Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Vsako jesen čaka novo generacijo vstop v novo življenjsko obdobje. Dijaški staž bodo zamenjali za študentskega, zato smo pripravili nekaj nasvetov, kaj je še pred začetkom študijskega leta dobro urediti.

Med večjimi življenjskimi mejniki marsikaterega posameznika je prehod iz srednješolskega v študentsko obdobje. Številnim prehod pomeni korak k osamosvojitvi, saj bodo prvič v življenju na dnevni ravni ločeni od staršev. Čaka jih novo okolje, kjer ni znanih obrazov, znova bo potrebno vzpostaviti družabno življenje. Brez dvoma so prebivajoči v kraju študija v prednosti, saj se jim ne bo potrebno ukvarjati s številnimi življenjskimi novostmi, družinski člani in prijatelji bodo še vedno ob njih.

So pa vsem bodočim študentom in študentkam skupne določene stvari, ki jih morajo urediti še preden stopijo na pot samostojnosti. Da jesen ne bo preveč naporna, smo pripravili nekaj nasvetov, ki bodo prišli prav.

Uredite bivanje

Ob začetku študijskega leta medije preplavijo novice o premajhnem številu postelj za bodoče akademike in izkoriščanjih s strani najemodajalcev. Zdaj je zadnji čas, da se resno lotite iskanja bivališča, v nasprotnem primeru boste prisiljeni pristati na kakšno povsem neprimerno namestitev za katero boste odšteli višjo najemnino kot je dejansko vredna. Zapomnite si, da med študijem šteje vsak evro, ki ga lahko privarčujete in prav bivanje vam utegne povzročiti največ stroškov.

Prevzemite nadzor nad osebnimi financami

Študentsko obdobje je tudi čas za nastop finančne samostojnosti. Fotokopiranje zapiskov in drugi študijski material, prehranjevanje, študentske zabave in druge dejavnosti ter materialne dobrine prinašajo stroške. Spremljajte in beležite lastno finančno stanje, da se študentska zabava ne bo končala že sredi meseca.

Bodite samostojni tudi na finančnem področju in si odprite račun. Pri Sberbank banki si lahko med 18. in 27. letom odprete študentski račun. Pričakujejo vas številne ugodnosti, vodenje računa je brezplačno, kot tudi aktivacija in uporabnina spletne eSberbank SI in mobilne mSberbank SI banke.

Z nenačrtovanimi stroški (udeležba zabave, nakup dodatnega gradiva za študij) se soočajo tudi študentje, lažjo prebroditev takšnih izdatkov omogoča Ide@l Mastercard kartica za študente. Z njo si lahko privoščite nakupe na obroke, omogoča pa vam tudi najmanj 200 evrov limita ne glede na višino mesečnega priliva.

Organizirajte si prevozno sredstvo

Najcenejše prevozno sredstvo za prihod na fakulteto in raziskovanje vseh zanimivosti je kolo. Ob predpostavki, da vaše prebivališče ni preveč oddaljeno od hrama znanosti. V kolikor ne prihajate iz kraja študije, boste morali rešiti še eno težavo. Kako ob začetku in koncu tedna priti oziroma zapustiti študentsko naselje?

Avtobus in vlak veljata za najbolj ugodni rešitvi, medtem ko so z avtom povezani stroški višji. Tudi v primeru, da vam ni potrebno kupiti novega ali rabljenega avta, ne pozabite na stroške pogonskih goriv in vzdrževanja.

Spoznajte okolico

Selitev v novo okolje utegne biti stresna. Zapustili ste lastno območje udobja, pred vami je nova okolica, v kateri še niste navezali stikov in poznanstev. Kraja še ne poznate, zato je priporočljivo, da ga obiščete že pred začetkom študija. Spoznajte ga bolje. Preverite, katere uporabne stavbe (trgovina, pošta, lekarna …) so v bližini vašega začasnega prebivališča. Raziščite poti od domovanja do študijskega poslopja. Ugotovite katera pot in prevozno sredstvo bo za vas najbolj optimalno.

Preverite, ali obstajajo drugi stroški povezani s študijem

V Sloveniji je zakonsko določeno, da je dodiplomski študij brezplačen. V kolikor ste vpisani v redni študij. V nasprotnem primeru morate za študij plačati šolnino. A tudi v primeru rednega študija na posameznih fakultetah za opravljanje osnovnih obveznosti nastanejo stroški tudi v višini do 3.000 evrov na letnik.

Povsem za konec pa bi vam pri Sberbank banki radi ob začetku študijskega leta zaželi maksimalno uspešen začetek novega življenjskega obdobja.

Študentski račun

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.