Naš sponzoriranec Tine Urnaut, eden najboljših odbojkarjev na svetu, je septembra s soigralci nastopil na prvem, zgodovinskem svetovnem prvenstvu za Slovenijo. S kapetanom slovenske reprezentance smo se pogovarjali o njegovem odbojkarskem kampu, idolih ter kako je vešč spletnega nakupovanja …

Tine najprej čestitke za super izvedbo že tretjega odbojkarskega kampa, ki nosi tvoje ime! Pa morda za začetek, kako se je sploh porodila zamisel o izvedbi kampa?

Hvala za čestitke. Vesel sem, da nam je uspelo izpeljati odbojkarski kamp skladno z načrti in izpolniti pričakovanja otrok in staršev. Zadovoljstvo so izražali tako udeleženci kampa kot trenerji, animatorji, soorganizatorji. Kamp smo zaključili z obljubo, da se ponovno vidimo prihodnje leto.

Koliko otrok se je letos udeležilo kampa? Verjetno je bilo kar nekaj takšnih, ki so se kampa udeležili že lani in predlani? Koliko pa je bilo takšnih, ki so se kampa udeležili prvič?

Kampa se je udeležilo 79 otrok, od tega jih je 10 bilo že na prvem kampu in še okoli 20 na drugem kampu. Razlika od prejšnjih let je bila ta, da je bilo več deklet in le tretjina fantov. Letos nismo postavili spodnje starostne meje in tako je bila tretjina udeležencev starih 12 let ali manj.

Tine Urnaut sponzoriranec Sberbank banke

Vašo ekipo sestavlja kar dobršen del vaše družine. Lahko bi rekli, da gre kar za nekakšen družinski odbojkarski kamp. Koliko trenerjev in osebja pravzaprav sestavlja vašo ekipo? Kdo vse so člani ekipe?

Večina družinskih članov se je poklicno ukvarjala z igranjem odbojke, veliko jih je po končani karieri ostalo v odbojki v vlogi trenerjev. V moji ožji družini imam tri profesionalne odbojkarske trenerje, med bližnjimi sorodniki več trenerjev, sodnikov in športnih funkcionarjev. Na kampu v vlogi trenerjev in animatorjev sodelujejo še moji prijatelji in perspektivni mladi trenerji iz Koroške. Treningom se pridružim tudi sam. Za otroke in izvedbo kampa skrbi poleg mene še 15 izkušenih strokovnjakov.

Delo vodje trenerjev na kampu opravlja oče Adi Urnaut, prof. športne vzgoje, trenerji pa so: brata Andrej in Matjaž, teta in stric Barbara in Marko Drevenšek, prijatelj Leonard Barić in njegova sopotnica Jelena Ščerbakova, Gašper Ribič (najboljši trener po izboru OZS v letih 2016 in 2017) in mlajše trenerke iz Koroške: Urška Skarlovnik, Zala Logar, Nina Kontrec. Vzgojiteljski in animacijski del vodijo aktivne in nekdanje odbojkarice in trenerke Tara Abraham, Saša Zdovc, Bojana Manojlović in teta Barbara Drevenšek.

Vodenje kampa je v rokah mame Anite, s fotografiranjem in organizacijskim delom pomaga bratranec Miro Urnaut.

Kamp organiziramo v sodelovanju z Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne na Koroškem, v dogodek so vključeni direktor Aleš Logar, vodja hotela in mladinskih dejavnosti Saša Jelen ter vodja kulturnih dejavnosti Tadej Breznik.

Kaj vam pomeni, da lahko teden dni preživite z mladimi odbojkarji in odbojkaricami in nanje prenašate svoje znanje?

Druženje z udeleženci kampa je zanimivo in vesel sem, da lahko prenašam svoje odbojkarsko znanje in izkušnje mlajšim, jim svetujem glede same igre, telesne priprave, mentalne priprave, prehrane, prevencije in sanacije športnih poškodb  in tudi glede drugih življenjskih odločitev, kot je na primer izbira študija.

Za marsikaterega mladega odbojkarja in odbojkarico ste najbrž njihov vzornik. Kdo pa je bil vaš vzornik, ko ste bili v njihovih letih? Imate morda še vedno kakšnega, morda v katerem drugem športu?

Moj vzornik je oče Adi, ki je bil izbran v najboljšo šesterko svetovnega prvenstva.

Ste se tudi sami kot otrok udeleževali podobnih kampov?

Ko sem bil star okoli 12 let, sem se udeležil odbojkarskega tabora v Savudriji. Spominjam se, kako sem že pol leta vnaprej čakal na kamp. Trenirali smo na zunanjih igriščih dvakrat dnevno, v prostem času pa smo spet igrali odbojko oziroma odbojko na mivki. Vesel sem, ko vidim, da tudi naši udeleženci kampa v prostem času z veseljem vzamejo v roke odbojkarsko žogo in se z njo igrajo.

Kaj vse ste poleg treningov odbojke počeli v tednu kampa?

Letos nas je s svojim obiskom in glasbenim nastopom razveselila mlada pevka, kitaristka in komponistka iz Prevalj Ditka Čepin, ki je v osnovnošolskih letih prav tako igrala odbojko.

Na Ravnah imamo izjemne možnosti za raznovrstne dejavnosti, poleg treh dvoran smo imeli na razpolago zunanje kopališče z olimpijskim bazenom, manjšim bazenom in tobogani, kjer smo se osvežili vsak dan v času med treningi. V neposredni bližini Mladinskega hotela Punkl, kjer so bivali otroci, so še igrišče za odbojko na mivki, košarko in nogomet, kjer so se udeleženci po lastni izbiri lahko sprostili še ob drugih športih. Člani potapljaškega društva iz Prevalj so nam organizirali potapljanje z jeklenkami, Diter Veber in Sašo Rejec pa sta nam omogočila igranje Water volley - odbojke v vodi.

Imeli smo predstavitveno tekmo odbojke sede, saj smo na kamp povabili na novo formirano moško reprezentanco Slovenije v odbojki sede. Člani organizatorske ekipe smo odigrali tekmo proti reprezentanci in nato so se udeleženci kampa preizkusili v igranju te različice odbojke.

Ogledali smo si kino predstavo, se poskusili v komponiranju himne odbojkarskega kampa in v karaokah.

Obiskali so nas novinarji in snemalci 24ur.com in Šport kluba, tako da so se tudi udeleženci preizkusili v komuniciranju z mediji.

Po čem si boste letošnji kamp najbolj zapomnili? Morda kakšna zabavna anekdota?

Zelo všeč mi je bilo, ko je brat Andrej sodeloval na karaokah z igranjem kitare in privabil k petju vse udeležence kampa, vključno z mano.

Na kampu vas vsako leto obiščejo tudi vaši reprezentančni kolegi. Kdo vse vas je obiskal letos?

Letos nas je na kampu obiskal predsednik Odbojkarske zveze Slovenije. Reprezentančni kolegi pa so po dolgih letih prvič imeli daljše obdobje prostih dni in so bili še na počitnicah, tako da se nam ni uspel nihče pridružiti na kampu.

Zakaj menite, da so vaš in podobni športni kampi dobri/pomembni za mlade športnike?

Kampi so priložnost, da se mladi družijo z vrstniki iz drugih krajev in si tako poiščejo nove prijatelje, se naučijo prilagajanja in spoštovanja pravil, kar je potrebno za športno kariero. Odbojkarska sezona v mlajših kategorijah je kratka (od konca avgusta do maja), vmes so vsaj 3 meseci premora, zato je sodelovanje v kampu pomembna priložnost, da ostajajo v stiku z žogo. Na treningih v okviru kampa je veliko več priložnosti za individualno delo in popravljanje tehnike kot v klubih, sodelovanje z različnimi trenerji spodbuja bolj vsestranski razvoj odbojkarja. Menim, da udeleženci odidejo nazaj v klube bolj prilagojeni na naporne treninge, sprejemanje navodil, prilagajanje in bolj pripravljeni na naslednjo sezono.

Tine Urnaut sponzoriranec Sberbank banke

Kako se v teh poletnih dneh pripravljate na novo sezono? Kako zgleda vaš dan, trening, prehrana?

Med kampom sem tudi sam treniral v fitnesu, delal vaje v bazenu in v dvorani. Moj dan se začne z zajtrkom (ovseni kosmiči in sadni smooty), dopoldanski trening v fitnesu in bazenu, nadaljuje s kosilom (meso, zelenjava, testenine/riž/kaša), počitkom, malico (sadje, smooty, oreščki)  in treningom v dvorani, večerjo (meso, zelenjava, riž/žita/testenine/krompir), udeležbo v večernih družabnih aktivnostih ter analizo dneva s trenerji in animatorji. 

Organizacija takšnega kampa je kar velik projekt. Kaj vam pri sami organizaciji pomeni podpora sponzorjev?

Podpora sponzorjem omogoča, da udeležencem kampa ponudimo nekaj več kot zgolj treninge in prenočišča in da omogočimo sodelovanje na kampu otrokom, za katere so stroški kampa prevelik zalogaj. Brezplačno in z delnim plačilom se je letos kampa udeležilo 6 otrok. Sberbank banka nas je tudi letos razveselil z zapestnicami in bidoni za športno pijačo ter promocijskimi darili za trenerje.
Podpora sponzorjev mi pomeni, da organizacije v okolju sprejemajo in spodbujajo našo idejo o organiziranju kampa in prepričanje o smiselnosti in koristnosti kampov za otroke.

Kot športnik ste veliko odsotni od doma. Predvidevamo, da skoraj da ne najdete časa za obisk pošte ali drugih plačilnih mest, kjer bi plačevali položnice – to opravljate prek spletne banke ali mobilne aplikacije? Kako gledate na ti dve vrsti možnosti plačil?

Uporabljam spletno bančništvo. S telefonsko aplikacijo opravim kakšno plačilo storitev ali izdelkov na lokaciji nakupa. Elektronsko bančništvo mi je zelo olajšalo finančno poslovanje, saj mi omogoča urejanje denarnih zadev takrat ko imam čas in mesta kjer trenutno sem.

Kaj ste sebi ali komu drugemu nazadnje kupili preko spleta?

Ker nimam časa in energije, da bi šel v trgovine, večino stvari naročam preko spleta od obleke do tehničnih izdelkov. Nazadnje sem kupil napravo za merjenje višine skokov.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.