Družba Mastercard® je objavila najnovejšo raziskavo o plačilnih trendih in navadah Slovencev. Ta je pokazala, da Slovenci vse pogosteje plačujejo brezstično. Prav tako narašča število nakupov prek spleta.

Brezstično plačevanje s plačilnimi karticami je vedno bolj priljubljeno med Slovenci. Skoraj polovica sodelujočih v raziskavi (46-odstotkov) opravlja vsakodnevna plačila brezstično, oziroma vsaj od tri do petkrat tedensko. Pred tremi leti je bil ta delež 25-odstoten. V zadnji raziskavi se je močno zmanjšal delež oseb, ki praktično nikoli ne plačujejo brezstično. Leta 2016 je znašal 43-odstotkov, zdaj pa le še 21-odstotkov.

Letošnji oktober je prinesel spremembo pri zgornji meji limita za enkratno plačilo z brezstičnimi karticami Maestro, Mastercard in Visa. Meja limita se je dvignila iz 15 na 25 evrov.   

70-odstotkov sodelujočih nakupuje prek spleta

Slovenci za svoje nakupe vedno bolj uporabljajo mobilne telefone. Med aplikacijami, ki so produkt slovenskega znanja, jih 5-odstotkov svoja plačila opravi prek aplikacije mBills. mBills je tudi partner Sberbank. Komitentom banke omogočamo, da enostavno povežejo transakcijski račun odprt pri Sberbank banki z aplikacijo mBills in plačujejo v realnem času. Predhodno polnjenje mobilne denarnice v tem primeru ni potrebno. Stranke imajo že danes odlično mobilno uporabniško izkušnjo plačevanja.

Ob plačevanju prek mobilnih aplikacij so mobilni telefoni vse bolj priljubljeni pri uporabi drugih finančnih storitev. Mobilne banke uporablja namreč polovica sodelujočih v anketi.

Raste tudi delež oseb, ki nakupujejo prek spleta. Ta se je v letu 2019 ustavil pri okroglih 70-odstotkih. Na prvem mestu med nakupi so oblačila, obutev in modni dodatki, sledijo elektronske naprave in gospodinjski aparati.

Pri nakupih v fizičnih trgovinah Slovenci najpogosteje uporabljajo plačilne kartice za nakupe na bencinskih servisih (62-odstotkov), le za dva odstotka manj pa za nakupe življenjskih potrebščin. Dobra polovica jih uporablja za nakupe oblačil in obutve. Na tedenski ravni večina vprašanih uporablja kartice vsaj enkrat do dvakrat tedensko.

Številne prednosti plačilnih kartic v tujini

V raziskavi so bile vključene tudi plačilne navade pri potovanju v tujino. V tujino vzame plačilno kartico 84-odstotkov »turistov«. Plačilne kartice jim predstavljajo naslednje prednosti: široka sprejetost, dobra zaščita pred zlorabami, ugodno menjalno razmerje pri plačevanju, brezobrestna plačila in ugodno menjalno razmerje pri dvigih denarja. Zanimivo je tudi dejstvo, da si 54-odstotka vseh, ki se je odpravilo v tujino, priskrbelo tujo valuto v Sloveniji. V tujini največ oseb tujo valuto uredi na bankomatu, sledita menjalnica in banka.

Navade placevanja s placilnimi karticami v tujini

O raziskavi Masterindex

Masterindex je obsežna mednarodna raziskava družbe Mastercard Europe, ki v Sloveniji poteka že od leta 2009. Raziskavo je v oktobru 2019 na reprezentativnem vzorcu več kot 1.000 posameznikov s sistemom računalniško podprtega spletnega anketiranja (CAWI) izvedla agencija Mediana. Namen raziskave je spoznati način uporabe plačilnih kartic in nakupovalne navade potrošnikov ter se seznaniti z njihovim pogledom na osebne finance.

 

Mastercard in Sberbank banka

Ide@l Mastercard® kartica

Spremenite svoje nakupe v kredit do 60 obrokov. Odločite se za enega izmed 3 načinov odplačevanja. Spoznajte garancije in zavarovanja na nakupe in kartico.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.