Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Simpatično 24-letno svetlolasko nalezljivega nasmeha v tej zimi celotna svetovna konkurenca v šprintu smučarskega teka gleda v hrbet. Anamarija Lampič, vodilna v šprinterski razvrstitvi svetovnega pokala, trenutno jezdi na valu navdušenja in užitka, sama pravi, da »živi svoje sanje«.

Mladenka iz Valburge pri Smledniku, ki izhaja iz zelo športne družine (oče Janez je nastopil na kolesarskem kronometru olimpijskih iger leta 1984 v Los Angelesu, mama Anka je bila odlična plezalka, leto dni mlajši brat Janez in deset let mlajša sestra Tinkara pa prav tako tečeta na smučeh), je v svetovnem pokalu debitirala na silvestrovo leta 2013. Zatem je do letošnje izjemne sezone zbrala eno zmago v svetovnem pokalu (Pjongčang 2017) in s Katjo Višnar drugo mesto na svetovnem prvenstvu v ekipnem šprintu (Seefeld 2019). In prišla je zima 2019/2020 ...

Anamarija, z dvema zmagama in dvema drugima mestoma ste v tej sezoni šprinterska kraljica svetovnega pokala. Kako se počutite v tej novi prestižni vlogi?

Sezona je na polovici, upam, da so tudi uspehi šele na polovici (v smehu, op.a.)! Z zmagama v Lenzerheideju in Val di Fiemmeju ter s stopničkami v Dresdnu in Oberstdorfu sem že presegla svoje cilje za sezono. A to pomeni le, da sem še bolj sproščena in na tekmah ter treningih še bolj uživam. Kot rečeno – živim svoje sanje.

Rdeča majica vodilne šprinterke na svetu vam lepo pristoji...

Ja, res mi veliko pomeni. Morda se ne zavedam, kakšen dosežek je to, da se na štartu naslednjega šprinta pojavim v rdečem, morda bo to prišlo za mano. Seveda si jo želim obdržati čim dlje, po možnosti do konca sezone. V svetovnem pokalu je sicer še sedem šprintov in bo težko, ker me bodo kolegice napadale z vseh strani. Uživam v rdečem, borila se bom kot levinja, da bom »rdeča« do konca!

Pred mesecem dni ste trpeli na novoletni turneji, bržčas najbolj prestižnih tekmah te sezone. Toda videti je, da ste »več kot le preživeli«, še vedno delujete zelo sveže?

Seveda sem bila neizmerno utrujena, ko je bilo konec. Šprinterska zmaga mi je sicer dala dodatnega zagona, a vseeno je bilo izjemno naporno. Vsakdo, ki pride na vrh Alpe Cermisa, je pravzaprav zmagovalec. Vesel si, lahko si le oddahneš. Sedem tekem v devetih dneh je res noro. Pozna se na vseh delih telesa, nekaj časa si uničen. Toda po drugi strani ... Pomembno je predvsem, da poslušaš svoje telo! Da ne rineš z glavo skozi zid. To loči dobre tekačice od najboljših. Lahko rečem, da sem ponosna, da sem tudi na tem področju letos uspešna.

Anamarija Lampic v pogovoru s sponzorirancem Sberbank banko

Pravijo, da se med vsemi dekleti v svetovnem pokalu najbolje znajdete v gneči. To je najbrž v šprintu, ko se večkrat prekrižajo smuči, ko se prerivate, ko so pomembni tudi komolci, zelo pomembno.

Temu jaz pravim dobro izkoriščen otroški vrtec. Že od malih nog se namreč borim za svoj prostor, ko smo bili otroci na smučeh, smo se večkrat prerivali in padali, moral si se znajti. Rada sem se lovila na smučeh, se zabavala, skakala čez druge in podobno. Nekatere vrhunske tekmovalke so ta del učenja preskočile in se zato v gneči res morda ne znajdejo najbolje.

Imate po vseh teh šprinterskih uspehih raje prosto ali klasično tehniko?

Hja, res ne vem več ... Ne vem, ali sem boljša v »skejtu« ali »klasiki«. Pravzaprav mi je klasična tehnika bolj pri srcu, a pri šprintu je pač drugače, ker je vsega hitro konec. Na distanci, daljši razdalji, mi pa bolj ustreza »klasika«.

Ko ste ravno omenili srce ... Kako je z njim? Vemo, da ste zaradi aritmije prestali že kar tri operacije ...

Zdaj je res vse v najlepšem redu, moram potrkati. Na vsakih šest mesecev imam sicer pregled, a se že nekaj časa počutim odlično, tako da verjamem, da so te težave za mano.

Ste z našo najbolj uspešno tekačico Petro Majdič v stikih, vam kaj svetuje?

Petra je od nekdaj moja vzornica, sem ter tja se slišiva in poklepetava. Debatirava vse mogoče, ne zgolj o smučarskem teku. Vselej pa je njen nasvet, naj ostanem tako polna energije in naj predvsem uživam na tekmah.

Anamarija Lampic v pogovoru s sponzorirancem Sberbank banko

Opazili smo tatu na vaši desni podlahti, nekakšne puščice oziroma sulice. Imajo kakšen globji pomen?

(V smehu, op. a.) Seveda! Pravzaprav pa težko razložim, povezano je z močjo za odganjanje tekmecev. Oziroma bom raje rekla, da gre za zelo osebno stvar.

S fantom Boštjanom vsako leto ob koncu zimske sezone pobegnete na drug konec sveta, tako sta se potepala že po Maroku, Mehiki, Filipinih ... Kam pa letos?

Doslej sem štirikrat izbirala jaz, letos bo destinacija v domeni Boštjana. Zagotovo pa bova aprila odšla nekam na toplo. Fant bi sicer raje več raziskoval in potoval, jaz bi bolj poležavala na kakšni lepi plaži. Morda bova odkrivala Severno Ameriko, bodisi ZDA bodisi Kanado, morda Havaje. Vsekakor se bova morala kar hitro odločiti, saj so zdaj še relativno ugodne cene letalskih kart.

Za konec še beseda o Sberbanki oziroma o vaših nakupovalnih navadah. Ste spletna zapravljivka?

Priznam, da kar pogosto kupujem z bančno kartico prek spleta. Če se nad čim navdušim, potem kar hitro kupim. Nad svojimi financami imam sama pregled in nadzor, vsekakor pa ne zapravim več kot zaslužim.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.