Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
S prihodom poletja se je povečalo število ponudb kreditov na spletu, ki skušajo uporabnika prepričali v legitimnost svoje ponudbe z zelo prepričljivimi, a vseeno lažnimi spletnimi stranmi izmišljene banke ali finančnega podjetja.

Veliko spletnih strani uporablja enako predlogo, goljufi le zamenjajo logotip in kontaktni elektronski naslov. Odkar je mogoče digitalno potrdilo (certifikat) pridobiti tudi brezplačno in na daljavo (recimo pri ponudniku Let’s Encrypt), goljufi tega tudi namestijo in uporabnik tako vidi ključavnico v brskalniku, kar še poveča občutek verodostojnosti.

Potek prevare

Ponudbo za »ugodni kredit«  lahko prejmete na vaš elektronski naslov ali pa jo zasledite na družbenih omrežjih, spletnih oglasnikih ter drugih spletnih straneh.  

Facebook stran za lazno ponudbo za ugodni kredit

Sumljive ponudbe so največkrat napisane v strojno prevedeni slovenščini, ki pa zna biti včasih že dokaj prepričljiva.

V naslednjem koraku goljufi zahtevajo, da jim posredujete osebne podatke ter podatke o ročnosti in znesku kredita. Goljufi pogosto zahtevajo tudi kopijo osebnega dokumenta, ki pa ga lahko zlorabijo pri drugih goljufijah. Lahko vam ukradejo identiteto, se predstavljajo v vašem imenu, ponujajo kredite,  oddajajo stanovanja, ipd.

Zahteva za posredovanje osebnih podatkov
Zahteva za posredovanje osebnih podatkov

V primeru, da prejmete sumljivo ponudbo za kredit, na sporočila ne odgovarjajte, ne odpirajte povezave v sporočilih in ne pošiljajte osebnih podatkov. Banka od svojih komitentovi nikoli ne bo zahtevala  pošiljanje osebnih podatkov prek elektronske pošte.  

Prošnja za kredit bo, seveda, brez težav odobrena. Ampak … tukaj se stvari zapletejo. Začnejo se namreč pojavljati zahteve po plačilu različnih stroškov za odpiranje novega računa, plačilo notarskih storitev, plačilo zavarovanja kredita, ipd. Da bi vas prepričali v legitimnost ponudbe, vam pošljejo tudi fotografijo osebnega dokumenta. Seveda pa tu ne gre za dokument bančnega uradnika, ampak za dokument njihove prejšnje žrtve. V nekaterih primerih pošljejo tudi uporabniško ime in geslo za prijavo v njihovo “spletno banko”. S tem vas želijo prepričati, da vas denar že čaka na računu, samo še stroške morate plačati. Seveda ne gre za pravo spletno banko, ampak zgolj za prirejeno spletno stran.

Zloraba osebni podatki
Zloraba osebnih dokumentov

Plačilo najpogosteje zahtevajo prek plačilnih sistemov kot sta Western Union ali MoneyGram. Ta plačilna sistema sta namenjena hitremu prenosu denarja med znanci, nista pa namenjena plačevanju blaga in storitev, saj se sled za denarjem zelo hitro izgubi. Denar, ki ga na ta način nakažete goljufom je tako za vedno izgubljen. V nekaterih primerih pa vam goljufi pošljejo številko bančnega računa za nakazilo stroškov. Tu gre za bančne račune v lasti t.i. denarnih mul, ki jih goljufi novačijo pod pretvezo dela od doma. Naloga le-teh je, da nakazani denar čim prej posredujejo po drugi poti naprej, ter s tem zakrijejo sledi denarnega toka.

Kam po pomoč, ko se spletni kredit zalomi?

  • Če ste ugotovili, da ste žrtev prevare, čimprej kontaktirajte policijo. Na banki se tudi pozanimajte o možnostih preklica nakazila.
  • Če ste goljufom poslali sken ali fotografijo osebnega dokumenta, vam prav tako svetujemo prijavo na policiji. V primeru kraje identitete vam bo zapisnik policije prišel prav pri morebitnem dokazovanju vaše nedolžnosti.
  • Vso morebitno nadaljnjo komunikacijo z goljufi ignorirajte. Predvsem pa jim v nobenem primeru ne nakazujte (dodatnega) denarja, tudi če vam bodo grozili s policijo ali FBI. 

 

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.