Zadnji dan v službi in zaslužen odhod v pokoj pomenita dve stvari. Dobro in manj dobro. Več časa zase in svoje bližje je dobra novica. In slaba? Nižji prihodki. V tem obdobju vam bo prišel prav vsak privarčevani evro. Zato je priporočljivo, da klasičen osebni bančni račun spremenite v upokojenskega.

Ob odhodu v pokoj se je za vas spremenilo marsikaj. Med najbolj opaznimi spremembami, morda celo najbolj opazna, je tanjša denarnica. Za čas aktivne zaposlitve ste bili vajeni določenega prihodka, ki se je z odhodom v pokoj znižal. Upokojitvena starost se zvišuje, višina pričakovanih pokojnin pa zmanjšuje.

Če ste v času aktivne zaposlitve varčevali za pokojnino, potem se je nekaj finančnih sredstev nabralo za najdaljši dopust v življenju. V nasprotnem primeru bo prišel prav vsak evro, ki ga lahko ob odhodu v penzijo privarčujete.

Klasični račun zamenjajte za upokojenskega

Ste že odprli upokojenski bančni račun? To bi moral biti vaš prvi korak. Klasičnega zamenjajte v upokojenskega, ki je ugodnejši. Upokojenski osebni bančni račun vključuje klasične bančne storitve, kot sta vodenje računa in debetna kartica. Ob tem pa še domsko in primerjalno asistenco, več valutni račun in osebnega finančnika. Ta vam bo strokovno in individualno svetoval, kaj bo s finančnega vidika najugodneje za vas. Z domsko in primerjalno asistenco boste prihranili čas in denar pri iskanju najugodnejšega obrtnika ali pri urgentnem popravilu na domu in okolici. Z upokojenskih računom boste imeli višjo obrestno mero za stanje na računu.

Uporabljate spletno ali mobilno banko?

Privarčujete pa lahko še drug način. Plačila na bančnih okencih so po pravilu dražja kot pri uporabi spletne ali mobilne banke. Ob uporabi digitalnih bančnih poti boste nekaj privarčevali tudi z neplačilom prevoznih stroškov. Pri Sberbank banki sta pristopnina in naročnina za spletno banko eSberbank SI in mobilno banko mSberbank SI brezplačna. Vse kar potrebujete je le nekaj časa, da se naučite uporabljati spletno ali mobilno banke.

Za uspešno spremembo boste morali dokazati upokojenski status, kar lahko storite s pokojninskim odrezkom ali odločbo, iz katere je razvidna številka zadeve pri ZPIZ-u. Svojo identiteto boste dokazali z veljavnim identifikacijskim dokumentom in potrdilom o davčni številki.

Upokojenski račun

Izberite upokojenski račun z nižjimi mesečnimi stroški vodenja računa (kot na klasičnem računu). Višja obrestna mera za stanje na računu!

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.