Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Verjetno ste opazili, da je v zadnjih letih varnost postala ena najbolj poudarjanih in hkrati tudi oglaševanih tem. Seveda se vsi strinjamo, da je varnost zelo pomembna, saj smo se pri nakupu avtomobila že navadili, da pogledamo, koliko zvezdic NCAP si je vozilo prislužilo pri poskusnem trku.

Od tega je delno odvisna tudi naša nakupna odločitev. Osebno dam več na sisteme, ki lahko trk oziroma nesrečo preprečijo (ABS, ESP, kvalitetne pnevmatike, dobri žarometi in podobno), vendar tudi jaz ne bi izbral vozila, ki ima podpovprečno število že prej omenjenih zvezdic. Sedaj se verjetno sprašujete, zakaj se spet pogovarjamo o avtomobilih ...

Razlog je enostaven: povprečen Slovenec bo prej kasko zavaroval svoje vozilo kot sebe. In zato je to odlično izhodišče. Zavarovanje premoženja se nam nekako že zdi samoumevno, čeprav trdim, da imamo Slovenci več sklenjenih polic kasko zavarovanja vozil kot premoženjskih zavarovanj svojih nepremičnin. Tak občutek dobim ob vsaki naravni katastrofi, ki prizadane naš biser na sončni strani Alp, pa naj bo to potres ali poplava.

Očitno še nismo povsem dojeli, da smo za svoje odločitve in varnost (tudi finančno) v prvi vrsti odgovorni sami.

Družina 

 

Življenje je nepredvidljivo in ga v celoti nikoli ne bomo mogli povsem nadzirati. Lahko pa se zavarujemo za posamezne primere.

 

Opažam, da dajemo Slovenci premalo poudarka zavarovanjem na splošno (predvsem življenjskim in nezgodnim), da bolj štejemo, koliko polic imamo kot kaj smo dejansko zavarovali, za katere primere in kakšne so zavarovalne vsote. Pametno se je seveda zavarovati predvsem za primere, ki imajo potencialno poguben vpliv na našo finančno prihodnost. Če malo karikiram: izguba denarnice nas ne bo finančno pokopala, če pa nam bo do tal pogorela naša nezavarovana hiša, se bomo znašli v zelo resnih finančnih in drugih težavah.

Vsak od nas bi se moral vprašati:

 • Ali imam zavarovano premoženje pomembnejše (večje) vrednosti (nepremičnine, avto ...)?
 • Kdo vse je odvisen od mene?
 • Kako bodo moji najbližji in najdražji shajali, če se mi kaj zgodi? Kaj bo z mojimi krediti?
 • Kaj, če postanem invalid? Kako bom živel?
 • Bom v primeru nezgode ob velik del mesečnega zaslužka?
 • Kaj pa moja pokojnina? Kako se bo spremenil moj življenjski slog?

Verjamem, da marsikdo od vas meni, da so to preveč morbidna vprašanja, da bi se z njimi ukvarjali sedaj, ko je še vse v redu. Dejstvo pa je, da se vsak dan na svetu zgodi nič koliko družinskih katastrof in tragedij, zato mi je glede tega bližji pristop iz naše ne tako davne zgodovine, ko nas 'nič ni smelo presenetiti'. Navsezadnje smo odrasli in bi se morali biti sposobni s svojim partnerjem pogovarjati tudi o temah, ki vsaj na prvi pogled niso prijetne.

O temi zavarovanj in varnosti bi lahko še pisali, omenil bi le, da tudi na trgu zavarovalniških zavarovanj poteka močna konkurenčna borba, ponudba zavarovanj pa je iz dneva v dan obširnejša in posledično mogoče tudi manj pregledna. V vsakem primeru si vzemite dovolj časa in ugotovite, kaj potrebujete, potem pa pridobite več različnih ponudb in jih primerjajte med seboj, mogoče tudi ob pomoči osebnega bančnika ali specializiranega neodvisnega svetovalca ali več njih, če je potrebno. Pogoj je, da mu zaupate. Vseeno pa se ne pozabite seznaniti z »drobnim tiskom« oziroma splošnimi pogoji, ki opredeljujejo posamezno zavarovanje. 

Nekaj nasvetov za zaključek:

 • Odgovorite na zgornjih 6 vprašanj, v pogovor vključite zakonca oz. partnerja.
 • Naredite seznam potrebnih zavarovanj.
 • Preglejte obstoječe zavarovalne police (kritja, zavarovalne vsote ipd.).
 • Pridobite ponudbe več zavarovalnic in sklenite manjkajoča potrebna zavarovanja.
 • Pridobite pomoč strokovnjakov, če menite, da potrebujete strokoven nasvet.

Roman Budna

Prokurist in Vodja oddelka bančni produkti na področju poslovanja s prebivalstvom v Sberbank d.d.

Naročite se na naše nasvete

Za vas pripravljamo vedno sveže in uporabne finančne nasvete. Bodite vedno na tekočem z novostmi in posebnimi akcijami.

ŽELIM NASVETE

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.