okt 15, 2018

»Otroci so naše največje bogastvo.« Pogosto izrečen stavek, ki nas spodbudi k vprašanju, ali bomo našemu malčku v fazi odraščanja zagotovili ustrezne pogoje in mu omogočili boljšo prihodnost?

Brez dvoma so otroci naše največje bogastvo. Prvi jok in koraki, iskren nasmeh, prva simpatija. Preprosto neprecenljivo. A dejstvo je tudi, da predstavljajo za starše finančni zalogaj. Ker si želimo, da ima naš otrok omogočeno vse, utegnemo hitro prekoračiti mesečni proračun, ki je namenjen pokritju takšnih in drugačnih stroškov. Nismo pa usmerjeni le v sedanjost in k spremljanju vsakodnevnih napredkov našega odraščajočega otroka.

Pogosto se ozremo v prihodnost, lastnemu otroku želimo, da odraste v zrelo, odgovorno osebo. Na tej poti je pomembno izobraževanje. So tudi vam (stari) starši pridigali, če se ne boste učili, boste šli delati za tekoči trak? S tem niso mislili nič slabega, le zadovoljstvo je veliko večje, ko otrok zaključi določeno stopnjo izobrazbe. Študij postaja vedno višji strošek, ki si ga marsikateri starš v Sloveniji ne more privoščiti. Kaj šele študij v nekaterih tujih državah, kjer se ob pogledu na višino vpisnine na fakulteto lahko le primemo za glavo.

Priprava investicijskega načrta

V primeru varčevanja je vlaganje v vzajemne sklade, ki so odlična dopolnitev bančnim depozitom, dobra izbira. V primeru vlaganja v vzajemne sklade si je vedno koristno postaviti in opredeliti cilje. V tem primeru bo naš cilj šolanje otrok. Za doseg cilja pa moramo določiti časovni okvir, v katerem bomo varčevali. Na primer, prvih 18 let otrokovega življenja. Pri ciljih določimo tudi višino posameznega vplačila, saj si le tako lahko pripravimo okviren izračun, koliko sredstev bomo namenili našemu najstniku ob odhodu na fakulteto. Ko imamo osnovne cilje opredeljene, si pripravimo investicijski načrt.

V njem opredelimo, kako bodo naše naložbe razpršene. Koliko jih bomo pustili na banki in koliko bomo vložili v nižje, srednje oziroma visoko tvegane naložbe?

Pri vzajemnih skladih Alta z nasveti pri načrtovanju vlaganj in razpršitvi naložbe pomagajo izkušeni strokovnjaki. Zagotovljena je tudi preglednost nad naložbo, saj je vrednost premoženja znana vsak trenutek. Kot novost pa je potrebno izpostaviti tudi način preprostega vplačila v vzajemne sklade Alta. V vzajemne sklade lahko vplačamo s pomočjo QR kode preko mobilne banke mSberbank SI. QR koda omogoča popoln zajem vseh podatkov za vplačilo, je zelo enostavna za uporabo in zmanjšuje možnost napak pri vnosu podatkov.

Vzajemni-skladi-Alta

Pridružite se nam

Občasno vam bomo poslali koristne finančne nasvete. Prvi boste izvedeli tudi informacije o novostih, ponudbah in dogodkih iz Sberbank.

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zanimanje.
Prosimo potrdite svojo prijavo s klikom na povezavo, ki smo vam jo poslali na vaš vpisan e-mail naslov.