Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Urejene osebne finance so osnova premišljenega dolgoročnega finančnega načrtovanja. Ljudje, ki skrbno spremljajo in urejajo svoj denarni tok, imajo veliko manj skrbi z denarjem kot tisti, ki nimajo pregleda nad svojim finančnim stanjem.

Z vodenjem pregleda nad pritokom in porabo denarja ter stanjem premoženja boste naredili prvi korak k svoji finančni varnosti. Res, da vam bo to vzelo nekaj prostega časa, a se vam bo vložen trud povrnil z mnogo prednostmi. Najpomembnejše med njimi so: 

  • Popoln nadzor nad lastnimi financami – Znate približno oceniti, koliko stroškov imate vsak mesec? Koliko skupaj nanesejo provizije, stroški vodenja računov in podobni izdatki. Veste, koliko denarja lahko porabite za razvajanje na masažah ali z impulzivnimi nakupi oblačil? Če boste spremljali svoj denarni tok, boste poznali odgovore na zgornja vprašanja. Če boste nekaj časa beležili in analizirali svoje prihodke in odhodke, boste točno vedeli, koliko denarja potrebujete za plačilo mesečnih stroškov, kot so odplačevanje stanovanjskega kredita, vrtec, ogrevanje, telekomunikacije ipd., koliko porabite za hrano, bencin in oblačila in koliko vam bo ostalo za razvajanje ali celo za varčevanje.
  • Prepoznavanje možnosti za varčevanje ali najem posojila – Ko boste ugotovili, koliko denarja imate vsak mesec na razpolago po odplačilu vseh stroškov, se boste lažje odločili za varčevanje ali  za izpolnitev dolgoletne želje z najemom posojila. Novo stanovanje, avtomobil ali druga večja investicija so lahko le korak stran.
  • Ukinitev nepotrebnih stroškov – S spremljanjem odhodkov boste kmalu prepoznali nepotrebne stroške in se jih tudi hitro znebili. Plačujete naročnino na časopise, ki jih ne utegnete brati? Imate najobsežnejši paket mobilne telefonije, v resnici pa porabite precej manj prenosa podatkov? Vas kazni za napačno parkiranje stanejo več, kot bi vas stal najem parkirnega mesta? Pomislite, da bi ves ta denar lahko porabili za kakšen izlet ali pa ga usmerili na varčevalni račun, kjer zbirate za eksotične počitnice.
  • Lažja delitev stroškov – Če boste s partnerjem imeli pregled nad mesečnimi stroški, se boste lažje dogovorili, koliko bo vsak prispeval za njihovo poplačilo. Lažje boste načrtovali tudi večje investicije, kot so na primer nakup nove kuhinje ali obnova strehe. S tem se boste izognili morebitnim konfliktom zaradi nesorazmernega finančnega bremena in razvijali čut za odgovorno ravnanje z denarjem.
  • Hitrejše zaznavanje potencialnih težav – Z vsemi stroški se vedno težje prebijate skozi mesec, prihodki pa ostajajo enaki že nekaj let. Morda je čas, da nadrejenim predstavite svoje dosežke in se dogovorite za povišico, zamenjate službo ali poiščete dodatne vire zaslužka. Včasih je dovolj, da se samo discipliniramo. Z urejenim pregledom svojih financ boste najlažje identificirali težave in izbrali najprimernejši način za njihovo reševanje.

Prvi korak do pregleda nad svojimi osebnimi financami je redna uporaba naše predloge preglednice prihodkov, odhodkov, premoženja in obveznosti. Upamo, da jo že uporabljate ali pa da jo boste v kratkem začeli, za nasvete pa se lahko kadar koli obrnete tudi na naše svetovalce.

Roman Budna

Prokurist in Vodja oddelka bančni produkti na področju poslovanja s prebivalstvom v Sberbank d.d.

Pridružite se 10.000 bralcem!

Želite najbolj ugodne ponudbe in brezplačne finančne nasvete? Bodite med prvimi, ki jih enkrat mesečno obvestimo o novostih.

PRIJAVA

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.