisk poslovalnice le v skrajnem primeru

Upokojenci, ki ne uporabljate bančne kartice, uredite dvig pokojnine preko vaše pooblaščene osebe. Če je obisk bančne poslovalnice neizogiben, upoštevajte vse preventivne higienske (vstopajte posamezno, razkužite si roke, držite varnostno razdaljo) in varstvene ukrepe ter navodila poslovalnic. Ne pozabite preveriti delovnega časa poslovalnic, ki se v tem obdobju utegne spremeniti.

Če imate kakšno vprašanje, se lahko obrnete na kontaktni center ali nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 22 65, kjer vam bomo z veseljem pomagali.  

Prijazen pozdrav in ostanite zdravi.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.