Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja
Osnovno pravilo urejenih osebnih financ: prihodki naj bodo višji od odhodkov. Le pozitivna razlika med prihodki in odhodki vam bo omogočila uresničevanje vaših finančnih ciljev.

Urejene osebne finance

To pravilo ni slučajno na prvem mestu, saj vam bo le pozitivna razlika med prihodki in odhodki omogočila uresničevanje vseh ostalih ciljev. 'Pa saj to je čisto enostavno pravilo' boste rekli. In čeprav imate prav, se v resnici večina ljudi ne bi strinjala z vami. Verjetnost, da s plačo, ki jo prejmem v začetku meseca, brez kakršnega koli načrtovanja in spremljanja preživim do naslednje, je namreč zelo majhna oziroma je skoraj ni. Zato je bistveno, da posameznik spremlja (beleži) tako svoje prihodke kot svoje izdatke. Samo beleženje žal ne bo dovolj, ključna je namreč analiza prihodkov in odhodkov. Ste vedeli, da je opravljena raziskava pokazala, da posamezniki svoje izdatke v povprečju ocenijo za 15% nižji kot v resnici so?

Sam tako svoje prihodke kot izdatke spremljam že več kot desetletje, zadnjih nekaj let pa to počnem s programom Money Manager. Danes obstaja tudi precej drugih programov, da raznih aplikacij za pametne telefone in tablice sploh ne omenjam. Za začetek bo verjetno dovolj že excelova preglednica. Osebno smatram za največjo prednost, poleg vseh možnih analiz in what-if (kaj-če) scenarijev, da številk ne rabim imeti v glavi in se z njimi obremenjevati. Ko me kaj zanima, pač pogledam v računalnik. Program mi seveda tudi pomaga spremljati poravnavanje prevzetih finančnih obveznosti, saj se zavedam, da je finančna boniteta posameznika zelo pomembna in si jo ni priporočljivo uničiti, saj bomo s finančnimi inštitucijami v najširšem smislu sodelovali celo življenje. Že moja babica je govorila, da se ne spodobi biti dolžan ter zamujati s plačili. Še danes se spomnim, ko sem kot otrok z njo hodil v trgovino in je vsakič, ko sva se vrnila v stanovanje v zvezek zapisala vse stroške, ki jih je imela v trgovini. To in dejstvo, da sem po horoskopu devica pa je verjetno botrovalo k temu, da sem se z evidentiranjem stroškov začel ukvarjati tudi sam. Se pa tega seveda lahko navadite tudi vsa druga nebesna znamenja, da ne bo pomote. 

Ni toliko pomembno koliko zaslužite, kot je pomembno, da del prihodka namenite varčevanju. 

Se še vedno sprašujete zakaj? Torej: če so odhodki višji od prihodkov, smo se za razliko morali nekje zadolžiti. Trg ponuja precej možnosti za zadolžitev (najem raznih kreditov, koriščenje limita na transakcijskem računu, uporaba kreditnih kartic…) in nam tako med naše stroške uvede še novo kategorijo imenovano obresti. Če so odhodki višji od prihodkov na daljši rok, so finančne težave definitivno pred vrati. Lahko se jim seveda izognemo tudi s povečanjem prihodkov, ker pa je to v praksi veliko težje kot zmanjšanje obstoječih stroškov, vseeno predlagam izdelavo osebnega izkaza uspeha in kritično analizo vseh stroškovnih postavk. Osebno se pred vsakim nameravanim nakupom še vprašam, če nekaj resnično potrebujem in priznam, da to vprašanje (vsaj pri meni) deluje. Pred leti mi je uspelo prenehati kaditi, s čimer sem na letni ravni privarčeval približno 800 evrov in hkrati naredil še nekaj koristnega za svoje zdravje. Ste kdaj prešteli vse kavice, ki jih popijete? Seveda koncept urejenih osebnih financ ni proti temu, da se občasno nagradite za dobro opravljeno delo, le obvaroval bi vas rad brezglavega zapravljanja.

Ni toliko pomembno koliko zaslužite, kot je pomembno, da del prihodka namenite varčevanju. In ni vedno nujno, da višja plača pomeni tudi več sredstev za varčevanje.

Nekaj nasvetov:

  • Beležite (zapisujte) si vaše stroške/izdatke
  • Izdelajte si oseben izkaz uspeha
  • Izračunajte si svoj 'Neto denarni tok' / (prihodki - izdatki)
  • Začnite z zmanjševanjem stroškov in del sredstev namenite varčevanju – varčevanje je plačevanje samemu sebi! In vi ste najbolj pomembni na tem svetu!

Samokontrola je odločilna!

Roman Budna

Prokurist in Vodja oddelka bančni produkti na področju poslovanja s prebivalstvom v Sberbank d.d.

Depozit z avtomatskim podaljšanjem

Bolj varno kot prihranki zakopani na vrtu. Odlična obrestna mera in varna ter privlačna naložba.

ZANIMA ME

LinkedIn
WhatsApp
Viber

Naročite se na naše nasvete

Hvala za izkazano zaupanje.
Svojo prijavo potrdite s klikom na povezavo, ki smo jo poslali na vpisan e-mail naslov.