Kar je še pred nekaj leti pomenilo srečo, se lahko danes spremeni v največjo moro. Vsi načrti mladostne zaljubljenosti se lahko kaj kmalu spremenijo v izredno težak pogovor, kako zaživeti ločeno.

Sem sodi tudi delitev premoženja. Nepremičnine (hiše ali stanovanja) so pogosto obremenjene s hipoteko banke, ki  je odobrila stanovanjski kredit. Nemalokrat pri ureditvi stanovanjskega kredita sodelujejo tudi poroki, ki so ponavadi starši, bratje ali sestre. Pri iskanju pravega odgovora lahko vsem podpisnikom kreditne pogodbe, pomaga tudi banka. Predvsem pa morata lastnika nepremičnine in kreditojemalca vedeti ali želita nepremičnino obdržati, prodatia ali bi se iz lastništva in kredita umaknil le eden od partnerjev.

Odločilnega pomena je, da oba kreditojemalca odločitve sprejemata sporazumno in da ju morebitni sopodpisniki kreditne pogodbe pri tem podprejo.  

Marko in Irena sta nepremičnino kupila pred 20 leti in zanjo najela stanovanjski kredit, obremenjen s hipoteko. Pri odločitvi, kaj storiti z nepremičnino in kreditom ob ločitvi, sta razmišljala o nekaj možnih scenarijih:

  1. V primeru, da želita Irena in Marko nepremičnino ohraniti v lastništvu obeh, lahko še naprej plačujeta mesečne obroke, kot sta to počela do sedaj.
  2. Možen je tudi dogovor, da se iz lastništva nepremičnine en partner umaknedrugi pa prevzame celotno obveznost. V tem primeru bi verjetno prevzemnik potreboval nov hipotekarni kredit. Lahko se pojavi potreba po novem sokreditojemalcu, saj je obvezno zagotoviti ustrezno kreditno in plačilno sposobnost kreditojemalcev. Refinanciranje pogosto pomeni spremembo višine mesečnega obroka in podaljšanje dobe odplačevanja.
  3. Bivša zakonca želita nepremičnino prodati. V tem primeru obstaja možnost, da banka na odplačilo glavnice kredita odobri moratorij za maksimalno 12 mesecev, v tem času pa bi nepremičnino prodala in v celoti poplačala kredit.

 

Seveda ni vse tako preprosto, saj so ti razgovori čustveno naporni za oba. Prav tako ni enotnega modela, kako ravnati, saj je najbolj primerna rešitev odvisna od vrste dejavnikov:

  • kreditne sposobnosti,
  • zneska neodplačane vrednosti kredita,
  • preostale dobe odplačila,
  • splošnega finančnega stanja.

Vsekakor je najbolj pomembno, da se v primeru delitve premoženja kreditojemalca čim prej oglasita v banki, vsekakor pa pred nastankom zamud pri plačilu obrokov.

Ugodni potrošniški krediti

Ugodni potrošniški krediti z ugodno obrestno mero in nizkimi stroški odobritve. Tudi za nekomitente.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.