Spremembe na področju evropskega trga plačil, ki jih je prinesla Direktiva o plačilnih storitvah (PSD2), so odprle priložnost tretjim ponudnikom storitev, da s svojimi tehnološkimi rešitvami izboljšajo uporabniško izkušnjo. Pri Sberbank banki smo med prvimi, ki smo odprli svoje bančno okolje.

Večja integracija, učinkovitost, konkurenčnost, spodbujanje cenovno ugodnih plačil in zagotavljanje varnosti plačil so glavni cilji, ki jih zasleduje Direktiva PSD2 na enotnem evropskem trgu plačil. Na slednjega so prišli novi deležniki, tako imenovani tretji ponudniki storitev (TPP). Zoper slednje moramo finančne ustanove odpreti lastno bančno okolje in pri Sberbank banki smo med prvimi, ki smo to tudi storili. Povezali smo se s podjetjem Token, ki nam omogoča odprtost bančnega okolja skladno s PSD2.

Ali kot TPP-ji ponujate rešitev?

Kot tretji ponudniki storitev lahko s svojimi tehnološkimi rešitvami sodelujete na področju plačilnih storitev, ali kot ponudnik storitev zagotavljanja informacij o računih (AISP) ali kot ponudnik storitev odreditve plačil (PISP). Predpogoj je, da pridobite dovoljenje za opravljanje omenjenih storitev oziroma ste registrirani pri Banki Slovenije. V kolikor kot TPP želite dostop do odobrenih računov Sberbank banke v imenu plačilnih storitev (PSU) zaradi souporabe podatkov ali v plačilne namene, obiščite našo spletno stran in nas prek obrazca kontaktirajte.

V prihodnosti številne novosti

Aplikacija Token za končne uporabnike trenutno omogoča povezavo transakcijskega računa pri Sberbank banki z aplikacijo. To pomeni, da  lahko uporabnik dobi vpogled v stanje na transakcijskem računu. Hkrati ima pravico do upravljanja s soglasji, ki jih da posameznemu TPP-ju.

Prihodnost pa bo prinesla številne koristne novosti. Registracija in vpis sta že zdaj poenostavljena in izboljšujeta uporabniško izkušnjo. Predstavljamo vam eno izmed novosti, ki jo načrtujemo v prihodnosti.

Med drugim bosta lahko dva uporabnika Token aplikacije medsebojno izvedla tako imenovano peer to peer (P2P) plačilo. Poenostavljeno, prva oseba bo nakazala sredstva drugi, ali pa bo od druge zaprosila za nakazilo določenih sredstev. Ko bo druga stran potrdila zahtevo, bodo sredstva nakazana. Da bo proces poenostavljen, ne bo potrebno napisati številko transakcijskega računa. Zadostoval bo e-poštni naslov, ki ga je uporabnik uporabil za registracijo v Token aplikacijo. Za takšen način nakazila provizija ne bo zaračunana. To je le ena izmed novosti, ki jih prinaša (bližnja) prihodnost.

Za ostale novosti spremljajte naše nasvete in spletna mesta, kjer boste pravočasno seznanjenimi z njimi.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.