»O man, Oman je tako svojstven, da je skoraj osupljiv!« mi je v lokalni restavraciji ob zalivu Mutrah nekega večera leta 2013 dejal zgovorni avstralski turist. In kaj kmalu sem spoznal, da je sultanat Oman pravi skriti biser Arabskega polotoka.

Sultanat kraljuje na njegovem skrajnem vzhodu. Zgodbe iz Tisoč in ene noči, ki smo jih prebirali še kot otroci, se tu prepletajo s popolnoma modernizirano kulturo, ki je priključek z zahodnim svetom ujela v vsega 40-ih letih. Država, ki se je nedavno odprla turizmu, je nekaj posebnega in se razlikuje od arabskih sosed, čeprav njihova kultura ni dosti drugačna. Ponosni so na bogato zapuščino prednikov, od starodavnega trgovanja z dišavnicami, do trdoživih plemenskih beduinov in legendarnega pomorščaka Sinbada.

Pristna pokrajina, spektakularna gorska pobočja, ki se spuščajo vse do samotnih peščenih plaž in zalivov turkizno modre barve, palmovi nasadi v gorskih dolinah – wadijih, kulturna dediščina starodavnih trdnjav nekdanjih mogočnih Imamov in neskončne rdeče sipine osrednje puščave Wahiba Ramlat, so tisto pravo, kar sultanat že uvršča med top turistične destinacije Arabskega sveta. Oman se oklepa svoje tradicije in korenin. Za razliko od zalivskih sosedov po odkritju nafte niso gradili sodobnih, visokih arhitekturnih čudežev, ampak je sultanat vlagal in gradil na temeljih pristne kulturno arhitekturne dediščine.

Nepozabno potovanje v Oman s kreditno kartico Ideal Mastercard

Nove stavbe v prestolnici krasijo bela in peščeno obarvana pročelja, ki se bleščijo v sončni svetlobi. Arabski arhitekturni stil je edinstven, živopisen in izžareva močno življenjsko energijo. To občutimo tako na sproščenih sprehodih po starodavnih, tradicionalnih soukih, kot med vrvežem na kozji tržnici v Nizwi ali ob vonju dima lubana in mire na pisanih stojnicah stare tržnice v Mutrahu. Oman je izredno varna država z nizko stopnjo kriminala. Zagotovo je Oman zelo primerna destinacija tudi za potovanje družin z otroki, saj se je uvrstila na seznam najboljših destinacij za družine pri založbi Lonely Planet.

Pred odhodom na potovanje v Oman se naučite nekaj osnovnih fraz v Arabščini (šukran = hvala, minfadlak = prosim), pa vam bodo s toplim nasmeškom na obrazu široko odprli vrata.

Obstoječi in novi imetniki kartice Ide@l Mastercard® lahko pri Turistični agenciji Kompas izkoristite posebno ponudbo za številne destinacije. Kreditna kartica pa je idealna, saj omogoča nakup na do 60 obrokov in je kot plačilno sredstvo sprejeta v več kot 150 državah po svetu in na več kot 36 milijonih prodajnih mestih. Omogoča vam tudi varno ravnanje in upravljanje z denarjem

 

Edvard Krišjak

Kompasov vodnik

Ide@l Mastercard® kartica

S plačilno kartico Ide@l Mastercard® boste lahko plačevali ali dvigovali gotovino po celem svetu!

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.