Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Ljudje si postavljamo v življenju materialne cilje, ki zadovoljujejo naše potrebe. Nov avto, nakup stanovanja, eksotične počitnice, boljša izobrazba za otroke … Cilji so z rednimi finančnimi prilivi pogosto nedostopni, rešitev lahko predstavlja najem kredita.

Pa si ga lahko privoščite? V prvem koraku lahko preverite s kalkulatorjem kreditne sposobnosti.

Ob koncu leta 2019 so številna gospodinjstva in posamezniki z neodobravanjem pospremili odločitev Banke Slovenije o strožjih pogojih odobritve kredita pri slovenskih bankah. Si boste po novem lahko privoščili prevozno sredstvo? Kako boste pa zdaj prenovili kopalnico? To sta le dve od mnogih vprašanj, ki ste si jih postavili oziroma si jih še vedno postavljate posamezniki in družine. V prvem koraku si lahko z odgovorom na vprašanje »Ali ste kreditno sposobni?« pomagate s kalkulatorjem kreditne sposobnosti.

Z uporabo kalkulatorja in le nekaj kliki si lahko pripravite izračun kreditne sposobnosti, ki je zgolj informativne narave. Boste pa z izračunom dobili okvirno oceno o:

  • najvišji možni mesečni anuiteti novega kredita;
  • najvišji možni anuiteti novega kredita v primeru poplačila obstoječih obveznosti;
  • najvišjem znesku potrošniškega kredita na 7 let;
  • najvišjem znesku stanovanjskega kredita na 30 let.

Preverjanje kreditne sposobnosti

Dejanski postopek ugotavljanja kreditne sposobnosti je malo bolj obsežen. Če ga opišemo na kratko: za uspešen najem kredita morate izpolnjevati pogoje, ki so predpisani s strani internih bančnih aktov kot tudi zakonodaje. Če so pogoji izpolnjeni, je vaša kreditna sposobnost ustrezna in ste upravičeni do najema kredita. Da pa bo banka preverila vašo kreditno sposobnost, ji morate posredovati različne dokumente (na primer veljaven identifikacijski dokument; vlogo za posredovanje podatkov o prilivih iz plače, rente ali pokojnine; dokument, ki izkazuje prihodke za zadnjih 12 mesece in podobno). Katere dokumente banka zahteva, se za odtenek razlikuje od kredita do kredita. Pri potrošniškem kreditu boste banki posredovali kakšen drug dokument kot pri stanovanjskem kreditu.

Med glavnimi dejstvi, ki odločajo o kreditni sposobnosti, so mesečni dohodki na eni strani in na drugi obstoječe mesečne obveznosti. Med mesečne dohodke štejemo neto plačo in del zneska za malico in prevoza ter rente ali pokojnine. Dodatno pa v skladu z individualno presojo upoštevamo tudi ostale dohodke (na primer regres, …). Med obstoječe mesečne obveznosti sodi skupni znesek, ki je mesečno namenjen za plačilo obstoječih kreditnih ali leasing obveznosti. Na kreditno sposobnost vpliva tudi število vzdrževanih otrok, pri čemer obstaja razlika ali otroke preživljata oba ali le en starš. Kot kriterij se upošteva tudi število vzdrževanih odraslih oseb. 

Pri ugotavljanju kreditne sposobnosti banke uporabljamo tudi sistem SISBON, katerega upravljavec je Banka Slovenije. Informacijski sistem nudi izmenjavanje informacij o zadolženosti fizičnih oseb (sistem vsebuje podatke o limitih na transakcijskem računu, kreditih, izvršbah in podobne informacije). Do sistema lahko z digitalnim potrdilom dostopate tudi sami in preverite svoje podatke.

Dogovorite se za sestanek z bančnim svetovalcem

Ker je spletni kalkulator kreditne sposobnosti le informativne narave in ne upošteva vseh dejstev, ki vplivajo na odobritev izbranega kredita, se po opravljenem izračunu dogovorite za sestanek z bančnim svetovalcem. To naredite tudi v primeru, ko vam kalkulator kreditne sposobnosti pokaže, da kreditiranje ni mogoče. Bančni svetovalec vam bo namreč na podlagi upoštevanja vseh relevantnih informacij pripravil individualen informativni izračun in skupaj z vami preveril vse možnosti, ki so vam na voljo.

Koliko kredita lahko najamete?

V nekaj klikih izračunajte, koliko kredita lahko najamete.

Izračunajte

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.