Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Živahen mestni utrip je značilen za stanovanjske soseske, ki z okoliško infrastrukturo nudijo prebivalcem vse, da zadovoljijo svoje potrebe. Tudi sami razmišljate o nakupu stanovanja?

Pri nakupu nepremičnine, ki vam bo nudila varen in topel dom, morate biti pozorni na več dejavnikov. Med pomembnejšimi dejavniki je intima, ki si jo zaželite med »štirimi stenami« doma. Drugi pomembni dejavnik je brez dvoma praktičnost in dostopnost do preostalih funkcionalnih objektov, ki jih obiskujete na dnevni oziroma tedenski ravni. V to kategorijo bi uvrstili trgovine, športne objekte, kulturne ustanove, pošto, frizerja in podobno. In seveda vrtec oziroma šolo, če imate otroke. Bližina službe je češnja na vrhu torte. Dodaten plus je tudi dobro razvejan javni prevoz, ki vas popelje na malce oddaljenejši cilj.

Našteti dejavniki predstavljajo pozitivne lastnosti stanovanjskih sosesk. Na žalost pa so ob pozitivnih lastnostih tudi negativne. Te vas lahko doletijo kot lastnika etažnega stanovanja v takšni soseski. Predstavljamo vam pet neprijetnosti, ki vas lahko doletijo kot lastnika stanovanja v večstanovanjski zgradbi.

Težave z vodovodno napeljavo in druge napake

Načrtujete ob nakupu stanovanja tudi prenovo? Hitro boste spoznali, kako razumevajoči so sosedi pri obvestilu, da bodo za nekaj časa brez vode. Posamezne stanovanjske enote so namreč vezane na skupni vodovodni sistem. Za določen poseg ali popravilo je treba za nekaj časa zapreti vodo prav za vsa stanovanja. Vnaprejšnje prijazno obvestilo na oglasni deski vam bo prizaneslo z jeznimi pogledi novih sosedov. Doleti vas lahko še ena nesreča. Poplava pri sosedu, zaradi katere boste škodo utrpeli tudi vi. Ne pozabite na zavarovanje, ki vam bo krilo stroške takih in podobnih popravil škode. 

Ob najemu stanovanjskega kredita  se lahko izognete  zamudni izbiri pravega obrtnika, kar vam omogočata domska in primerjalna asistenca. En klic na brezplačno številko in vaša težava bo rešena. Tudi ob nedeljah! 

 

Skrite napake, ki jih pred nakupom niste opazili

Prvo pravilo, preden pustite lasten podpis na kupoprodajni pogodbi - opravite skrben in temeljit pregled stanovanja. Ne osredotočite se le na tisto, kar vam je vidno. Dobro preverite vodovodne in električne napeljave. Ne glede na to, ali gre za starejši blok ali novogradnjo. Če je nekaj novo, to še ni garancija, da so bila gradbena dela kakovostno izvedena. Če vaše finance dopuščajo le nakup stanovanja brez prenove, vas lahko skrite napake, ki jih boste morali za normalno bivanje odpraviti, privedejo do finančne zagate.

Stroški skupnih gradbenih del

Nekoliko starejši bloki bodo potrebni »lepotnih« popravkov, ki bodo po žepu udarili vse etažne lastnike stanovanj. Nova fasada naj bi na dolgi rok prinesla v teoriji nižje mesečne stroške, a bo najprej treba investicijo poplačati. Podobno velja za ostale renovacije, na primer menjava strešne kritine na bloku. Del gradbenih del se bo poplačal iz rezervnega sklada. Seveda, če je v njem že zbranega kaj denarja.

Glasni sosedi

Podobno kot na izbor staršev, nimate nobenega vpliva na izbor vaših blokovskih sosedov. Najslabše se vam piše, če boste stanovanje nižje od bučnih sosedov. Najbolje se vam bo godilo, če boste prebivali v najvišjem nadstropju.

Otroci so naše največje bogastvo, vendar pa znajo biti zaradi odvečne energije precej razigrani. Nogomet v stanovanju in skoki iz kavča so odlična zabava! So sosedovi najstniški otroci sami doma? Dober žur in test, kako glasni so lahko zvočniki, vam ne uideta. In to nista edini skupini, ki vas čahko prisilita, da si omislite čepke za ušesa.

Mirno blokovsko življenje vam lahko pokvarijo tudi prepirljivi sosedi, sosedovi hišni ljubljenčki ali sveže zaljubljen par, ki za odtenek pretirava z »romantiko«.

Neprijazno okolje za hišne ljubljenčke

Je hišni ljubljenček del vašega gospodinjstva? Preden kupite stanovanje, preverite, ali sta večstanovanjska stavba in okolica prijazna do psov in drugih domačih živali. Stanovalci in upravnik hišnih ljubljenčkov sicer ne moreta prepovedati. So pa lahko do hišnih ljubljenčkov neprijazna pravila v hišnem redu. Koristna bo tudi informacija, ali je v bloku dvigalo ali le stopnice. Če je človek najboljši prijatelj že nekoliko v letih ali izven kondicije, boste imeli nekoliko več dela, ko ga boste morali vleči v najvišje nadstropje.

Pripravite ustrezen finančni načrt

Ne pozabite niti na najpomembnejši del pri nakupu nepremičnine. Priprava ustreznega finančnega načrta, ki vam bo razkril, kakšno nepremičnino si lahko privoščite. Na naši spletni strani si lahko izdelate informativni izračun kredita. Na voljo imate tudi osnovne informacije glede najema kredita.

Za več nasvetov in informacij o stanovanjskih kreditih so vam na voljo tudi naši svetovalci, ki vam bodo pomagali izbrati stanovanjski kredit po vaši meri. Za sestanek se lahko dogovorite na brezplačni telefonski številki 080 22 65, prek obrazca na naši spletni strani ali osebno v eni od naših poslovalnic.

Ugodni stanovanjski kredit

Za financiranje gradnje, nakupa ali prenove nepremičnine. Nudimo vam ugodne fiksne, spremenljive ali kombinirane obrestne mere.

 

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.