Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih se je za dekleta končala predčasno. Črto soo potegnili v vseh reprezentancah, seveda tudi v naši, kjer je okvirno oceno podal glavni trener naše ženske izbrane vrste Zoran Zupančič

S točkami svetovnega pokala se v tej zimi lahko pohvali sedem slovenskih skakalk, kar je enako kot lani. Tudi kot ekipa naša dekleta kotirajo podobno; Slovenija je na skupnem petem mestu, torej na enakem kot je bila lani. Imamo dve tekmovalki med deseterico, Nika Križnar in Ema Klinec sta na 7. oziroma 8. mestu v skupnem seštevku.

 

Zoran Zupančič, ste z naštetim zadovoljni?

Iztekajočo sezono ocenjujem približno takšno kot je bila lanska, ki je bila zame premierna. Rezultatsko je ta sicer za odtenek slabša, a vseeno ne gre bíti plati zvona. Glede na to, da v tej zimi ni svetovnega prvenstva, smo se zavestno odločili, da bomo več preiskušali opremo, da bomo več časa namenili različnim pristopom k treningom in tekmam, in da bomo skušali do konca zadržati visok ritem, kar nam lani ni najbolje uspelo, saj je proti koncu sezone dekletom že pošlo nekaj moči. Med poletno sezono smo zmagovali na tekmovanjih za grand prix, Križnarjeva je bila takrat povsem na vrhu s Takanašijevo, tudi zimski začetek z uvrstitvami med šesterico in stopničkami v Lillehammerju in Klingenthalu je bil odličen.

A nato vse do tekme v Ljubnem vendarle niste več posegali po uvrstitvah na stopničke ...

Vmes se je poškodovala Urša Bogataj in v glavah tekmovalk se je nekaj dogajalo, gotovo povezano z morebitno poškodbo. Podobno je bilo lani ob težavah Eme Klinec. Letos je v tem obdobju reprezentanca Avstrije dobesedno odskočila od ostalih. Priznam, da nam ni najbolj jasno, kako jim je to uspelo in kaj je ključ do njihovih izjemnih rezultatov. A gotovo se del odgovora skriva tudi v testiranju opreme, kateri največje ekipe dajejo vse večji poudarek. Seveda pa smo vselej veseli domače tekme, Ljubno je za nas tudi rezultatsko nekakšen balzam. Domača skakalnica je vendarle prednost in temu primerni so tudi uspehi. Vsekakor bi si želel v svetovnem pokalu še kakšno domačo tekmo več.

Omenili ste temeljit pristop pri izboljšavah pri dresih. Je res razlika med dobrimi in najboljšimi ekipami tudi pri dekletih lahko tako velika zaradi opreme?

Šele ko so novi materiali in kroji oziroma kombinacija le-teh preiskušeni na skakalnici na tekmi, vemo, pri čem smo. Ali je nov dres 'hitrejši' ali ne. Na tem področju še nimamo neke strategije, kako bi te materiale pridobivali, kako bi jih kombinirali... Proizvajalec je le en, material za drese sicer lahko kupujemo po plasteh in potem sami skladamo skupaj v najboljši veri, da bo 'hiter'. Najbolj razvite reprezentance, vsekakor tudi avstrijska, bolj ali manj same skladajo materiale in jih bolj temeljito preiskušajo. Prepričan sem, da je tudi to ena od prednosti največjih ekip na tekmah. Na tekmi lahko z dobrim dresom skočiš tudi 2 ali 3 metre dlje, kar pa je na koncu tekme lahko velika razlika med najboljšimi in povprečnimi. Priznam pa, da mi gre ta velik vpliv materiala kar malo na živce.

Se strinjate, da je za nami precej netipična zima s kopico težav pri organizaciji treningov in tekem?

Seveda, letošnja zima je čudna. Prave zimske razmere so bile povsod bolj izjema kot pravilo, imeli smo veliko težav s treningi. Prej smo denimo največ trenirali v Kranju, kjer smo letos lahko trenirali le enkrat. Vsekakor potrebujemo tudi za trening objekte v Planici, kjer pa je vse večja gneča, saj bi tam radi vadili skakalci z vseh koncev sveta. Poleg pomanjkanja snega in nizkih temperatur smo imeli obilo težav tudi z vetrom in dežjem... skratka narava nam letos ni bila naklonjena. Na skandinavsko turnejo smo tako odšli skorajda brez treninga.

V nekem pogovoru ste omenili, da se dekleta bolj bojijo poškodb kot fantje ...

Drži, punce so bolj dovzetne za poškodbe, tudi miselno. Za primerjavo: v eni zimi naša reprezentanca opravi med 800 in 900 skokov na 90- ali 120-metrskih skakalnicah. Da imamo ob tej količini skokov eno ali dve poškodbi, je relativno malo, a vseeno so smučarski skoki pač taka panoga, da lahko že ob zelo majhni napaki pride do zelo hude poškodbe.

A vendarle imamo v »top 10« letos Niko Križnar in Emo Klinec, torej dve dekleti, ki sta tudi že prestali nekaj resnih poškodb.

Gotovo sem lahko zadovoljen, da imamo dve v najboljši deseterici svetovnega pokala. Lani smo denimo imeli le Niko, Ema se je zdaj po poškodbi zelo dobro pobrala. Maji Vtič sem kot najstarejši in najbolj izkušeni reprezentantki dal lani precej več svobode in izbire treningov, a želenih rezultatov žal ni bilo, 18-letni Katra Komar in Jerneja Brecl vsekakor napredujeta... Žal mi je, da v ozadju oziroma v mlajših kategorijah trenutno nimamo kakšnega izstopajočega talenta, kot je bila denimo Križnarjeva, ki je že s 15 leti v prvem nastopu v svetovnem pokalu zmagala v kvalifikacijah.

No, povprečna starost v tej ekipi je vseeno šele slabih 23 let, torej je pred vsemi omenjenimi – z 32 leti nekako izstopa le Vtičeva – najbrž še dolga profesionalna pot?

Upam in verjamem. Treningi so pri fantih in dekletih zelo primerljivi. Lahko trdim celo, da dekleta v povprečju skačejo več kot fantje, več imajo treningov. Imamo pa še precej rezerv v profesionalnem odnosu do panoge. V Skandinaviji, Nemčiji, Avstriji, na Japonskem so dekleta res prave profesionalke, država jim pomaga v precej večjem številu pri zaposlitvi v vojski, carini, policiji... Mi smo imeli še lani dve kvoti zaposlitve v Slovenski vojski, a je žal Maja Vtič eno izgubila, tako da je zdaj lahko zaposlena le Špela Rogelj. V najbolj razvitih državah so dekleta lahko še v poznih tridesetih letih povsem konkurenčna najboljšim, potem jih pa pri približno 40 letih že čaka državni športni pokoj, torej imajo zagotovljeno neko spodobno eksistenco tudi po koncu kariere.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.