Zaupanje, da bomo ob odhodu v pokoj dobili spodobne državne pokojnine, ki nam bodo omogočale lagodno preživljanje, je iz leta v leto manjše. Dejstvo, da z njimi ne bomo mogli ohraniti današnjega standarda, je realnost. Zato mora posameznik finančno prihodnost in varnost vzeti v svoje roke.

Vedno pogosteje se v dnevne pogovore vključujejo teme o varčevanju za pokojnino. A vedno prevečkrat prevlada občutek, da se nam s tem še ni potrebno ukvarjati. Velikokrat te skrbi že vnaprej odvrnemo s pojasnilom, da z malimi zneski ne moremo poskrbeti za pokojnino. Prav ta splošna prepričanost pa je ena izmed največjih zmot, ki vas bo na dolgi rok izredno drago stala.

Dobro je biti pripravljen

Varčevanje za pokojnino ni projekt, ki se vam bo uresničil v enem ali dveh letih. Trajalo bo 10, 20 ali tudi 30 let. Najbolj pomemben pa je začetek. Prej ko boste začeli, lažje boste prišli na cilj in manj vam bo vsak mesec potrebno dati na stran. A preden začnete, je dobro, da si vzamete nekaj časa in s finančnim strokovnjakom pripravite varčevalni načrt. Pogovorili se boste o vaših finančnih zmožnostih, ciljih, pripravljenosti sprejemanja tveganja … Po odločitvi za varčevanje pa ne postanite pasivni. Razmere na trgu se spreminjajo in vaš svetovalec vam mora biti na voljo za vsa vprašanja in morebitne prilagoditve vašega varčevanja.

Mesečna renta

Načinov, kako lahko privarčujete za pokojnino, je veliko. Večina Slovencev se še vedno odloča za klasične bančne depozite, saj si jih predstavljamo kot izredno varne. Za krajše obdobje to sicer drži, je pa varnost tesno povezana z donosnostjo in slednja je pri klasičnih depozitih precej nizka. Nič nam ne pomaga privarčevani znesek, če bo njegovo vrednost skozi čas izničila inflacija.

Varčevanje v vzajemnih skladih predstavlja pametno “srednjo pot”. Omogoča višje donose kot jih lahko pričakujemo pri depozitih, obenem pa predstavlja manj tvegano naložbo kot je nakup ene ali dveh delnic. Pametno varčevanje za pokojnino je seveda dolgoročno, kljub temu pa se z naložbo v vzajemne sklade ne zavežete. Denar si lahko kadarkoli izplačate v celoti, ali pa si izplačujete mesečno rento, preostanek privarčevanih sredstev pa se bo še naprej plemeniti.

Začnite varčevati čim prej

Vzemimo za primer Andreja, ki je pravkar dopolnil 30 let in poleg državne pokojnine želi mesečno dobiti še dodatnih 400 evrov. V pokoju si namreč želi uživati in ne zgolj životariti. Če bo z varčevanjem začel danes, bo lahko njegov mesečni vložek približno 100 evrov. Precej zanimiv pa je podatek, da bo moral v primeru, da bo z začetkom odlašal do 40. leta, mesečno moral privarčevati enkrat višji znesek.

Torej, prej kot začnete, hitreje in »ceneje« boste prišli na cilj. A prav tako je pomembno, kako boste varčevali. Če bi 25 let vsak mesec v nogavico vtaknili 100 evrov, bi imeli na koncu privarčevanih 30.000 evrov, kar bi vam omogočalo 75 dodatnih mesečnih pokojnin v višini 400 evrov. V primeru, da bi ves ta čas sredstva nalagali v vzajemne sklade, pa bi ob upoštevanju povprečne 7-odstotne letne donosnosti 400 evrov dodatne pokojnine lahko prejemali več kot 40 let. To pa je kar velika razlika!

Gregor Glazer

Produktni specialist za bančno zavarovalništvo in investicijske produkte

Depozit z avtomatskim podaljšanjem

Bolj varno kot prihranki zakopani na vrtu. Odlična obrestna mera in varna ter privlačna naložba.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.