Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Tudi Slovenijo je v zadnjih letih v mesecu novembru zajela ob določenih dnevih prava nakupovalna mrzlica, ki se ji reče »Black Friday« oziroma »črni petek«. Ste tudi vi med njimi? Pripravili smo vam nekaj zanimivosti, povezanih s »praznikom trgovcev«.

Izraz »Black Friday« ima že dolgo tradicijo, prvič pa naj bi se pojavil 24. 9.1869. Takrat ni bil povezan s praznikom nakupov, temveč s finančno krizo, ko se je zrušil trg s trgovanjem z zlatom. Začetki »črnih petkov«, v smislu nakupov, segajo v petdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so v Združenih državah Amerike začeli praznovati začetek prazničnega obdobja okoli božiča. Tehnološki napredek in digitalizacija sta sloves velikih popustov ponesla tudi drugje po svetu. Ne nazadnje je v zadnjih letih nakupovalni dogodek močno prisoten tudi v Sloveniji. Veselijo pa se ga vsi. Trgovci, ki si obetajo visoke zaslužke, kot tudi potrošniki, ki bodo prišli do ugodnejšega nakupa.

Sprva je bil »Black Friday« enodnevni dogodek v fizičnih prodajalnah. Razvoj tehnologije in selitev nakupov na splet sta ga podaljšala na celoten konec tedna, nekateri trgovci so ga razpotegnili še na daljše časovno obdobje. Nakupovalna mrzlica se običajno konča v ponedeljek, ki ima prav tako posebno ime »Cyber Monday«. Po svetu se imena nakupovalnega dogodka razlikujejo. V Sloveniji so ga številni trgovci le prevedli v »črni petek«, v Združenih arabskih emiratih pa je znan kot »White Friday«.

V nakupovalnem dvoboju med spoloma so ženske bolj pridne kot moški. Pri spletnih nakupih pa nakupi prek mobilnega telefona iz leta v leto pridobivajo delež v primerjavi z osebnim ali prenosnim računalnikom.

 Infografika nakupovanja na crni petek oziroma black friday

Za povečavo kliknite na infografiko.

Če se boste letos pridružili nakupovalnemu prazniku, izkoristite prednosti, ki jih omogoča kartica Ide@l Mastercard®. Svoje nakupe lahko spremenite v kredit do 60 obrokov, ali pa porabo odplačujete kot revolving posojilo v višini 5 % od porabljenih sredstev na kartičnem računu oziroma vsak mesec poplačate celotno obveznost na kartici. Odločitev je povsem vaša. Kartica ima dodatne garancije in zavarovanja na nakupe in kartice, ki jih drugi tovrstni izdelki ne ponujajo, na voljo pa je tudi samostojnim podjetnikom in študentom.

Mesečna članarina za kartico je lahko povsem brezplačna, če v določenem mesecu s kartico naredite vsaj za 400 € nakupov ali dviga gotovine. Ide@l Mastercard kartico lahko naročite tudi prek spleta, brez menjave ali obiska banke.

Ide@l Mastercard® kartica

Spremenite svoje nakupe v kredit na 60 obrokov. Odločite se za enega izmed 3 načinov odplačevanja. Spoznajte garancije in zavarovanja na nakupe in kartico.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.