Urejene osebne finance so eden od pogojev za brezskrbno življenje. Če vam ni treba skrbeti, kako se boste z vsemi stroški prebili skozi mesec ali kako boste reševali večje pretrese, kot so nenadna okvara vozila ali popravilo strehe, se lahko bolj posvetite prijetnejšim stvarem in ljudem.

S poznavanjem lastnih finančnih zmožnosti in preudarnim načrtovanjem porabe boste denar tudi lažje oplemenitili in pomnožili ter si s tem zagotovili varno in udobno prihodnost.

Zbrali smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri urejanju vaših osebnih financ.

1. Skrbno spremljajte svoje finančno stanje

Sestavite si evidenco prihodkov, odhodkov in premoženja, kot vam najbolj ustreza. Naj bosta to papir in svinčnik, tabela v vašem računalniku, aplikacija na mobilnem telefonu, zbirka vaših bančnih izpiskov ali katerakoli druga oblika, pomembno je predvsem to, da vam bo najbolj priročna za urejanje. Bodite disciplinirani! Nekaj časa vam bo to predstavljalo trud, kmalu pa boste beleženje začeli jemati kot samoumevno. Stroške lahko razdelite v več kategorij (hrana, infrastruktura, otroci, krediti ipd.), prav tako prihodke (plača, honorarji ipd.), predvsem pa bodite pozorni na to, kateri so redni in kateri izredni. Od premoženja odštejte svoje obveznosti, da dobite njegovo neto vrednost.

2. Sestavite osebni proračun

Ob skrbnem spremljanju prihodkov in porabe boste kmalu lahko izluščili, kakšno je vaše dejansko finančno stanje in določili svoj mesečni proračun. To pomeni znesek, ki ga lahko porabite za plačilo stroškov in za dodatne nakupe. Pazite, da ostanete znotraj teh okvirjev in ne trošite več kot lahko. Prihodki naj bodo vedno višji od odhodkov. Del denarja namenite varčevanju ali plemenitenju. Če kaj ostane, naj bo to vaša nagrada za uspešno upravljanje z denarjem, s katero si privoščite kaj za dušo.

3. Poskušajte oklestiti stroške

Marsikateri redni strošek se da znižati, če poznate njegovo sestavo in dinamiko. To boste pridobili z rednim spremljanjem izdatkov. Na primer, če opažate, da imate zakupljen paket mobilne telefonije s prenosom podatkov 6 GB, vi pa porabite samo 3 GB, pokličite operaterja in se dogovorite za zamenjavo paketa na cenejšo različico. Poskusite oklestiti tudi vse morebitne odvečne stroške za vodo, elektriko, bencin in podobno. Ste naročeni na revijo, ki jo redko berete? Odprite zapiske svojega finančnega stanja, se poigrajte s številkami in premislite o potrebnosti posameznih stroškov.

4. Vzpostavite rezervni sklad za nujne primere

Saj veste, takrat, ko gre vse narobe, se vedno najde vsaj še ena katastrofa, ki jo morate hitro reševati z visokimi denarnimi zneski. Navadno je kriv avto, ki odpove takrat, ko je najmanj treba, lahko je računalnik, ki se nenadoma noče več prižgati, ali pokvarjena peč za centralno ogrevanje. Lahko gre tudi za izgubo rednega dohodka, ki jo boste morali nekako prebroditi. Vsak mesec dajte na stran nekaj denarja, dokler se v rezervnem skladu ne bo nabralo dovolj sredstev za tovrstne nujne primere. Finančni strokovnjaki menijo, da naj rezerva obsega znesek vsaj treh dosedanjih mesečnih plač (ali drugih rednih prihodkov), vse, kar je več, je seveda dobrodošlo. Ta sredstva naložite na varno, da vas ne premamijo, a naj bodo vseeno hitro dosegljiva, ko jih boste potrebovali.

5. Zadolžujte se previdno in v okviru zmožnosti

Kreditov se vsi bojimo, a so lahko dobrodošla pomoč pri nakupu nujno potrebne dobrine, če se zadolžujemo varno in pametno. Če zaslužite dovolj, da lahko redno odplačujete najeti kredit, in imate dovolj premoženja za pokritje vseh obveznosti, potem je strah pred kreditom odveč. Da bi se izognili nepredvidenim nevšečnostim, zaradi katerih kredita ne bi bili več sposobni odplačevati, kredit zavarujte. Priporočamo pa tudi zavarovanje dobrine, ki ste jo kupili s kreditom. Pomembna je tudi izbira najprimernejšega tipa kredita glede na vaše potrebe (nakup nepremičnine, avta, šolnine ipd.), zato svojemu bančnemu svetovalcu dobro pojasnite, za kaj potrebujete denar. Pri izbiri odplačilne dobe upoštevajte svoje mesečne življenjske stroške. Če bo anuiteta novega kredita podobna znesku predhodnega mesečnega varčevanja, potem ste lahko prepričani, da vam zaradi najema kredita ne bo potrebno spreminjati vaših navad.

6. Načrtujte varno prihodnost

Si že predstavljate, kako boste po upokojitvi počivali pred hišico na morju ali pa izkoristili prosti čas za potepanje po svetu? Boste otrokom pomagali do samostojnosti s šolnino ali nakupom prvega avtomobila? Za vse to morate poskrbeti že danes. Oglejte si ponudbo pokojninskih varčevanj, naložbenih življenjskih zavarovanj, otroških varčevalnih računov in izberite tistega, ki najbolj ustreza vašim finančnim ciljem. Lahko pa se odločite tudi za oplemenitenje svojega denarja v različnih naložbenih oblikah. Še enkrat preglejte svoje zmožnosti v okviru osebnega proračuna in se obrnite na svojega bančnega svetovalca, ki vam bo pomagal izbrati najprimernejšo storitev za vašo prihodnost.

Roman Budna

Prokurist in Vodja oddelka bančni produkti na področju poslovanja s prebivalstvom v Sberbank d.d.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.