Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Precej vrhunskih športnikov se ob koncu profesionalne kariere znajde bodisi na nehvaležnem razpotju bodisi celo v slepi ulici navadnih smrtnikov. Mednje ne sodi 38-letni Robert Kranjec, do lanske sezone odličen smučarski skakalec in še boljši letalec, od lani pa – reprezentančni krojač.

Robi je pač že med svojo skakalno kariero vedel, kam ga bo odskočna miza odnesla po tem, ko bo smuči postavil v kot. In zdaj pravi, da v svoji drugi profesionalni karieri s šivankami, sponkami, bucikami in škarjami neizmerno uživa.

Letečega Kranjca smo zmotili v prostorih, Državnega Panožnega Nordijskega Centra v Kranju, v katerem je opravil kar lepo število skokov in treningov. Njegovo delovno mesto je zdaj v delavnici ob vznožju skakalnice v Kranju, katere poletni rekord s 118,5 metri je še vedno v njegovi lasti. Okoli njega so bili predvsem skakalni kombinezoni in material za izdelavo teh, v rokah pa je držal nožek za paranje, s katerim se je lotil dresa Anžeta Semeniča. 

 

Kolikor vidim, trenutno parate tekmovalni kombinezon. Zakaj?

Ja, tole je dres kolega Semeniča, ki ga bom razparal, ker bom predelal sprednji del, ki je zanj prepočasen.

Prepočasen kombinezon? Kaj to pomeni?

Anže ugotavlja, da je v zraku pač malce počasnejši. Vsak skakalec to sam ugotovi in mi glede na tehniko skakanja predlaga material dresa. Zatem ga pripravimo po njegovih željah in testiramo. Dres je v osnovi pena, ki ima na eni strani elastično lycro, na drugi pa naluknjano folijo, ki prepušča zrak. Zaradi glazure oziroma hrapavosti je bil ta dres počasnejši in ga bom zdaj popravil. Spredaj bom zdaj dal sivo peno, potem bomo videli, kako se bo dres obnesel. Morda bom tudi zadaj dal kasneje siv material. Ali pa spredaj belo in zadaj sivo, odvisno od želja tekmovalca. Na koncu potem le še toplotno nalepimo logotipe sponzorjev.

Vi tukaj v delavnici torej dobite material, ki ima certifikat Mednarodne smučarske zveze (FIS), in potem šivate predvsem glede na potrebe posameznih skakalcev?

Tako nekako, ja. Obstajata dva proizvajalca teh materialov, en prihaja iz Nemčije, drugi iz Švice, oba sta potrjena s strani FIS. Vsak pa ima malce drugačen material in fantje sami povedo, kateri jim bolj ustreza. Seveda so omejitve, debelina denimo ne sme presegati petih milimetrov.

Koliko kombinezonov potrebuje vsak vrhunski skakalec v eni sezoni?

Zelo različno, nekateri jih menjajo na dve ali tri tekme, drugi redkeje. A v povprečju bi rekel, da vsak vrhunski tekmovalec v sezoni zamenja približno deset kombinezonov.

Ste se že med vašo kariero priučili teh veščin?

Svoj kroj sem v karieri razvijal že sam, pravzaprav sem kar sam skrbel za svoje drese, vsekakor te izkušnje danes pridejo prav. Konec koncev sem končal tudi srednjo tekstilno šolo, tako da nekaj uporabnega šiviljskega znanja imam. Znati moraš šivati, imeti tudi lastne ideje pri kakšnih izboljšavah detajlov, ki lahko vplivajo na skok. Tudi v drugih reprezentancah se s tem pogosto ukvarjajo nekdanji skakalci.

Robert Kranjec

Vaše delo je toliko bolj pomembno, ker so v zadnjem času sodniki FIS pri dresih zelo natančni in hitro lahko pride do nepravilnosti in posledično diskvalifikacije tekmovalca, drži?

Ključ do uspeha se vsekakor skriva v podrobnostih, diskvalifikacije pa so v zadnjem času predvsem posledica prevelike prepustnosti zraka. Za pravilno opremo je seveda odgovoren tekmovalec, kontrolo dresov ponavadi naredijo v hotelu pred tekmo. Pogledaš predvsem širino dresa in prepustnost, ki jo izmeriš s posebno napravo, kakršno imajo tudi uradni merilci. Nato med 1. in 2. serijo ter ob koncu tekme merilci FIS preverijo drese in seveda ostalo opremo. Tako kot na tekmi ne smeš nastopiti brez čelade ali očal, tudi ne smeš brez 'požegnanega' dresa. Se pa dogajajo tudi bolj bizarne diskvalifikacije, kakšna je bila denimo pred leti našega kombinatorca Gašperja Berlota, ki je imel zgolj zadrgo zapeto za en centimeter pod koncem na vratu, česar sam seveda ni mogel videti, merilci pa ga tudi niso opozorili.

Kot nekdanji vrhunski tekmovalec s sedmimi posamičnimi zmagami v svetovnem pokalu in naslovom svetovnega prvaka v poletih zdaj na skoke bržčas gledate z drugačnimi očmi?

Vsekakor sem zdaj pozoren na druge stvari, a v tem, kar počnem, zelo uživam. Pred novoletno turnejo smo za fante pripravljali kombinezone tudi po 16 ur na dan, tako da je bilo naporno, a sem z veseljem v tem poslu. Poleti smo za vse fante in punce v članski reprezentanci pripravili nove kroje, tako da je bilo tudi takrat ogromno dela. Sem ter tja pa z ekipo tudi še odpotujem na kakšno tekmo, nazadnje sem bil v Oberstdorfu med novoletnimi prazniki.

Torej ste še vedno nekako enakovreden član te naše skakalne družine pod okriljem Smučarske zveze Slovenije?

Tak je naš dogovor oziroma pogodba, torej skrbim, da imajo vsi v reprezentanci, tako člani kot članice in mlajše selekcije, na razpolago najboljše mogoče kombinezone. In kot rečeno, v tem poslu uživam.

Sberbank je sodobna banka, ki zna prisluhniti željam svojih strank, hkrati pa je tudi zlati sponzor nordijskih reprezentanc. Koliko ste vi vešči ponujene kopice bančnih storitev?

Nisem ravno prvi »bančnik« v družini, za te zadeve bolj skrbi moja žena, a sem ter tja vseeno izkoristim možnost spletnega nakupa s kartico.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.