Spremljanje in beleženje finančnega stanja vam bo sicer vzelo nekaj minut tedensko, a boste za trud nagrajeni z večjo preglednostjo osebnih financ, bolj premišljeno porabo in celo možnimi prihranki, ki jih prej niste opazili.

Svoje finančno stanje lahko spremljate na več načinov. Z zvezkom in svinčnikom, raznimi aplikacijami za mobilne telefone in računalnike ali s preglednimi tabelami stroškov v digitalni obliki. Izberite tistega, ki vam je najbolj pri roki in vam najbolj ustreza.

Spremljanje prihodkov

V preglednico beležite vse prihodke, ki jih prejmete na svoj račun. To so plače, regresi, štipendije, pokojnine, obresti in dividende, avtorski honorarji, nagrade, vračila dohodnine, socialni transferji, darila, dediščine, loterijski zadetki in podobno. Označite tudi, ali gre za redne ali za izredne prihodke. Tako boste lažje načrtovali svoje izdatke in varčevanje.

Spremljanje odhodkov

Spremljanje odhodkov zahteva malce več organiziranosti in volje, saj je teh praviloma več oziroma so bolj razdrobljeni kot prihodki. Zato se boste morali navaditi shranjevati račune. Predlagamo, da si v denarnici zanje naredite poseben prostor ali pa jih fotografirate s telefonom in si tako prihranite zbiranje papirčkov. Z rednimi stroški na položnicah ali e-računih bo malce lažje, še posebej z uporabo elektronskega bančništva. Še vedno pa se boste morali navaditi zapisovanja v svojo evidenco.

Za lažji pregled stroškov jih razdelite po skupinah. Predlagamo, da jih razvrstite glede na pogostost pojavljanja:

  • gotovinski in tekoči izdatki: dvig gotovine, plačila s TRR (hrana, oblačila, parkirnine ipd.)
  • redni izdatki: najemnina, vrtec, ogrevanje, elektrika, vplačila v tretji pokojninski steber, dopolnilno zdravstveno zavarovanje, telekomunikacije ipd.
  • enkratni letni izdatki: dohodnina, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, registracija avtomobila, avtomobilsko zavarovanje, zavarovanje nepremičnine
  • dolgovi: poplačilo izdatkov na kreditnih karticah, stanovanjski kredit, leasing avtomobila, potrošniški kredit
  • varčevanje: varčevalni račun, postopno varčevanje.

Lahko pa jih razvrstite tudi po kategorijah, kot so: stanovanje, prehrana, avto, vrtec/šola, zavarovanja, varčevanja ipd. Kakor vam bolj ustreza. Pomembno je le, da stroške redno beležite in da so čim bolj pregledni. Vsaj enkrat tedensko zberite vse račune in (plačane) položnice, jih seštejte in vnesite v preglednico. Na vsak plačan račun napišite datum plačila in ga shranite v mapo, škatlo, fascikel ali v digitalno obliko (ta je najbolj prikladna, če se želite znebiti papirja).

Če plačujete s kreditno kartico, za pregled stanja zbirajte in seštevajte račune ali pa si naročite SMS-obvestila o plačilih, ki vam bodo sporočala tudi stanje na kartici. Teh posameznih računov ne vnašajte med tekoče stroške, strošek predstavlja šele mesečni račun, ki vam ga banka izda za poravnavo obveznosti na kartici.

Razlika med prihodki in odhodki

Skrbite, da bo vaše finančno stanje vedno pozitivno, kar pomeni, da naj bo prihodkov več kot odhodkov. Preostanke umaknite na varčevalni račun in tako ustvarite rezervni fond denarja za nujne primere. Če je znesek privarčevanega denarja višji, se s svojim bančnim svetovalcem pogovorite, kako bi ga lahko oplemenitili. Manjši del pa naj bo vaša nagrada za pametno in uspešno razporejanje denarja.

Pregled premoženja

Za oceno vaših finančnih zmožnosti je pomembna tudi vrednost premoženja, ki ga imate v lasti. V preglednici ga razdelite na: 

  • denar in naložbe: gotovina, stanje na TRR, vezana sredstva, dolgoročna bančna varčevanja, pokojninska varčevanja, naložbena in kapitalska življenjska zavarovanja, vrednostni papirji, drage kovine, umetnine ipd.
  • lastnina: hiša, stanovanje, počitniška hiša, avtomobili, plovila, zemljišča ipd.

V sklopu Denar in naložbe boste podatke morali redno posodabljati, predlagamo vsaj enkrat mesečno, v sklopu Lastnina pa vrednost ocenite enkrat letno ali ob večjih spremembah (drastičen padec vrednosti, nakup ali prodaja).

Pregled obveznosti

Ostane vam le še pregled obveznosti, med katere sodijo koriščen limit na TRR, neporavnani računi, obveznosti na plačilnih karticah, stanovanjsko posojilo, avtomobilski kredit, leasing in druga potrošniška posojila. Če boste podatke v tem sklopu redno ažurirali, boste imeli ves čas pregled nad zneskom stanovanjskega kredita ali posojila za avto, ki ga morate še odplačati, kar vam bo omogočalo tudi lažje načrtovanje morebitnih novih nakupov.

Za lažje prve korake skozi spremljanje vašega osebnega finančnega stanja vam ponujamo predlogo preglednice prihodkov, odhodkov, premoženja in obveznosti. Prenesite jo na svoj računalnik, prilagodite svojim potrebam in jo redno vzdržujte. Kmalu boste sami prepoznali priložnosti za nove naložbe ali prihranke, za pomoč in dodatne informacije pa so vam na voljo tudi naši svetovalci.

Roman Budna

Prokurist in Vodja oddelka bančni produkti na področju poslovanja s prebivalstvom v Sberbank d.d.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.