apr 13, 2018

Nekatere banke so se pred časom odločile, da začnejo zaračunavati nadomestila za menjavo valute pri dvigu gotovine na bankomatih ali plačilu v trgovini oziroma prek spleta v državah izven evro območja. Pri Sberbank banki se za takšno nadomestilo nismo odločili, v prispevku pa smo vam pripravili situacije, v katerih lahko nekaj privarčujete.

Le kdo ob sončnih žarkih, ki so nas kočno začeli božati, ne podoživlja zadnjih počitnic, hkrati pa mu misli še ne uhajajo proti prvomajskemu ali letnemu oddihu. Statistično dejstvo je, da se bo večina Slovencev odpravila počitnikovati v sosednjo Hrvaško. Manjše število bo odpotovalo proti oddaljenejšim destinacijam izven Evropske unije.

Gre torej za kraje, kjer evro ni lokalna valuta plačila. To lahko prinese dodatne stroške, saj so se nekatere banke odločile za zaračunavanje posebnega nadomestila ob dvigu gotovine ali plačilu na POS terminalih v valuti, ki ni evro. Odvisno od banke izdajateljice kartic, to nadomestilo lahko znaša od 1,05% do 1,5% od zneska transakcije opravljene s kartico. Pri Sberbank banki takšnega nadomestila nismo in ne bomo uvedli.

Konverzija v evre da ali ne?

Komitenti lahko z Ide@l Mastercard ali Maestro kartico na bankomatu v tujini dvignejo gotovino v lokalni valuti (brez konverzije). Nekateri bankomati poleg izplačila v lokalni valuti ponujajo komitentom tudi takojšnjo konverzijo dviga v evre. Običajno je ponudba konverzije brez navedbe uporabljenega menjalnega tečaja, oziroma tudi če je naveden, si komitent ne predstavlja, ali je ta tečaj zanj ugoden.

Storitev konverzije v evre na POS-ih in bankomatih je komercialne narave, kjer banka lastnica POS-a ali bankomata sama oblikuje menjalni tečaj. Ta storitev se imenujeDynamic Currency Conversion oziroma kratica DCC. Marže za DCC se po našem vedenju in izkušnjah gibljejo med 3-odstotki in 7-odstotki, odvisno od lastnika infrastrukture (POS ali bankomat).

Kaj je najugodneje?

Najugodneje za stranko je, da dvigne gotovino na bankomatu ali opravi plačilo s kartico na POS terminalu v lokalni valuti, na primer hrvaški kuni. V tem primeru bo lokalna valuta, na primer 1.000 hrvaških kun, na dan prispetja transakcije v unovčenje preračunana po dnevnem menjalnem tečaju kartičnega sistema Mastercard ali VISA. Nastopi le tečajna razlika med deviznim kupnim tečajem in deviznim prodajnim tečajem. Enako kot v bančni menjalnici.

V primeru bank, ki zaračunavajo posebno nadomestilo za menjavo valut ob dvigu gotovine ali plačilu na POS terminalih v državah, kjer valuta ni evro, pa plača stranka takšni banki še zahtevano menjalno provizijo po tarifi banke, ki je kartico izdala.

Kaj pa prenos večjih zneskov tuje gotovine?

Prenosa večjih zneskov tuje gotovine strankam ne priporočamo, saj višino zneska lahko omejujejo predpisi vstopne države, nastane pa tudi povečano tveganje ropa ali izgube gotovine, ki je nepovratno. V primeru, da stranka izgubi kartico ali je le-ta ukradena, je odgovornost za zlorabe po karticah omejena z zakonom. Vsi imetniki posojilnih Ide@l Mastercard kartic pa imajo vključeno brezplačno zavarovanje morebitnih zlorab, tudi tistih, ki so se zgodile 24 ur pred prijavo izgubljene/ukradene kartice.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupih v trgovini?

Če v trgovini ne vprašajo, ali želite plačilo v evrih, bodite pozorni katera valuta je izpisana na potrdilu o nakupu. V kolikor vam prodajalec avtomatsko spremeni hrvaške kune v evre, zahtevajte popravek, oziroma plačilo v lokalni valuti. V nasprotnem primeru bo uporabljeni menjalni tečaj za 3-odsotke do 7-odstotkov slabši, kot bi bil, če bi plačali v lokalni valuti. Stranke naj vedno zahtevajo plačilo v lokalni valuti.

Kako je pri nakupih prek spleta?

Za konec se dotaknimo še nakupov prek spleta. Vzemimo nakupe pri spletnih velikanih, kot so Amazon, Aliexpress, Google, Microsoft … Večina teh spletnih strani ima valuto plačila v ameriških dolarjih (USD).

Banke, ki obračunavajo posebno nadomestilo za menjavo valut ob plačilu blaga v valuti, ki ni evro, bodo svojim imetnikom kartic zaračunale menjalno provizijo po tarifi banke tudi za nakupe prek spleta opravljene v ameriških dolarjih, ali drugi valuti, ki ni evro.

CTAIdeal-kartica-počitniška-580x200px

Pridružite se nam

Občasno vam bomo poslali koristne finančne nasvete. Prvi boste izvedeli tudi informacije o novostih, ponudbah in dogodkih iz Sberbank.

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zanimanje.
Prosimo potrdite svojo prijavo s klikom na povezavo, ki smo vam jo poslali na vaš vpisan e-mail naslov.