Da bodo počitnice na Hrvaškem prijazne tudi do vaše denarnice, smo opravili test. Pri dvigu gotovine na bankomatu smo testirali ali se odločiti za možnost brez konverzije ali s konverzijo. Hkrati smo dvig gotovine opravili z različnimi plačilnimi karticami.

Na prvem testu v letu 2018 smo na Hrvaškem prek POS terminala opravili nakupe z različnimi plačilnimi karticami in ugotovili, da imajo bančni produkti ob konverziji valut ugodnejši menjalni tečaj kot FinTechi. Zdaj so prišli na vrsto bankomati. Znova na Hrvaškem, znova zaradi enega oziroma dveh pomembnih dejstev. Slovenci poleti masovno letujemo v naši južni sosedi, hkrati pa slednja ne sodi med države evro območja. Članek bo zato prišel prav v vseh primerih, ko boste v državah, kjer lokalna valuta ni evro.

Zlato pravilo: vedno se odločite za dvig brez konverzije v evre

Za začetek hitro razrešimo prvo dilemo. Dvig brez konverzije ali s konverzijo v evre? Brez dvoma se odločite za prvo možnost. Dvig gotovine v lokalni valuti brez konverzije v evre je najcenejši. V tem primeru bo lokalna valuta, na primer 1.000 hrvaških kun, na dan prispetja transakcije v unovčenje preračunana po dnevnem menjalnem tečaju kartičnega sistema. Nastopi le tečajna razlika med deviznim kupnim tečajem in deviznim prodajnim tečajem. Enako kot v bančni menjalnici.

V drugem primeru, pri konverziji v evre, gre za komercialno storitev. Banka lastnica bančnega avtomata sama oblikuje menjalni tečaj. Omenjena storitev se imenuje Dynamic Currency Conversion (DCC). Marža za opravljeno storitev lahko naraste tudi do neverjetnih 10-odstotkov.

V mesecu avgustu 2018 smo pri testiranju na Hrvaškem opazili spremembo. Nekatere banke lastnice bančnega avtomata so začele zaračunavati provizijo tudi v primeru dviga gotovine brez konverzije. V tem primeru se dodatnemu strošku izognete tako, da najdete bankomat, ki ne zaračunava provizije. V primeru 400 dvignjenih kun nam je pokazalo, da bomo plačali provizijo v višini 22 kun oziroma okoli 3 evre.

Tudi sami smo testirali dvig s konverzijo oziroma brez konverzije. Brez konverzije smo za dvignjen znesek v višini 1.200 hrvaških kun po opravljenem menjalnem tečaju odšteli 162,50 evra, z opravljeno konverzijo v evre pa kar 180 evrov. Razlika med ponujenimi možnostmi dviga je znašala skoraj neverjetnih 18 evrov! Dvignili smo tudi gotovino v višini 400 kun. V primeru dviga brez konverzije bomo odšteli 54 evrov, v primeru konverzije v evre pa 60 evrov.

Opozorili bi še na eno dejstvo, ki se nanaša na plačila produktov ali storitev prek POS terminalov. Tudi tam vas lahko prodajalec vpraša, ali se boste odločili za plačilo brez konverzije ali s konverzijo. Odgovor je identičen kot pri dvigu na bankomatu. Brez konverzije!

Debetna ali kreditna kartica?

Pri odločitvi dvig brez konverzije ali s konverzijo dileme ni več. Razlika v končnih stroških nastane tudi pri izbiri plačilne kartice. Na eni strani imamo debetne kartice, kot primer vzemimo Maestro. Na drugi strani so kreditne kartice, kot sta Mastercard Credit in Visa Credit . Ugodnejša odločitev bo dvig gotovine s kartico Maestro ali Mastercard Debit. Pri Sberbank banki strošek enkratnega dviga gotovine na bankomatu na Hrvaškem znaša 2,50 evra, ne glede na višino zneska.

V naprej razmišljajte koliko gotovine boste potrebovali v naslednjih dneh in opravite enkratni dvig. V tem primeru boste plačali strošek v višini 2,50 evra. V primeru štirih dvigov boste za stroške odšteli okroglih 10 evrov.

Bančni avtomat dvig gotovine

Ozrimo se še k dvigom gotovine s kreditno kartico. Stroški bodo višji kot v zgornjem primeru. Pri Sberbank banki so stroški dvigovanja gotovine v državah izven evro območja s kreditno kartico Ide@l Mastercard med cenejšimi v Sloveniji, znašajo 5-odstotkov zneska dviga, najmanj pa 10 evrov.

Bi za konec ponovili zlato pravilo? Na Hrvaškem oziroma državah izven evro območja pri dvigu gotovine na bankomatu raje izberite dvig v lokalni valuti brez konverzije in izberite debetno kartico pred kreditno.

Ide@l Mastercard® kartica

Spremenite svoje nakupe v kredit do 60 obrokov. Odločite se za enega izmed 3 načinov odplačevanja. Spoznajte garancije in zavarovanja na nakupe in kartico.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.