Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Zmes pravilne količine mladosti in izkušenj v svetu vrhunskega športa pogosto obrodi sočne sadove. Ko je zraven še adrenalin, neustrašnost in nacionalni ponos, je pot do uspeha skorajda zagotovljena. To velja tudi za »zmes« med Timijem Zajcem in Jernejem Damjanom, med 19- in 36-letnikom.

Naša skakalna asa sta v teh dneh v ledeni smučini ene od skakalnic, mladi Zajc na svetovnem pokalu, izkušeni Damjan pa na treningu, da se bo čimprej pridružil svojim mlajšim kolegom.

Jernej, Timi, med vama je skorajda 17 let razlike. Je v reprezentanci to prednost? Da starejši morda učijo mlajše, da mlajši poslušajo nasvete starejših ...

Jernej: (v smehu) To je predvsem dokaz, da sem že star! In seveda poln izkušenj. Če bi se jih dalo posojati mlajšim ... Uf, z veseljem bi Timiju predal kakšen kilogram izkušenj.

Timi: Res je, da Jernej že dolgo vztraja v svetovnem vrhu smučarskih skokov, a v ekipi je to lahko le prednost. Da večkrat deli kakšne izkušnje z nami mlajšimi, da nam vnaprej pove, kam gremo, kakšna je skakalnica, kakšen bo hotel ali hrana in podobno. No, roko na srce, tako je bilo pred letom ali dvema, zdaj tudi jaz nisem več novinec v reprezentančni družini.

Jernej: Res je, ni več 'zelenec'. Timi je pravzaprav skočil iz ene v drugo skrajnost. Pred dvema letoma je bil še tih in malce zaprt vase, zdaj bo pa vse to nadoknadil. Drugače pa je s tem sobivanjem med mlajšimi in starejšimi podobno kot na drugih delovnih mestih: eni se počutijo ogrožene, drugi so konkurence veseli ... Konec koncev se vsi zavedamo, da smo tu pred istim ciljem – čimbolje skočiti, doseči čimboljši rezultat. Na dolgi rok bomo pa vsi končali s kariero. No ja, le za Noriakija Kasaija nisem prepričan ...

Vajina skupna točka uspeha je Saporo na Japonskem. Pred šestimi leti prva posamična zmaga Jerneja, lani pa prve stopničke svetovnega pokala Timija. Torej vama skakalnica zelo ustreza?

Timi: V Saporu je skakalnica zelo težka. Vselej odloča veter, imeti moraš optimalne pogoje za dober nastop. Meni se je lani z 2. mestom res lepo izšlo.

Jernej: Sapora pravzaprav ne maram, tam sem lahko le zelo dober, kar je bilo pred šestimi leti, ali pa povsem zanič. Vmesne poti zame ni. Ni pa nič lažje zmagati na Japonskem, četudi nekateri na tiste tekme ne pridejo. A favoriti so vselej tam, tako da je morda za odtenek lažje priti med 30 najboljših, prav na vrh pa zagotovo ne.

Timi Zajc smucar skakalec v Wisli

Kaj pravzaprav v skakalnem žargonu pomeni težka oziroma lahka skakalnica?

Jernej: Če skok izvedeš devetdesetodstotno, pri nekaterih skakalnicah to pomeni 5 metrov razlike, pri drugih pa tudi 20 metrov. Zatorej so prve lažje, druge pa težje, oziroma je dober rezultat težje dosegljiv, če nisi stoodstoten. Je pa načeloma odvisno tudi od forme, saj ti neka skakalnica lahko postane všeč zgolj zaradi dobrega rezultata.

Timi: Jaz te razlike vidim še malce bolj poenostavljeno. Če prideš na vrh skakalnice in ti takoj uspe dober skok, potem ti skakalnica nekako leži in lahko zanjo rečeš, da je lažja. In obratno, seveda.

Oba imata v tej sezoni svoje cilje, ki pa bržčas niso enaki. Ali pač?

Jernej: Svoje skoke moram pripeljati do ravni, ki bo primerna za svetovni pokal. Zdaj žal še nisem tam. Četudi bi denimo v celinskem pokalu zmagal štirikrat zapored, ne bi bilo zame to nobeno zadoščenje. Tekmovalcu je najtežje, ko si ves čas zraven, pa ne veš, ali boš zmogel med 30 ali celo 50 najboljših na tekmo. Ta negotovost ubija. Ob koncu sezone imamo svetovno prvenstvo v Planici in moj osnovni cilj je, da tja pridem najbolje pripravljen.

Timi: Pravzaprav se veselim vsake tekme posebej. Lani sem bil skupno deveti, torej je vsekakor moj cilj tudi v tej sezoni biti med deseterico najboljših v skupnem seštevku. Vsekakor pa si želim, da bi bila prav Planica ob koncu sezone nekakšna češnja na torti.

So se res v zadnjih letih priprave pred sezono delno spremenile tudi v tem, da zdaj praktično ne potrebujete več snega?

Jernej: Drži, pristajanje na snegu sploh ni več nujno. Na tekmi ti ne bo nič pomagalo, če si prej treniral na snegu. Ledene smučine so zdaj na vseh skakalnicah tako podobne, da pred začetkom zime pravzaprav nihče več ne išče snega za trening. To potrebujejo alpski smučarji, mi ne več.

Timi Zajc in Jernej Damjan dvojni intervju Sberbank banke

Timi, kateri je najteži del sezone za vrhunskega skakalca?

Timi: Zame prav zdaj ob koncu koledarskega leta, torej november in december. Najtežje se je odpraviti na prve tekme, ker enostavno ne veš, kako dobro si pripravljen. Nimaš pregleda nad konkurenco.

Precej smučarskih skakalcev je tudi izven skakalnic adrenalinskih odvisnežev. Sta med njimi?

Timi: Ja, če je merilo hitrost in drznost, potem najbrž sem, saj z veseljem sedem na svoj 450-kubičen motor za motokros. No ja, zadnja poletja sem na njem redkeje, ker je tak adrenalin lahko tudi nevaren, poškodbe pri motokrosu so kar pogoste, tega pa si kot skakalec ne smem privoščiti.

Jernej: Jaz pa svoj adrenalin zadnja leta najdem predvsem doma pri hčerki Niki, kjer me vselej čaka kaj vznemirljivega, drugače pa nisem ravno goreč pristaš teh športov.

Vajina rekorda na letalnici se razlikujeta za 11,5 metrov v korist precej mlajšega Timija. Kako to?

Jernej: Moj rekord je 228,5 metrov, enako v Planici kot v Kulmu. Nikoli nisem bil ekstremen letalec. Velikank pač ne moreš trenirati, to imaš ali pa nimaš v sebi. Saj je lepo daleč in zelo daleč leteti, toda na koncu od tega nimaš prav veliko.

Timi: Lepo je pristati v 'podnu' velikanke, sploh v Planici, kjer sem poletel 240 metrov. Toda drži, tako kot pravi Jernej, da od dolžine skoka nimaš nič, pomemben je le rezultat.

Pogosto uporabljata spletno banko oziroma nakupe iz naslonjača?

Timi: Bolj malo kupujem prek spleta, raje grem v pravo trgovino. Tam pa pogosto plačam s kartico.

Jernej: Jaz pa sem nekakšen polovičen komitent pri Sberbank. Ko sem zmagal v seštevku poletne velike nagrade, sem dobil na hčerino ime varčevalni račun. Tako da sem podpisnik računa, na katerem se počasi nabirajo evri za mojo Niki.

Pridružite se 10.000 bralcem!

Želite najbolj ugodne ponudbe in brezplačne finančne nasvete? Bodite med prvimi, ki jih enkrat mesečno obvestimo o novostih.

PRIJAVA

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.