Hrvaška obala je že od nekdaj pravi počitniški raj za slovenske turiste. Bistro morje, peščene plaže, morska hrana in hišica ob morju. Le kdo se ni poigral z mislijo, da ga prebudijo sončni žarki, zvok morskih valov in galebov?

Vsakoletne počitnice ob morju minejo s svetlobno hitrostjo. Morske radosti se še niso dobro začele, pa se teden, dva ali trije že zaključijo. Znova nas čaka mukotrpno čakanje na nov oddih. Ste se že zalotili, da razmišljate, da bi ob hrvaški obali imeli nekaj svojega? Da bi vaš oddih lahko trajal skozi celo leto?

Nakup nepremičnine na Hrvaškem je ena izmed možnosti, ki jo imate na dlani. Stran od mestnega betona, v naravo, kjer pogled na morje in vonj borovcev vplivata blagodejno na naše počutje. Istra je idealna izbira. Ugodna klima, bližina Slovenije, oddaljeni ste le nekaj več kot uro vožnje. Idealna destinacija za vikend pobege kot tudi večtedensko dopustovanje.

Z ali brez nepremičninskega posrednika?

Če je bilo pred več kot desetletjem nakup nepremičnine na Hrvaškem lep zalogaj, temu ni več tako. Pri celotnem procesu od odločitve do urejanja počitniškega doma vam na pomoč priskočijo strokovnjaki na tem področju. Ti bodo vodili celoten postopek od nakupa zemljišča do vpisa v zemljiško knjigo. Namesto vas bodo vzpostavili stik s tretjo osebo, preverili bodo dejansko in pravno stanje ter uredili vse potrebne dokumente. Prihranili vam bodo kar nekaj dragocenega časa, ki ga boste lahko izkoristili za družino ali hobije. Na koncu je izbira na vaši strani. Z ali brez nepremičninskega posrednika.

Morate pa se zavedati, da sodi nakup nepremičnine zaradi visoke investicije med pomembnejše življenjske odločitve. Nakupa se morate zato lotiti na pravilen način. Kot prvo preverite, koliko imate lastnih sredstev ter koliko kredita si lahko privoščite.

Naj bo nepremičninska agencija zanesljiva

Podobno kot v Sloveniji je tudi pri nakupu nepremičnine pomembno, da preverite, kdo je lastnik oziroma ali je nepremičnina obremenjena. To naredite z vpogledom v zemljiško knjigo ali prek spleta na straneh hrvaškega ministrstva za pravosodje. Če se boste odločili, da vam bo pri nakupu pomagala nepremičninska agencija, je v primeru reševanja sporov pomembno, iz katere država je družba. S slovensko agencijo, ki posluje na Hrvaškem, se boste za reševanje morebitnih sporov lahko dogovorili za pristojnost slovenskega sodišča. Za družbo registrirano na Hrvaškem pa bo pristojno sodišče na Hrvaškem.

Izbira primerne nepremičninske agencije je izjemnega pomena. Preverite ali je nepremičninski posrednik zanesljiv in se spozna na poslovanje na Hrvaškem trgu. Prava agencija vam bo prihranila veliko časa z urejanjem dokumentacije.

Pozanimajte se, katere birokratske zadeve še morate urediti (pridobitev davčne številke na Hrvaškem, overovitev prodajne pogodbe, vpis v zemljiško knjige, plačilo davkov), preden se bo vaš celoletni oddih lahko začel kot ste si ga predstavljali v sanjah.

 V Sberbank banki nameravamo strankam ponuditi nov produkt »Stanovanjski kredit za nakup nepremičnine na Hrvaškem«.

Nov produkt je namenjen fizičnim osebam, ki potrebujejo kredit za nakup stanovanja, apartmaja ali hiše v obmorskih krajih Istre, Primorsko - Goranske županije ali na otoku Krku. Poleg nakupa lahko stranka s kreditom financira tudi adaptacijo nepremičnine ali poplača obstoječi kredit, ki je bil predhodno najet za nakup nepremičnine zgoraj navedenih predelih na Hrvaškem. Osnovne značilnosti produkta:

  • Banka v zavarovanje sprejme stanovanjske nepremičnine (apartma, hiša, stanovanje) v obmorskih krajih Istre, Primorsko - Goranske županije in na otoku Krk.
  • Kredit je možno najeti z odplačilno dobo do 30 let.
  • Maksimalni znesek kredita znaša 200.000 EUR. 

Pred dokončno uvedbo produkta, moramo izvesti celoten proces najema kredita v testnem obdobju. V kolikor potrebujete tovrstno financiranje in ste pripravljeni sodelovati pri izvedbi testnega obdobja, vas vabimo, da nam na e-poštni naslov info@sberbank.si sporočite vašo telefonsko številko, na katero vas lahko pokličemo.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.