Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Tako kot za vsak nakup je tudi odločitev za kreditno kartico pametno dobro pretehtati, tako stroške kot kartične storitve. Stroškov, ki jih imate s kreditno kartico, ni težko poiskati in izračunati.

To so običajno članarine oz. nadomestila, na mesečni ali letni ravni, ki jih izdajatelji zaračunavajo imetnikom za upravljanje kartičnih računov. Nekoliko težje je s finančnega vidika oceniti vse druge storitve, ki so vključene v kartico.

Pri oceni si lahko pomagate z oportunitetnimi stroški. To je uporaben način pri primerjavi različnih možnosti, za lažje razumevanje ju poimenujmo A in B. Oportunitetni stroški so stroški, ki bi jih imeli, če izberete alternativno možnost B namesto A. Ker pa ste izbrali možnost A, vam ta izbor v primerjavi z B prinaša prihranke v višini oportunitetnih stroškov.

Preverite, koliko lahko pri posameznih storitvah prihranite na letni ravni, če poslujete s kartico Ide@l Mastercard®.

Redno plačevanje s kartico Ide@l Mastercard

Imetnikom kartice Ide@l Mastercard je na voljo Ide@l Bonus, ki vam pri Standardni Ide@l Mastercard kartici pripada pri mesečnih plačilih nad 400 EUR. Če večino plačil v enem mesecu opravite z Ide@l Mastercard Standard kartico, boste hitro presegli ta limit in ne boste imeli stroškov naročnine. Letno boste tako prihranili 38,40 EUR. Prav tako lahko prihranite, če se odločite le za eno namesto več kreditnih kartic, saj plačujete manj članarin.

Ocena letnega prihranka: 38,40 EUR + prihranek letne članarine ostalih kartic, ki jih ne uporabljate več.

Ugodno financiranje

Kadar nakupa ne morete pokriti z rednimi prilivi ali privarčevanimi sredstvi, primerjajte različne možnosti financiranja. Lahko se odločite, da boste nakup plačali s kartico Ide@l Mastercard (na obroke ali s posojilom), namesto da bi uporabili izredni limit. Pri plačilu s kartico vam ne bo treba plačati stroškov odobritve in stroškov zavarovanja limita, nižje pa so tudi obrestne mere.

Ocena letnega prihranka v primerjavi z izrednim limitom za znesek 3.000 EUR: 123,28 EUR (ni stroškov odobritve, ni stroškov zavarovanja, nižje obrestne mere)

  • Skupni strošek standard Ide@l kartice za 3.000 EUR limita = 261,20 EUR
  • Skupni strošek izrednega limita v višini 3.000 EUR (povprečje) = 384,48 EUR 

 

Vključena podaljšana garancija do 36 mesecev

V Sloveniji je za tehnične izdelke zakonsko predpisana obvezna garancija za brezhibno delovanje. Najkrajši zakonsko določen rok za obvezno garancijo je 1 leto. Za takšne izdelke mora podjetje v garancijskem roku zagotavljati brezhibno delovanje z brezplačnim popravilom in vzdrževanjem. Tako je poskrbljeno za morebitne napake, ki jih odkrijete v roku 1 leta. Če napako najdete kasneje, pa boste stroške popravila nosili sami. Nekatera podjetja za svoje izdelke ponujajo tudi podaljšane garancije, bodisi brezplačno ali pa jih dokupite ob nakupu, tako da ste dlje časa brez skrbi.
Vzemimo za primer nakup hladilnika, na katerem ste ugotovili napako 30 mesecev po nakupu. Če ste ga kupili s kartico Ide@l Mastercard, vam že pripada podaljšana garancija. Vaš prihranek je tako bodisi znesek, ki bi ga morali plačati servisu za odpravo napake, ali strošek, ki bi ga plačali za nakup podaljšane garancije (najpogosteje boste za to plačali 50 EUR, lahko pa se posamezna podjetja odločijo, da vam to storitev ponudijo brezplačno).

Ocena prihranka: 50 EUR*

* Strošek podaljšane garancije pri priznanih proizvajalcih bele tehnike (2 + 3 - 2 leti brezplačno, dodatna 3 leta za plačilo).

Vključena garancija »za vsak primer«

Obvezna enoletna garancija tehničnih izdelkov ne krije poškodb izdelkov, ki bi nastali zaradi vaše krivde. Ko kupujete tehnične izdelke večje vrednosti, je zato dobro take izdelke posebej zavarovati, saj popravila niso poceni. Tovrstna zavarovanja ponujajo trgovci ali pa se zanje pozanimajte pri zavarovalnicah. Vzemimo za primer pralno sušilni stroj v vrednosti približno 800 EUR, ki ste ga kupili v Bigbangu. Ob nakupu bi lahko vzeli tudi Bigbangovo Kasko zavarovanje za 3 leta, a ker ob nakupu niste pomislili na udarec strele, ki je med drugim uničila tudi vaš novi pralno-sušilni stroj, morate zdaj nositi vse stroške popravila ali zamenjave.

Če pralno sušilni stroj kupite s kartico Ide@l Mastercard, je zavarovanje loma za 36 mesecev že vključeno med storitve vaše kartice in vam ni treba dokupiti zavarovanja. Vaš prihranek so bodisi premije zavarovanja ali pa stroški popravila v primeru, da nimate zavarovanja za tak primer.

Ocena prihranka: 74,99 EUR + 95 EUR*

*Višina premije Kasko 3 leta pri Bingbangu za izdelek bele tehnike v vrednosti 800 EUR in lastni delež pri uveljavljanju zavarovanja Kasko 3 leta).

Vključena garancija najboljše cene

Ko se odločate za nakup tehničnih izdelkov, verjetno preverite ponudbe različnih ponudnikov in se odločite za nakup izbranega izdelka pri tistem trgovcu, ki ponuja najnižjo ceno. Morda ste šele po nakupu našli letak trgovca, v katerem ste opazili, da je izdelek ponujal občutno ceneje.

Če ste izdelek kupili s kartico Ide@l Mastercard, lahko pri Sberbank 30 dni po nakupu uveljavljate garancijo najboljše cene. Mi vam bomo povrnili razliko v ceni, za vas pa to pomeni neposreden prihranek.

Ocena prihranka: do 250 EUR (toliko znaša najvišja višina vrnjenega zneska pri Standard Ide@l Mastercard kartici).

Vključeno brezplačno SMS-obveščanje o transakcijah na kartici

Pri kartičnih transakcijah je dobro, da ste redno obveščeni o vsaki izvedeni transakciji. Tako lahko hitro zaznate morebitne zlorabe, koristno pa je tudi za nadzor nad lastno porabo. Večina bank in izdajateljev kartic storitev SMS-obveščanja ponuja kot dodatno varnostno storitev, ki jo lahko dokupite (stroški se med izdajatelji razlikujejo, nekatere to storitev nekaterim imetnikom ponujajo tudi brezplačno).

Sberbank storitev SMS-obveščanja ob vsaki transakciji vsem imetnikom kartice Ide@l Mastercard ponuja brezplačno. Vaš prihranek so stroški SMS-obveščanja, ki bi ga sicer morali dokupiti kot dodatno storitev.

Ocena letnega prihranka: do 12 EUR.

Vključeno zavarovanje za kritje lastne udeležbe ob zlorabi kartice

Če kartico izgubite, vam jo ukradejo ali kako drugače zlorabijo, vaša obveznost za kartične transakcije preneha takoj po preklicu. Ker pa je do neodobrenih transakcij lahko prišlo že pred tem, si škodo zaradi teh razdelita imetnik in izdajatelj. Imetnik v tem primeru krije škodo do največ 150 EUR. To obveznost je možno tudi zavarovati, in sicer z zavarovanjem za kritje lastne udeležbe ob zlorabi kartice.

Vzemimo kot primer, da so vašo kartico zlorabili. To ste ugotovili po SMS-sporočilu o transakciji v višini 250 EUR, ki pa je niste opravili vi, in ste kartico takoj preklicali. Ker ste vsi imetniki kartice Ide@l Mastercard zavarovani že 24 ur pred preklicem, celotno breme nepooblaščene transakcije prevzame banka. Vaš prihranek je lastna udeležba imetnika v višini do 150 EUR, ki bi jo sicer morali pokriti vi.

Ocena prihranka: do 150 EUR.

Vključeno zavarovanje za zamenjavo odtujenih dokumentov in ključev ter ključavnice v primeru kraje

Imetniki kartice Ide@l Mastercard imate vključeno storitev nadomestila stroška zamenjave ključev in pripadajočih ključavnic ter novih osebnih dokumentov, če so bili odvzeti ali izgubljeni hkrati s kartico. To je pogost primer, saj te predmete pogosto hranimo skupaj v denarnici ali torbici.

Če so vam npr. ukradli denarnico, v kateri ste poleg gotovine in kartic imeli tudi osebno izkaznico in vozniško dovoljenje, boste morali ta dva osebna dokumenta preklicati in poskrbeti za izdajo novih. Izdaja nove osebne izkaznice vas bo stala 18,86 EUR, izdaja novega vozniškega dovoljenja 21,37 EUR. Še več bi morali plačati za zamenjavo potnega lista (46,10 EUR). Ker ste imetniki Ide@l Mastercard kartice zavarovani za tak primer, vam bomo povrnili stroške menjave dokumentov.

Ocena prihranka: 40,23 EUR*
* Strošek menjave osebne izkaznice in vozniškega dovoljenja.

Mitja Indof

Produktni specialist - Področje poslovanja s prebivalstvom

Ide@l Mastercard® kartica

Spremenite svoje nakupe v kredit na 60 obrokov. Odločite se za enega izmed 3 načinov odplačevanja. Spoznajte garancije in zavarovanja na nakupe in kartico.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.