Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Kdor o slovenski odbojki ve vsaj nekaj malega, potem mu slej ko prej ime Jasmina Čuturića ni neznano.

Dolgoletni reprezentant v odbojki, zatem odličen odbojkar na mivki, danes pri 45 letih pa tehnični direktor in selektor reprezentanc v odbojki na mivki je vselej hvaležen sogovornik, saj o odbojki (na mivki) pove vse in še več.

Četudi odbojkarji pogosto uporabljate izraz 'beachvolley', bova o vašem trenutnem športu govorila kot o odbojki na mivki, prav? Jasmin, kakšna je torej vaša zdajšnja vloga v tem hitro se razvijajočem športu pri nas?

Od lani sem tehnični direktor za razvoj odbojke na mivki v Sloveniji, hkrati pa tudi selektor slovenskih reprezentanc pod okriljem Odbojkarske zveze Slovenije. Z drugimi besedami, skrbim za razvoj odbojke na mivki, kot selektor pa določam ekipe reprezentanc za evropska in svetovna prvenstva ter kvalifikacije za olimpijske igre. Gre za moške, ženske in mladinske ekipe v teh reprezentancah.

V uspešni karieri ste bili pred leti takorekoč nepremagljivi tako v odbojki kot v odbojki na mivki. Igrali ste v Italiji, Franciji, Nemčiji, celo v Libanonu, dolga leta za reprezentanco Slovenije, zatem pa ste se preselili na mivko, kjer ste bili prav tako vodilni pri nas. Sta športa na vrhunski ravni združljiva?

Ko sem zaključeval kariero v odbojki, seveda po čudovitih letih tako na klubski kot reprezentančni ravni, sem se hitro našel v odbojki na mivki. Takrat pri nas še sploh nismo imeli prave reprezentance, s Samom Miklavcem sva igrala na mednarodnih turnirjih kot dvojica, formalno nisva zastopala slovenskih barv. Če se ne motim, sva bila desetkrat državna prvaka. In sva v tem športu neizmerno uživala.

Odbojka na mivki se je v zadnjih letih hitro razvijala tudi pri nas, drži?

Globalno ta šport zelo hitro napreduje, vse več je turnirjev pod okriljem mednarodnih zvez FIVB in CEV. Slovenija temu razvoju kar dobro sledi, imamo tudi odmevna turnirja v Ljubljani in Portorožu. Vse več mladih se odloča zgolj za igranje odbojke na mivki, kar je zdaj pri nas tudi čez zimo odlično urejeno, še posebej odkar imamo lepo dvorano v Črnučah, ki nudi odlične pogoje na mivki tudi pozimi. Zdaj lahko program razvoja odbojke na mivki izvajamo prek celega leta.

Kako bi torej opisali stanje v odbojki na mivki med najboljšimi slovenskimi dvojicami?

Že v mladinski konkurenci se hitro veča število mladih fantov in deklet, ki bi radi napredovali le na mivki. Prvič imamo denimo 16-letni dekleti, ki sta se odločili za kariero zgolj na mivki. In res obilico nadvse nadarjenih mladeničev in mladenk.

In kje je Slovenija v primerjavi s konkurenco?

Zdaj je naš prvi cilj, da dobimo generalnega pokrovitelja, ki bo finančno podprl reprezentance v odbojki na mivki. OZS ne more podpirati zasebnih projektov igralcev, saj lahko le eno potovanje za par stane več kot 5000 evrov, kar je seveda za OZS preveč. Delamo sistematično z igralci z velikim potencialom. Cilj je ustvariti pravo A reprezentanco, torej po eno moško in eno žensko ekipa, ki bo potem imela popolno podporo, tako strokovno kot finančno.

Pa kratkoročni cilji? Zdaj ste ravno na mladinskem svetovnem prvenstvu na Tajskem...

Maja smo imeli kvalifikacije za olimpijske igre v Portorožu, kjer smo se uvrstili v 2. krog, kar je ogromen uspeh. V 2. krogu imamo zdaj po dve moški in ženski ekipi. To je že zadnje sito kvalifikacij pred finalom na Nizozemskem, in že zgolj uvrstitev na finalni turnir bi bil fenomenalen uspeh. Doslej še nikdar nismo bili niti v 2. krogu. Evropska prvenstva mladih, torej U18, U20 in U22, so priložnosti za resno dokazovanje in tudi kakšen uspeh naših fantov in deklet. Zdaj pa smo na svetovnem prvenstvu do 21 let na Tajskem, kjer bosta naša nadarjena fanta Črtomir Bošnjak in Rok Možič zelo drago prodala svojo kožo med najboljšimi na svetu. Realen cilj mojega dela je vezan na Olimpijske igre Pariz 2024, kamor bi se radi uvrstili z vsaj eno ekipo. Morda pa nam kakšen podvig uspe že štiri leta prej, torej uvrstitev na OI v Tokiu 2020.

Jasmin, morda malo za nepoznavalce: kako različna športa sta odbojka in odbojka na mivki?

Zelo. Odbojka na mivki je individualni šport, tu ni menjave. V dvorani si vedno zamenljiv, večja je izbira igralcev. Psihologija športnika je na mivki še precej bolj pomembna, vzdržljiv moraš biti tudi psihično. Program našega dela je tudi vezan na psihologa, s tem pride tudi do razlik v pripravi treningov.

Je lahko vsak odličen odbojkar tudi vrhunski igralec na mivki?

Ni nujno, sploh ne. Načeloma imajo sprejemalci nekaj prednosti, tudi korektor in podajalec sta zelo primerna za odbojko na mivki. Le prosti igralec, ki pač pri odbojki nima napadalnih ambicij, težje pride v poštev. Lahko si sicer vrhunski odbojkar v dvorani, pa se na mivki ne znajdeš, ker imaš morda težavo pri skoku, pri pregledu nad igro in podobno. Veliko pa je odbojkarjev, ki so se enkrat preiskusili na mivki in so potem z vsem srcem in dušo ostali v tem športu. Gre tudi za način življenja, vse je bolj sproščeno... Saj si lahko predstavljate, ko enkrat zaigrate denimo na Copacabani v Riu de Janeiru, da vas odbojka na mivki povsem pritegne.

Se tudi sami še kdaj preiskusite ob mreži?

Na turnirjih se večkrat ob koncu uradnega sporeda trenerji in drugi bivši igralci dogovorimo in odigramo kakšno partijo. Za pijačo, morda večerjo... skratka uživamo.

Septembra bo Ljubljana eno od evropskih odbojkarskih središč. Ima na EuroVolleyju 2019 naša reprezentanca veliko možnosti za odmeven rezultat?

Vsekakor! Seveda bom navijal za naše fante, tudi prek mikrofona, saj bom na komercialni televiziji pomagal pri prenosih tekem. Le zdravi morajo biti in uspeh ne sme izostati. Imamo res odlično reprezentanco, z večino fantov sem tudi sam še igral in vem, da so sposobni velikih dosežkov.

Z družino živite na Obali, takorekoč dnevno ste povezani z odbojko. Gre tudi hči po vaših stopinjah?

Moja najstnica igra odbojko v izolskem klubu, vendar postane skorajda drug človek, ko se preseli na mivko. Neizmerno uživa, zdaj pri 14 letih bi ves čas igrala samo še na mivki. Ima odbojkarske gene, dober skok, kar težko in natančno roko... Bomo videli, kam jo bo odnesla kariera, z ženo jo seveda spodbujava bodisi pri igranju odbojke bodisi pri igranju odbojke na mivki.

Za konec še nekaj o vaših plačilnih oziroma bančnih navadah. Sberbank je tudi partner Odbojkarske zveze Slovenije, tudi vam to prav pride?

Vsekakor, OZS ima pri vaši banki tudi odprt račun, medtem ko sem sam kar priden uporabnik 'online' storitev, uporabljam kreditne kartice, pa tudi za spletne nakupe se odločam kar pogosto.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.