Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Po zanimivih zgodovinskih in statističnih dejstvih v odbojki smo pri Sberbank banki, nacionalnem sponzorju evropskega prvenstva v odbojki za moške, za vas pripravili še nekaj splošnih zanimivih dejstev o odbojki.

Po zanimivih dejstvih o zgodovini odbojke in statistiki odbojke, vam v tretjem (zadnjem) tednu prvenstva posredujemo nekaj zanimivih dejstev o odbojki na splošno. Preverite, kdo je nazadnje odbojko igral bos ali katera organizacija ima največje število članic. Ter še nekaj drugih zanimivih dejstev.

Zanimiva splošna dejstva o odbojki:

 

  • Odbojka je ena redkih iger z žogo, kjer ni fizičnega kontakta med nasprotnima ekipama. Se pa včasih zgodi, da pride do fizičnega kontakta med igralci iste ekipe. Ker je pogled večinoma usmerjen navzgor se zgodi, da se igralca iste ekipe med seboj zaletita.
  • V odbojki je precej zanimivih izrazov, kot so »kong«, »goofy« in tudi »pancake.« Slednji izraz ali palačinka po slovensko pomeni postaviti dlan na tla in rešiti žogo, da se ne dotakne tal.
  • Izraz »joust« se uporablja takrat, kadar žoga pade na vrh mreže in nasprotna igralca hkrati udarita po njej ter jo poskušata potisniti v polje nasprotnika. 
  • Svetovna mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) je bila ustanovljena v Franciji, aprila 1947 in ima med vsemi mednarodnimi organizacijami največ članic na svetu. FIVB ima namreč kar 222 članic.
  • Aktualni svetovni prvaki v odbojki so Poljaki, ki so jih Slovenci premagali v polfinalu. Naslov so osvojili dvakrat zapored.
  • Aktualni evropski prvak v odbojki je reprezentanca Rusije. Naslova ne bodo ubranili, saj jih je v četrtfinalu premagala Slovenija.
  • Ko je Slovenijo na evropskem prvenstvu v odbojki nazadnje vodil italijanski selektor, je slovenska reprezentanca osvojila srebrno medaljo. To se šteje tudi kot največji uspeh slovenske odbojke do sedaj.
  • Na svetovnem prvenstva v odbojki v Rusiji (Moskva) l. 1962 je Adi Urnaut (oče Tineta Urnauta) igral bos. Kot edini igralec na prvenstvu. Vsi ostali igralci so takrat že nosili športne copate, ki so nato postali stalnica.
  • Med aktualnimi igralci v slovenski reprezentanci je kapetan Tine Urnaut igral tudi sedečo odbojko. Z reprezentanco je leta 2005 nastopil na svetovnem prvenstvu mladih.
  • Na evropskem prvenstvu Eurovolley 2019 je bila, do tekem polfinala, največja obiskanost zabeležena na tekmi Slovenija:Rusija. V Stožicah se je zbralo 11.252 gledalcev.


Najboljši sedeži za spremljanje odbojke so tik ob igrišču. Z Ide@l Mastercard kartico si lahko zagotovite Ide@lni sedež na evropskem prvenstvu v Stožicah. S kartico Ide@l lahko svoje nakupe obročno odplačujete na 60 obrokov. Ob naročilu kartice do konca evropskega prvenstva s promo kodo EP2019 pa boste prejeli 6 mesecev brezplačne članarine in brezplačno izdelavo kartice. 

Ide@l Mastercard® kartica

Spremenite svoje nakupe v kredit na 60 obrokov. Odločite se za enega izmed 3 načinov odplačevanja. Spoznajte garancije in zavarovanja na nakupe in kartico.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.