Poletni dnevi so rezervirani za krajše vikend izlete kot tudi daljše počitnice. Ne glede na dolžino dopustovanja bodite pozorni na visoke stroške, ki vas lahko udarijo po žepu pri dvigih gotovine na bankomatih ali plačevanju prek POS terminala v državah izven evrskega območja.

Znotraj Evropske unije obstajata dve valutni območji. Države izven evrskega območja in države znotraj evrskega območja. Območje znotraj evroobmočja je od leta 2009 načelno regulirano z uredbo. Ta prepoveduje dodatna nadomestila za storitve dvigov gotovine na bankomatih oziroma plačil prek POS terminalov. Storitve transakcij morajo biti obračunane enako kot v domačih državah. A raziskave so pokazale, da v nekaterih primerih prihaja do zaračunavanja stroškov storitev tudi v državah znotraj evroobmočja.

V državah izven evroobmočja regulacije ni, visoke provizije so še vedno stalna poslovna praksa. Med državami, ki spadajo izven evrskega območja, je tudi Hrvaška, kamor se čez poletje odpravi največ slovenskih državljanov. Zato bodite ob krajšem ali daljšem skoku na jadransko obalo pozorni pri dvigih gotovine na bankomatu kot tudi pri plačilu prek POS terminala.

Tudi pri izbiri brez konverzije bodite pozorni

Bodite pozorni na možnost dviga gotovine brez konverzije oziroma s konverzijo v evre. V prvem primeru bo lokalna valuta na dan prispetja transakcije v unovčenje preračunana po dnevnem menjalnem tečaju kartičnega sistema. Nastopi le razlika med deviznim kupnim tečajem in deviznim prodajnim tečajem. Enako kot v bančni menjalnici. Opisana možnost je na splošno ugodnejša. Na žalost so nekateri lastniki bankomatov tudi v primeru dviga brez konverzije v evre začeli zaračunavati provizijo. Ali pa uporabljajo druge trike, na katere številni niso pozorni.

Ne odločite se za konverzijo v evre. Evri se slišijo bolj domače, a bodo stroški dviga gotovine s konverzijo v evre višji. Gre namreč za komercialno storitev, pri kateri lastnik bančnih avtomatov sam oblikuje menjalni tečaj. Omenjena storitev se imenuje dinamična konverzija valut oziroma Dynamic Currency Conversion (DCC). Marža za opravljeno storitev znaša med 3 in 10-odstotkov.

Potrebno bo tudi nekaj računskih spretnosti

Med zvijačami, ki so jih pripravili lastniki bančnih avtomatov, je postavitev gumba za izbiro konverzije oziroma brez konverzije v evre. Ker je večina svetovne populacije desničarjev, so postavili možnost izbire s konverzijo v evre na desno stran. V tem primeru obstaja večja verjetnost, da se boste odločili za konverzijo, saj boste avtomatično kliknili na desno stran.

Dvig gotovine na bankomatu s konverzijo v evre

Na dopustu si želite počitka in ne naprezanja možganov. A vseeno bo potrebno malo matematičnih sposobnosti, saj je na nekaterih bankomatih kot menjalni tečaj navedena v evrih vrednost 1 kune. Večina pa si bolje predstavlja vrednost 1 evra v kunah. Da boste imeli okvirno sliko vrednosti valute v državi, kjer počitnikujete, se o tečajnih listah pozanimajte še pred odhodom na dopust.

V najslabšem primeru ne boste imeli izbire in boste primorani plačati stroške uporabe bančnega avtomata. Pri našem testu smo pri dvigu gotovine v višini 700 kun prejeli obvestilo, da znašajo stroški uporabe 29,30 hrvaških kun. V ta znesek ni bila vračunana provizija lastne banke. Če imate čas in voljo, se v teh primerih sprehodite do drugega najbližjega bankomata, na katerem boste imeli na voljo izbiro dviga s konverzijo ali brez.

Dvig na bankomatu s konverzijo v evre in dinamicna konverzija valut

Odločite se za manj dvigov

Prva lekcija je, da v državah izven evrskega območja dvigujete gotovino na bankomatih brez konverzije v evre. Privarčujete lahko tudi na način, da se odločite za čim manjše število dvigov gotovine. V primeru vsakodnevnega dviga boste vsakič plačali stroške uporabe bančnega avtomata. Zato se odločite za manjše število dvigov v višji vrednosti.

Uporabite pravo plačilno kartico

Nadalje boste privarčevali tudi s pametnim izborom plačilne kartice. Dvigi gotovine na bankomatih z debetno kartico bodo ugodnejši kot s kreditno kartico. Pri Sberbank banki strošek enkratnega dviga gotovine na bankomatu na Hrvaškem znaša 1-odsotek zneska dviga, najmanj pa 2,5 evra. Stroški dvigov na bankomatih s posojilno kartico Ide@l Mastercard znašajo 5-odstotkov zneska dviga, najmanj pa 10 evrov.

Ne pozabite, da podobna pravila veljajo tudi pri plačevanju prek POS terminalov. Če boste imeli izbiro, se odločite enako kot pri dvigu gotovine na bankomatu. Plačilo brez konverzije v evre.  V kolikor vas prodajalec ne vpraša po možnosti izbire s konverzijo ali brez konverzije in sam izbere plačilo v evrih, takoj zahtevajte popravek, da izvede plačilo v lokalni valuti. Tako boste prihranili do 10% vrednosti nakupa.  Pri uporabi plačilnih kartic pa vsekakor ne zanemarite nasvetov o varni uporabi kartic.

LinkedIn
WhatsApp
Viber
Pri počitnikovanju na Hrvaškem bodite pozorni na bankomate določenih ponudnikov, ki zaračunavajo ob dvigu gotovine visoko provizijo. V blog zapisu preberite, katero možnost smo na testu pri dvigu brez konverzije oziroma s konverzijo izbrali.

Slovenci poleti masovno letujemo v naši južni sosedi Hrvaški, ki ne sodi med države v evro območju. Podobno kot zadnji dve leti bi vas tudi letos znova opozorili na pasti dvigovanja gotovine na različnih bankomatih v državah, kjer evro ni lokalna valuta in kjer vam bankomat ponuja dve možnosti dviga gotovine. Z oziroma brez konverzije v evre. 

Zlato pravilo: vedno se odločite za dvig brez konverzije v evre

Za začetek hitro razrešimo prvo dilemo. Dvig brez konverzije ali s konverzijo v evre? Brez dvoma se odločite za prvo možnost. Dvig gotovine v lokalni valuti brez konverzije v evre je najcenejši. V tem primeru bo lokalna valuta, na primer 1.000 hrvaških kun, na dan prispetja transakcije v unovčenje preračunana po dnevnem menjalnem tečaju kartičnega sistema. Nastopi le tečajna razlika med deviznim kupnim tečajem in deviznim prodajnim tečajem. Enako kot v bančni menjalnici.

V drugem primeru, pri konverziji v evre, gre za komercialno storitev. Banka lastnica bančnega avtomata sama oblikuje menjalni tečaj. Omenjena storitev se imenuje Dynamic Currency Conversion (DCC). Marža za opravljeno storitev lahko naraste tudi do neverjetnih 10-odstotkov.

V mesecu avgustu 2018 smo pri testiranju na Hrvaškem opazili spremembo. Nekatere banke lastnice bančnega avtomata so začele zaračunavati provizijo tudi v primeru dviga gotovine brez konverzije. V tem primeru se dodatnemu strošku izognete tako, da najdete bankomat, ki ne zaračunava provizije. V primeru 400 dvignjenih kun nam je pokazalo, da bomo plačali provizijo v višini 22 kun oziroma okoli 3 evre.

Tudi sami smo testirali dvig s konverzijo oziroma brez konverzije. Brez konverzije smo za dvignjen znesek v višini 1.200 hrvaških kun po opravljenem menjalnem tečaju odšteli 162,50 evra, z opravljeno konverzijo v evre pa kar 180 evrov. Razlika med ponujenimi možnostmi dviga je znašala skoraj neverjetnih 18 evrov! Dvignili smo tudi gotovino v višini 400 kun. V primeru dviga brez konverzije bomo odšteli 54 evrov, v primeru konverzije v evre pa 60 evrov.

Opozorili bi še na eno dejstvo, ki se nanaša na plačila produktov ali storitev prek POS terminalov. Tudi tam vas lahko prodajalec vpraša, ali se boste odločili za plačilo brez konverzije ali s konverzijo. Odgovor je identičen kot pri dvigu na bankomatu. Brez konverzije!

Debetna ali kreditna kartica?

Pri odločitvi dvig brez konverzije ali s konverzijo dileme ni več. Razlika v končnih stroških nastane tudi pri izbiri plačilne kartice. Na eni strani imamo debetne kartice. Na drugi strani so kreditne kartice, kot sta Mastercard Credit in Visa Credit . Ugodnejša odločitev bo dvig gotovine z debetno kartico Mastercard. Stroški dvigovanja gotovine pri Sberbank banki z debetno kartico Mastercard v državah, kjer se kot nacionalna valute ne uporablja evro znaša 1 odstotek zneska dviga, najmanj pa 2,5 evra. V naprej razmišljajte koliko gotovine boste potrebovali v naslednjih dneh in opravite enkratni dvig.

Bančni avtomat dvig gotovine

Ozrimo se še k dvigom gotovine s kreditno kartico. Stroški bodo višji kot v zgornjem primeru. Pri Sberbank banki so stroški dvigovanja gotovine v državah izven evro območja s kreditno kartico Ide@l Mastercard med cenejšimi v Sloveniji, znašajo 5-odstotkov zneska dviga, najmanj pa 10 evrov.

Bi za konec ponovili zlato pravilo? Na Hrvaškem oziroma državah izven evro območja pri dvigu gotovine na bankomatu raje izberite dvig v lokalni valuti brez konverzije in izberite debetno kartico pred kreditno.

LinkedIn
WhatsApp
Viber