Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Teorija pozna tri finančne cilje: finančno zaščito, finančno varnost in finančno svobodo. Ker finančna svoboda za veliko večino smrtnikov predstavlja zgolj zelo mokre sanje, o njej danes ne bom izgubljal besed.

O finančni varnosti bom povedal le to, da jo dosežemo takrat, ko nam kljub izgubi rednih dohodkov ni treba poseči po varnostni rezervi, saj svoje minimalne mesečne stroške pokrivamo s pasivnimi prihodki iz svojih naložb (obresti, dividende, kapitalski dobički, najemnine ...).

Finančna zaščita je zelo pomembna in mora biti za posameznika oz. družino primarni cilj varčevanja.

Finančna zaščita predstavlja znesek sredstev, ki ponuja finančno zaščito v primeru nepredvidenih dogodkov (izguba zaposlitve, nezgoda) ali nepredvidenih večjih izdatkov.

Kakšen znesek finančne zaščite potrebujem? 
Pri določitvi višine je treba upoštevati minimalno raven mesečnih stroškov (vključno s krediti), zaposljivost oziroma oceno, v kakšnem obdobju ponovno pridemo do rednih dohodkov. V splošnem naj bi zadostovala za preživetje od 6 do 24 mesecev. Žalostno in zaskrbljujoče je, da je nedavna anketa pokazala, da večina Slovencev nima ustrezne varnostne rezerve in da ne uspejo varčevati.

Ko jo boste imeli, je mogoče, da izgube zaposlitve ne boste dojeli kot nekaj najslabšega na tem svetu, kar se vam je lahko zgodilo, ampak zgolj kot možnost, da si najprej malo odpočijete, nato pa v miru najdete boljšo službo, ki vam bo hkrati nudila tudi več osebnega zadovoljstva. Mogoče boste celo sami dali odpoved. Osebno sem mnenja, da se boste, če imate ustrezno varnostno rezervo, počutili bolj žive, bolj svobodne in ne kot ujetniki oziroma talci svojega delodajalca. Obstaja tudi velika verjetnost, da se boste z nadrejenimi pogovarjali bolj odkrito in ne zgolj prikimavali na račun 'brezskrbnega' odplačevanja kredita, kar vam utegne pri vsaj povprečno normalnem šefu prislužiti celo kakšno dodatno točko. Vsekakor se boste v svoji koži počutili bistveno bolje.

Pri varnostni rezervi je zelo pomembno, da jo v primeru porabe po 'finančni nevihti' ponovno vzpostavite v prvotno stanje. Sredstva varnostne rezerve morajo biti likvidna (da bodo pri roki, ko jih boste potrebovali); hkrati morajo biti varno naložena(priporočam varčevanja pri banki).

Vaše finance bodo bistveno bolj zdrave, če jih boste ustrezno načrtovali. Pri postavljanju ciljev je pomembno, da si cilje zapišete in jih tudi finančno ovrednotite. Primer: za nakup novega vozila v roku 3 let v vrednosti 10.000 EUR je potrebno mesečno varčevanje po cca. 277 EUR.

Finance

V svojih razmišljanjih sem večkrat omenil pomembnost varčevanja, za konec pa želim izpostaviti, kot pravi že star slovenski pregovor, da 'ne nosite vseh jajc v isti košari'.

Ugotovite, kako nagnjeni ste k tveganju, koliko rizičnih naložb si lahko privoščite in poskrbite za ustrezno razpršitev svojega premoženja. Pri tem si pomagajte z naložbeno piramido, iz katere bo jasno razvidno, o čem sem govoril. Pravijo, da naj bi privarčevali vsaj 10 % svojih dohodkov, in to tako, da takoj ob prejemu dohodka damo na stran znesek za varčevanje, in ne tako, da rečemo 'bom videl, koliko mi bo konec meseca ostalo, pa bom dal potem na stran'.

Roman Budna

Prokurist in Vodja oddelka bančni produkti na področju poslovanja s prebivalstvom v Sberbank d.d.

Depozit z avtomatskim podaljšanjem

Bolj varno kot prihranki zakopani na vrtu. Odlična obrestna mera in varna ter privlačna naložba.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.