Smučarsko skakalna sezona je pred vrati. V slovenski ženski reprezentanci je kar nekaj deklet, ki lahko posežejo po najvišjih mestih. Med temi je tudi Ema Klinec, s katero smo se v 1. delu intervjuja pogovarjali o uspešni poletni sezoni in hkrati usmerili pogled proti zimski.

Ema, na začetku bi vam radi čestitali za uspešno poletno sezono, ki ste jo končali na izjemnem 2. mestu in zaostali zgolj za Saro Takanaši. Kako bi opisali vaše poletje?

Sberbank, hvala za vaše čestitke. S svojo poletno sezono sem, bolj kot z rezultatskega vidika,  zadovoljna predvsem iz vidika napredka. S trenerjem in celotno ekipo smo sledili ciljem, ki smo jih postavili pred sezono. Načrtno delo je svoje prve sadove začelo kazati v Courcehevlu, s prvimi stopničkami. Tam sem pokazala kar nekaj dobrih skokov in postavila tudi rekord skakalnice. To mi je vlilo samozavest za nadaljnje treninge. Nivo skokov sem dvignila še na višjo raven in v Čajkovskem zmagala. Veliko pozornosti smo namenili splošnemu počutju, pomenu regeneracije po treningu in osebni zrelosti. Moja naloga je, da vse to prenesem v zimo in dodatno izpilim v podrobnosti

Odlično sezono ste kronali v Čajkovskem, kjer ste pokorili vso konkurenco. Kako se spomnite te tekme. Vam je skakalnica v Čajkovskem še posebej pri srcu ali ste imeli zgolj svoj dan in sta vam uspela dva izjemna skoka?

Res je. Tekma je bila iz vidika vremenskih pogojev zelo pravična. Že v poskusni seriji sem bila najboljša in s še boljšim skokom v prvi seriji, zasedla vodilni položaj. Kljub enemu skoku, ki je mogoče za koga izmed gledalcev razlog za dvom o uvrstitvah. Veter se je pojavil v trenutku in ni ponehal. To je bil razlog za odpoved druge serije. Spomnim se prizora, ko smo z reprezentančnimi skakalkami čakale na informacije o začetku. Vse skupaj se je zelo vleklo. Sama sem si rekla, da hočem še en skok. Bila sem dobro pripravljena in želela ponoviti dober skok tudi v drugo. Na žalost se moja želja ni uresničila, sem pa bila toliko bolj vesela, saj je odpoved pomenila mojo zmago. Najprej so mi čestitale reprezentančne kolegice in kasneje ostala dekleta, ki so bila na vrhu zaletišča. Spodaj me je pri dvigalu čakal Zoran. Takrat so se mi prvič orosile oči (smeh).

Glede na to, da so smučarski skoki zimska disciplina, vam je verjetno bolj všeč zimska sezona? Kaj pa vam je pri poletni morda bolj všeč kot pri zimski? V čem se sezoni najbolj razlikujeta, poleg seveda dejstva, da poleti ni snega in da je sezona krajša?

Zimska sezona ima svojo vrednost. Je nenadomestljiva. Poletje pomeni pripravo na zimo, testiranje občutkov, ugotavljanje najbolj ustrezne priprave na tekmo, opreme in nabiranje kondicijskih treningov. Zanimivo je, da skakalci naredimo veliko več skokov poleti kot pozimi. To je nekaj kar veliko ljudi ne ve, saj poleti opravimo treninge s po 7-10 skokov, pozimi pa so v večini tekmovanja. Poletna sezona mi je všeč, ker se zelo hitro ogrejem. Nas ne zebe. Mogoče tudi, ker ob morebitnem padcu na plastiki, manj boli. Je pa vse to neprimerljivo z zimsko, v kateri veliko bolj uživam in zaživim.

Ste med poletno sezono kaj spremenili pri svoji tehniki, opremi … Ste morda naredili kak napredek pri čem?

Moja tehnika je bila v osnovi dobra tudi v preteklih sezonah. Manjkalo je svežine in energije. Skoki so bili zadržani. Veliko poudarka smo namenili pretoku energije od začetka izvajanja giba in dokončanja. Brez zategovanja nepotrebnih mišic, ki pomenijo ustavitev hitrosti in posledično krajši skok. Pri tem imam še vedno rezerve. Je pa to stvar, ki se jo rešuje na tehničnem treningu in telovadnici. Skakalnica je prostor, kjer se to stori veliko težje ali je celo nemogoče.

Vse temelji iz treningov v telovadnici in se občutki potem prenesejo na skakalnico. Spremenila sem odnos do treninga in da se kljub morebitnemu slabšemu treningu domov vrnem nasmejana. Vse to pomaga, da je že naslednji trening boljši. Tudi pri opremi so bile storjene spremembe. Imam drugačne smuči, ki so z mojim načinom skakanja idealnejše kot prejšnje. V obliki dresa so se skrivale podrobnosti, ki so bile ustrezne za izboljšave.

Kaj lahko pričakujete v letošnji zimski sezoni, sodeč po uspehu v poletni sezoni?

Moji cilji so že od nekdaj visoki. To me motivira, da dam od sebe maksimum. Vse skupaj ostaja enako.

Od zimske sezone pričakujem, da bom sledila začrtani poti, ki je bila postavljena pred sezono. Pomembni pa so dobri skoki.

Lahko našim bralcem zaupate, kako je sicer videti poletna sezona oziroma priprave, ko niste na tekmovanjih? Kakšen urnik imate, koliko časa na dan trenirate?

Poletna sezona je drugačna predvsem iz šolskih strani. So počitnice in zame je urnik »samo« na treningu. Je pa res, da se zelo rada izobražujem tudi izven šolskih klopi, preberem veliko knjig in koristno uporabim čas. S tem glavo sprostim in misli preusmerim drugam. Na dan treniram 3 do 5 ur. Ponavadi trening traja 2 do 3 ure in doma še vsaj eno uro za dodatne vaje. Večkrat treniramo dvakrat na dan. To pomeni dopoldan in popoldan.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.