Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Sberbank banka je nacionalni sponzor evropskega prvenstva v odbojki za moške, kjer ena izmed skupin poteka tudi v Sloveniji. Z odbojko smo povezani že kar nekaj časa, zato smo za vas pripravili nekaj zanimivih dejstev o zgodovini odbojke.

Kot prvo vam posredujemo nekaj zanimivosti iz zgodovine. Preverite, kateri je drugi najbolj priljubljen šport na svetu ali katera država je med prvimi ustanovila nacionalno zvezo. Ter še nekaj drugih zelo zanimivih dejstev.

O zgodovini odbojke:

  • Igro, ki ji danes pravimo odbojka, je leta 1885 v ameriški državi Massachusetts, izumil William G. Morgan.
  • Igra oz. odbojka se je najprej imenovala »mintonette.«
  • Leta 1900 je bila posebno oblikovana prva odbojkarska žoga, do takrat se je za igro uporabljala kar košarkarska žoga.
  • Odbojka je bila kot demonstracijski šport prvič predstavljena na olimpijskih igrah v Parizu leta 1924. Prve olimpijske medalje v odbojki so bile podeljene šele leta 1964.
  • Čeprav je odbojka drugi najbolj priljubljen šport na svetu pa ima Mednarodna odbojkarska zveza največ članov od vseh mednarodnih (krovnih) športnih organizacij.
  • Obstaja več vrst igranja odbojke. »Klasična« odbojka, odbojka na mivki pa tudi sedeča odbojka. Začetki sedeče odbojke segajo na Nizozemsko, kjer se je leta 1956 pojavila kot kombinacija odbojke in »sitzballa«, nemškega športa brez mreže, a s sedečimi igralci.
  • Med prvimi državami, ki so ustanovile nacionalno odbojkarsko zvezo je bila Bolgarija. Bolgari so zvezo ustanovili že okrog leta 1920.
  • Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je prvo uradno tekmo odigrala 24. aprila 1992.
  • Evropsko prvenstvo, ki letos poteka v štirih državah, bo prvič v zgodovini gostila tudi Slovenija. Poleg Slovenije so gostiteljice še Francija, Belgija in Nizozemska.
  • 62.000 gledalcev – je največje zabeleženo število gledalcev na odbojkarski tekmi, ki sta jo odigrali reprezentanci Poljske in Srbije leta 2014 na otvoritvi svetovnega prvenstva v odbojki.

 

Najboljši sedeži za spremljanje odbojke so tik ob igrišču. Z Ide@l Mastercard kartico si lahko zagotovite Ide@lni sedež na evropskem prvenstvu v Stožicah.S kartico Ide@l lahko svoje nakupe obročno odplačujete na 60 obrokov. Ob naročilu kartice do konca evropskega prvenstva s promo kodo EP2019 pa boste prejeli 6 mesecev brezplačne članarine in brezplačno izdelavo kartice.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.