Sprejeli ste odločitev, da je prišel čas za nakup stanovanja ali hiše. To je šele začetek poti, saj vas do končne vselitve čaka lepo število korakov. Skrbno načrtovanje nakupa je ključnega pomena, postavite si potrebna vprašanja in opravite različne raziskave.

Večkrat smo že poudarili, da nakup nepremičnine velja za pomembnejšo življenjsko odločitev. Skrbno načrtovanje je ključnega pomena. Ob selitvi v novo stanovanje ali hišo je vaš cilj, da so vaše želje v celoti skladne z visokim finančnim vložkom.

Potrebe in želje se od osebe do osebe razlikujejo. V vseh primerih so na koncu odvisne od proračuna, ki ga imate na voljo. Ne omejujte se le na nepremičnino, razmislite širše. Upoštevajte vaše potrebe oziroma potrebe vaše družine. Prisluhnite vsem članom gospodinjstva, morebiti imajo drugačne želje ali predlog, ki je boljši od vašega.

Bližina vrtca, šole, delovnega mesta …

Lokacija stanovanja ali hiše je že ena izmed zelo pomembnih dejavnikov. Če imate družino, bo priročno, če bo nepremičnina v bližini vrtca oziroma šole. S tem optimizirate dragocen čas, saj lahko otroke poberete na poti v službo in obratno. Če kupujete hišo, je dobro, da ima tudi nekaj okolice, kjer bodo otroci sproščali odvečno energijo, v primeru stanovanja pa je priporočljiva bližina igralnih površin. Ne zanemarite oddaljenosti od delovnega mesta. Pretehtajte pluse in minuse. Ali boste odšteli nekaj več denarja za nepremičnino, delovno mesto pa bo v neposredni bližini. Ali boste na drugi strani odšteli več denarja za potne stroške za vožnjo na oddaljenejše delovno mesto in obenem negodovali nad gnečo v jutranji in popoldanski prometni gneči.

Naj bo pregled nepremičnine skrben in temeljit

Preverite teren, kjer leži nepremičnina. Ob neugodnih vremenskih razmerah ne želite biti na poročilih, ko rešujete svoje premoženje pred podivjano vodo. Nepremičnina ima lahko tudi druge skrite napake. Ne pozabite na rek: »Ni vse zlato, kar se sveti.« Hiša bo morda na zunaj dajala popoln vtis, ki vas lahko premami, da se zaljubite na prvi pogled in odločite za nepremišljen nakup. Realnost bo nato povsem drugačna. Notranjosti bo skrivala ogromno napak, ki vam bodo zagrenile življenje in prinesle stroške. Pred nakupom je skrben pregled obvezen. So vodovodne in električne napeljave še v operativnem stanju? Je nepremičnine napadla vlaga, plesen in druge nadloge?

Raziščite ponudbo nepremičnin

Obvezen je pregled zemljiške knjige. Preverite pravno stanje nepremičnine. Ali je obremenjena s hipoteko ali drugo obremenitvijo in kdo je dejanski lastnik. V teh primerih naj vam ne bo težko odšteti kakšnega evra več za pravnega strokovnjaka. Neurejen pravni status hitro pripelje do nepotrebnih sodnih stroškov.

Upoštevajte tudi gibanje cen na trgu. Najslabše kar se vam zgodi, je, da kupite nepremičnino, ko je cena dosegla vrhunec. Zato dobro raziščite ponudbo nepremičnin. V vsakem primeru naj vas cena ne prestraši. Preračunajte, koliko vsak mesec plačate za najem in stroške. Ko boste dobili rezultat, preračunajte še končni znesek nakupa. Pri čemer boste na koncu vi lastnik in bo stanovanje ali hiša le vaša. Finančna sredstva bodo varno naložena.

Pripravite ustrezen finančni načrt

Vse to pa je odvisno od ustreznega finančnega načrta. Pri izdelavi se za pomoč obrnite na osebnega finančnega svetovalca. Stanovanjski kredit naj bo brez stresa. V Sberbank banki smo zagovorniki varnega zadolževanja, zato vam bomo prisluhnili in odgovorili na pomembna vprašanja kot so:

  • Kakšen je postopek najema stanovanjskega kredita?
  • Kako določimo znesek kredita in kreditno sposobnost?
  • Kako lahko zavarujemo kredit in kolikšna je odplačilna doba kredita?
  • Višina in vrsta obrestne mere?
  • S kakšnimi tveganji je povezan najem kredita in kako se tveganjem izogniti?
  • Kaj narediti v primeru nezmožnosti odplačevanja kredita, ki je zavarovan z zastavo nepremičnine?

Ugodni stanovanjski kredit

Za financiranje gradnje, nakupa ali prenove nepremičnine. Nudimo vam ugodne fiksne, spremenljive ali kombinirane obrestne mere.

 

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.