Z vsakomesečnim vprašanjem, ali si bom lahko privoščil želeno, se srečujemo tudi zaposleni v bančnem sektorju. Nič drugače ni pri najemu kredita. Kot za ostale državljane tudi za nas veljajo enaka pravila. In prav tako moramo kredit odplačevati tudi mi.

Zaposlitev v bančni industriji ne prinese zelenega stanja na lastnem bančnem računu. Kot vsi drugi ljudje smo tudi mi krvavi pod kožo. Vsak mesec nas čakajo položnice, stroški nakupov hrane, pijače, oblačil in drugi izdatki. Preživeti je treba družino in ob koncu meseca pogled na stanje na bančnem računu ni vedno najbolj spodbudno.

Še manj spodbudno pa je, ko je potreben nakup v višjem znesku. Če nismo bili pridni in varčevali, nam ne preostane drugega, kot da izberemo eno izmed oblik financiranja, ki nam je na voljo. Med temi najprej pomislimo na kredit. Postopek pridobivanja kredita je povsem enak. Na lepe oči se ne dobi nič. Ne preostane nam drugega, kot da sledimo predpisanemu postopku, ki tudi za nas predstavlja »dolgotrajno« birokracijo. Oddaja naročila, priprava potrebne dokumentacije in obisk izbrane poslovalnice. Edina naša prednost je obisk poslovalnice. Ker smo zaposleni v eni izmed 12 poslovalnic ali centrali Sberbank banke, nam je prihranjena pot do poslovalnice.

Po oddaji naročila tudi sami čakamo na obvestilo o odobritvi kredita. V postopku pridobitve kredita je obvezen vpogled v SISBON. Ali daljše: upravljavec sistema o zadolženosti fizičnih oseb, ki ga upravlja Banka Slovenije. Sistem bankam poda informacijo o zadolženosti fizične osebe. Če SISBON ne bo »zadovoljen« z našim finančnim stanjem, bomo prav tako prejeli rdečo luč in se poslovili od takšne možnosti financiranja.

Prav vsi pa moramo poskrbeti, da bodo naše osebne finance vedno urejene. Prvo pravilo, ki ga moramo imeti v glavi: prihodki naj bodo višji od odhodkov. Zato beležimo stroške, izračunajmo si svoj »Neto denarni tok« (razlika med prihodki in izdatki), predvsem pa začnimo z zmanjševanjem stroškov in del sredstev namenimo varčevanju.

Da boste, poleg nas, bolje finančno ozaveščeni, so vam na voljo vedno sveži Sberbank finančni nasveti.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.