Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Ena izmed najpomembnejših življenjskih odločitev je nakup stanovanja. Investicija v nakup nepremičnine je visoka, (pod)zavestno vprašanje o zmožnosti odplačevanja stanovanjskega kredita je na mestu.

Pri nakupu nepremičnine le redko utegnete privarčevati znesek, ki ga boste v celoti namenili za poplačilo novega doma. Rešitev je stanovanjski kredit, s katerim si boste lahko privoščili novo prebivališče in prijetne trenutke v življenju.

O pomembnosti priprave primernega finančnega načrta za nakup doma smo že pisali. Tokrat se usmerimo k vprašanju, ki si ga, morda tudi nevede, postavite pred tako pomembnim korakom v življenju. Kaj če bo šlo kaj narobe in ne boste mogli več odplačevati kredita, ki je zavarovan z zastavo nepremičnine?

V kolikor pridete v takšen položaj, je ključnega pomena komunikacija z banko, kjer ste najeli kredit oziroma vašim svetovalcem. V interesu obeh strank je, da se zadeva reši ugodno. Poleg obiska poslovalnice lahko ukrepe začnete izvajati tudi sami. Skrbno preglejte vaše stroške, preverite, ali obstaja kakšna stvar (novi čevlji, naročnina na dnevne novice …) ali aktivnost (rekreacija in podobno), ki jo brez težav prečrtate in finančna sredstva namenite poplačilu kredita.

Ne odlašajte z obiskom poslovalnice

V kolikor se pojavijo težave z odplačilom kredita čim prej obiščite poslovalnico, saj ne želite, da bi narasli stroški, ki so povezani z nezmožnostjo plačevanja. Predstavite svojo težavo, nato boste s svetovalcem skupaj poiskali najboljšo možno rešitev za odpravo zamude pri plačevanju kreditnih obveznosti. Ob upoštevanju različnih informacij je na voljo več možnosti:

  • podaljšanje dobe kredita v skladu s kreditno politiko banke,
  • konsolidacija obveznosti kreditojemalca,
  • moratorij pri odplačilu glavnice kredita,
  • pomoč pri prostovoljni prodaji nepremičnine.

Varovalko vam ob minimalnem zaostanku s plačili nudi tudi zakonodaja. Kreditodajalec lahko odstopi od pogodbe ali zahteva plačilo preostalih plačil pred njihovo zapadlostjo šele v primeru, če ste v zamudi z dvema zaporednima plačiloma in z minimalno vrednostjo 3 % preostalega zneska kredita.

Zato še enkrat izpostavljamo pomembnost komunikacije in hitrega reagiranja v primeru nezmožnosti plačevanja.

Banka vam bo namreč v primeru zamude s plačili nudila brezplačno informacijo o:

  • številu zapadlih obrokov in višini celotnih zapadlih obveznosti,
  • višini stroškov, ki so nastali zaradi zamude s plačili,
  • morebitnih posledicah zaradi zamude s plačili,
  • časovnici postopka izterjave in postopka spremembe kreditnih pogojev.

 

Ugodni stanovanjski kredit

Za financiranje gradnje, nakupa ali prenove nepremičnine. Nudimo vam ugodne fiksne, spremenljive ali kombinirane obrestne mere.

 

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.