Vsi starši dobro poznamo občutek, ko gledamo naše otroke in se sprašujemo, kdaj so tako zrasli in kam je šel čas. Študij je že danes za marsikaterega starša izredno velik strošek, čeprav bi za naše otroke naredili vse. A če se pravočasno pripravimo, lahko tudi študij mine brez nepotrebnih skrbi.

Tako kot varčevanje za pokojnino, je tudi varčevanje za otroka dolgoročen projekt, obrestno obrestni izračun pa z leti pokaže vso svojo moč. Preprosti izračun pokaže, da pri varčevanju za naše otroke iz majhnega resnično zraste veliko. Le dovolj časa mora preteči.

Če bi ob rojstvu našega malega čudeža narave vsak mesec v varčevalni načrt ALTA BABY vložili 50 evrov, bi se do otrokovega dopolnjenega 19. leta (ob upoštevanju povprečnega 7-odstotnega letnega donosa), ko nastopi čas za odhod na fakulteto, nabralo preko 23.000 evrov. To bi bilo dovolj za okoli 450 evrov mesečne štipendije skozi vseh pet let študija, kar bi moralo zadoščati za strošek najemnine, prehrane in prevoza. Verjetno pa bi našemu študentu kak evro tudi ostal.

V Sloveniji verjetno ni veliko staršev, ki bi imeli že danes na strani dovolj velik znesek, ki bi pokril stroške študija. Otroci so naše največje bogastvo, vendar je njihovo odraščanje za starše tudi eden izmed največjih finančnih zalogajev. Najbrž ni starša, ki se ne bi vprašal, kako bi svojim otrokom omogočil čim boljšo prihodnost. Vpisnine na fakultete so že danes zelo visoke in za številne nedostopne. Za marsikaterega študenta je danes težko dostopen že študij izven domačega kraja, kaj šele tisti v tujini.

Študij v tujini je za marsikaterega mladega danes ena od sanjskih želja, a to stroške študija le še dodatno poveča. Da ne bo šolanje vašim otrokom postalo nedosegljivo, vzemite ne prepuščajte stvari naključju. Pri varčevanju v ALTA BABY pa nam lahko pomagajo tudi dedki in babice ter ostali sorodniki.

Dovolj je že, da jim sporočite številko varčevalnega načrta, na katerega lahko nato tudi oni vplačujejo po svojih zmožnostih oziroma željah. Lahko vplačujejo enkratne zneske, lahko pa tudi z rednimi mesečnimi obroki. Pri tem pa vam ni potrebno skrbeti, da lahko mesečno namenite varčevanju (pre)majhen znesek. Pri varčevalnih načrtih ALTA namreč ni določenega minimalnega zneska, kar pomeni, da lahko starši v varčevalni načrt vplačujejo po svojih zmožnostih. In tako kot pri naših otrocih, tudi pri varčevanju iz majhnega zraste veliko.

ABS depozit Plus

Gregor Glazer

Produktni specialist za bančno zavarovalništvo in investicijske produkte

Depozit z avtomatskim podaljšanjem

Bolj varno kot prihranki zakopani na vrtu. Odlična obrestna mera in varna ter privlačna naložba.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.