Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Omare, ki pokajo po šivih in vsebujejo stvari, ki se jih še vedno drži etiketa, natančno poznavanje urnika razprodaj, polna denarnica vseh možnih plačilnih kartic, skoraj prazen varčevalni račun … Vam zveni znano?

Če ste tip človeka, ki življenje rad zajema s polno žlico, se vam hitro lahko zgodi, da presežete okvirje svojih zmožnosti. Čas je, da prevzamete nadzor nad svojimi osebnimi financami. Na srečo se vam za izboljšanje finančnega stanja ni treba odpovedati polnemu življenjskemu slogu. Z nekaj več preudarnosti si lahko uredite osebne finance na način, ki vam bo še naprej omogočal brezskrbno nakupovanje in uživanje - v mejah svojih zmožnosti.

  1. Naučite se spremljati svoje finančno stanje. Čimbolj natančno si zapisujte, za kaj ste porabili denar, oz. vodite evidenco prihodkov in izdatkov – pri tem si lahko pomagate z našo brezplačno preglednico. Če vam je lažje, lahko za spremljanje osebnih financ uporabite tudi papirnato beležko ali kakega od spletnih oz. mobilnih orodij.
  2. Ustvarite si proračun osebne porabe, v katerem določite, katere so vaše prioritete, in se jih nato tudi držite. Le tako se boste izognili kopičenju odvečnih stvari v omarah in ropotarnicah. Naučili se boste tudi, kako ločevati med željami in potrebami ter omejiti impulzivne nakupe. Ne pozabite razmisliti še o prihodnosti – nekaj odstotkov rednega prihodka namenite tudi dolgoročnemu varčevanju.
  3. Postavite si jasne cilje za prihodnost. Če boste vedeli, za kaj varčujete, npr. septembrsko potovanje na Kanarske otoke, se boste veliko lažje odpovedali novemu modelu sončnih očal, ki jih v resnici ne potrebujete. Ali pa si morda želite kupiti prenosni zvočnik, potrebujete pa nove pohodniške čevlje. Pametneje se je odločiti za čevlje, hkrati pa nekaj denarja dati na stran, s ciljem, da boste kupili tudi zvočnik, ko bo za to primernejši čas.
  4. Nakupujte premišljeno. Pred nakupom si vzemite dovolj časa za premislek. Vprašajte se, ali izdelek res potrebujete, ali vas je v nakup premamil le oglas, razprodaje ali občutek, da je to res poceni. Imate mogoče podoben izdelek že doma? Ali ga v resnici ne potrebujete zdaj, kupili bi ga le zato, ker bi vam morda v prihodnosti prišel prav? Vse to so signali, ki vam povedo, da se za trenutek ustavite in razmislite.
  5. Omejite število plačilnih kartic. Ste vedeli, da ima Slovenec v povprečju kar 3 plačilne kartice? Poleg debetne kartice še eno ali več kreditnih kartic, pa katero od trgovskih kartic… Kopičenje plačilnih kartic je nepotrebna praksa, ki vam preprečuje, da bi imeli celovit pregled nad finančnim stanjem. Obenem vas spravlja v skušnjavo, da bi kupovali nepotrebne izdelke. Pravzaprav ni razloga, da bi imeli več kot eno kreditno kartico, priporočljivo je, da vse finančne storitve združite na enem mestu. Tako boste lažje nadzorovali svojo porabo in vedno vedeli, koliko si lahko privoščite. Ko razmišljate o tem, katero kreditno kartico bi obdržali, izberite tako, ki vam omogoča največ.

Z upoštevanjem naših nasvetov boste pridobili vpogled v svoje finance, se jih naučili obvladovati in ugotovili, da preudarnost ne pomeni odpovedovanja, temveč iskanje priložnosti, kako si (na odgovoren način) privoščiti še več. Pri tem je pomembna tudi izbira prave kartice.

Kartica Ide@l Mastercard® bo zadovoljila vse vaše finančne potrebe in vam hkrati omogočila, da nad svojim finančnih stanjem obdržite nadzor. 

 

  • Na Ide@l Mastercard lahko računate tudi pri plačilnih višje vrednosti, ki presegajo stanje na vašem bančnem računu – pri Standardni kartici do 5.000 EUR, pri Zlati pa do 15.000 EUR. Da bo lažje, lahko vsak nakup nad 40 EUR spremenite v obroke, neodvisno od trgovca, tudi na spletu. Tako si lahko želeni izdelek ali storitev kupite takoj, odplačujete pa pozneje, na način in s hitrostjo, kot vam ustreza. Za to vam ni treba v banko in urejati dokumentacije, vse določite sami: z odgovorom na SMS-sporočilo, ki ga prejmete od banke.
  • V okviru razpoložljivega limita na kartici Ide@l Mastercard lahko kadarkoli v mesecu s kartičnega računa nakažete dodatna sredstva na svoj osebni transakcijski račun in si s tem povečate razpoložljivo stanje. Tudi ta sredstva lahko spremenite v obroke.
  • Ob vsakem nakupu boste poleg informacij o nakupu v SMS-sporočilu prejeli tudi informacijo o stanju na računu. Prav tako boste o višini mesečne obveznosti obveščeni 10 dni pred izbranim datumom plačila, vpogled v stanje pa lahko kadarkoli preverite tudi na spletu, v mobilni banki in na bankomatu. Tako boste v vsakem trenutku poznali svoje obveznosti in možnosti in vam ni treba skrbeti, da bi izgubili nadzor nad svojim finančnim stanjem.
  • Kartica Ide@l Mastercard vam omogoča prilagodljivost, ki jo od plačilnega sredstva pričakujete. Sami se namreč odločate, katere zneske boste poravnali v celoti, katere pa po obrokih, pa tudi, kako boste odplačevali svoj dolg. Kadarkoli lahko nakažete sredstva na kartični račun in tako zmanjšate svoj dolg na kartici.

Mitja Indof

Produktni specialist - Področje poslovanja s prebivalstvom

Ugodni osebni računi

Želite zamenjati bančni račun in prihraniti? Oblikujte račun po svoje ali izberite katerega izmed paketnih računov.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.