Imate otroka oziroma otroke in še niste vložili vloge za uveljavitev olajšave za vzdrževane družinske člane? Potem pohitite, rok za oddajo je 5. 2. 2020. Še pred oddajo si pripravite informativni izračun dohodnine in ugotovite, kaj se vam najbolj izplača.

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu dohodnine lahko prek različnih kanalov (elektronskih ali fizičnih) oddate na Finančno upravo Republike Slovenije.

Zakaj oddati omenjeno vlogo?

Z oddajo omenjene vloge se vam bo upoštevala olajšava pri informativnem izračunu dohodnine, če se odločite, da boste vzdrževanega družinskega člana oziroma člane uveljavljali na letni ravni (na mesečni ravni ga lahko uveljavljate pri izračunu akontacije dohodnine). V primeru, da vloge za uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov na letni ravni ne boste oddali do 5. 2. 2020, vloga ne bo upoštevana.

Posledično boste morali plačati višji znesek dohodnine oziroma boste prejeli nižje vračilo dohodnine. Ob prejemu informativnega izračuna dohodnine boste napako neoddaje vloge še vedno lahko popravili z ugovorom na izračun, vendar boste vračilo dohodnine prejeli kasneje kot v primeru pravočasne oddaje vloge.

Kdo lahko odda vlogo?

Vlogo lahko vložite vsi zavezanci za dohodnino, ki med letom niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane in zavezanci, ki ste med letom olajšavo že uveljavljali, pa želite podatke spremeniti.

Vzdrževani družinski člani so vsi otroci do 18. leta starosti, ob izpolnjevanju posebnih pogojev pa so lahko to tudi, na primer, starejši otroci od 18 leta, zakonski partnerji in starši zavezanca, ki nimajo lastnih prihodkov, živijo pa v skupnem gospodinjstvu. V primeru, da otrok izpolnjuje pogoje, ga lahko uveljavlja eden izmed staršev ali oba. Če ga uveljavljata oba zavezanca, morata biti pozorna, da skupna vsota obeh staršev ne preseže 12 mesecev (na primer, vsak po šest mesecev).

Kaj se najbolj izplača?

Običajno se najbolj izplača, če olajšavo za otroka uveljavlja starš, ki ima večjo plačo. Za napoved za odmero dohodnine si lahko na portalu eDavki pomagate s testnim izračunom.

Naj še omenimo, da boste zavezanci, ki uveljavljate vzdrževane družinske člane, informativni izračun dohodnine prejeli praviloma v drugem svežnju. Preveč plačano dohodnino boste prejeli na zadnji odprt plačilni račun, ki ste ga navedli na informativnem izračunu dohodnine. Če želite vračilo na drug račun, lahko to uredite z ugovorom zoper informativni izračun dohodnine.

 

Kje lahko oddate vlogo?

Vlogo za posebne olajšave lahko kot zavezanec oddate na različne načine:

  • elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja eDavki,
  • prek mobilne aplikacije eDavki,
  • ·osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu. V primeru, da je vloga poslana priporočeno po pošti, se za dan vložite vloge šteje dan oddaje na pošto. Če je vloga poslana z navadno pošto, mora k finančni upravi prispeti najpozneje do 5. februarja 2020.
Elektronska oddaja vloge prek sistema eDavki nudi zavezancem kar nekaj prednosti. Na voljo je brezplačno 24 ur na dan, uporabili boste lahko predizpolnjen obrazec z lanskimi podatki, dohodnino boste prejeli vrnjeno predčasno, hkrati boste sodelovali v nagradni igri.
LinkedIn
WhatsApp
Viber
Živahen mestni utrip je značilen za stanovanjske soseske, ki z okoliško infrastrukturo nudijo prebivalcem vse, da zadovoljijo svoje potrebe. Tudi sami razmišljate o nakupu stanovanja?

Pri nakupu nepremičnine, ki vam bo nudila varen in topel dom, morate biti pozorni na več dejavnikov. Med pomembnejšimi dejavniki je intima, ki si jo zaželite med »štirimi stenami« doma. Drugi pomembni dejavnik je brez dvoma praktičnost in dostopnost do preostalih funkcionalnih objektov, ki jih obiskujete na dnevni oziroma tedenski ravni. V to kategorijo bi uvrstili trgovine, športne objekte, kulturne ustanove, pošto, frizerja in podobno. In seveda vrtec oziroma šolo, če imate otroke. Bližina službe je češnja na vrhu torte. Dodaten plus je tudi dobro razvejan javni prevoz, ki vas popelje na malce oddaljenejši cilj.

Našteti dejavniki predstavljajo pozitivne lastnosti stanovanjskih sosesk. Na žalost pa so ob pozitivnih lastnostih tudi negativne. Te vas lahko doletijo kot lastnika etažnega stanovanja v takšni soseski. Predstavljamo vam pet neprijetnosti, ki vas lahko doletijo kot lastnika stanovanja v večstanovanjski zgradbi.

Težave z vodovodno napeljavo in druge napake

Načrtujete ob nakupu stanovanja tudi prenovo? Hitro boste spoznali, kako razumevajoči so sosedi pri obvestilu, da bodo za nekaj časa brez vode. Posamezne stanovanjske enote so namreč vezane na skupni vodovodni sistem. Za določen poseg ali popravilo je treba za nekaj časa zapreti vodo prav za vsa stanovanja. Vnaprejšnje prijazno obvestilo na oglasni deski vam bo prizaneslo z jeznimi pogledi novih sosedov. Doleti vas lahko še ena nesreča. Poplava pri sosedu, zaradi katere boste škodo utrpeli tudi vi. Ne pozabite na zavarovanje, ki vam bo krilo stroške takih in podobnih popravil škode. 

Ob najemu stanovanjskega kredita  se lahko izognete  zamudni izbiri pravega obrtnika, kar vam omogočata domska in primerjalna asistenca. En klic na brezplačno številko in vaša težava bo rešena. Tudi ob nedeljah! 

 

Skrite napake, ki jih pred nakupom niste opazili

Prvo pravilo, preden pustite lasten podpis na kupoprodajni pogodbi - opravite skrben in temeljit pregled stanovanja. Ne osredotočite se le na tisto, kar vam je vidno. Dobro preverite vodovodne in električne napeljave. Ne glede na to, ali gre za starejši blok ali novogradnjo. Če je nekaj novo, to še ni garancija, da so bila gradbena dela kakovostno izvedena. Če vaše finance dopuščajo le nakup stanovanja brez prenove, vas lahko skrite napake, ki jih boste morali za normalno bivanje odpraviti, privedejo do finančne zagate.

Stroški skupnih gradbenih del

Nekoliko starejši bloki bodo potrebni »lepotnih« popravkov, ki bodo po žepu udarili vse etažne lastnike stanovanj. Nova fasada naj bi na dolgi rok prinesla v teoriji nižje mesečne stroške, a bo najprej treba investicijo poplačati. Podobno velja za ostale renovacije, na primer menjava strešne kritine na bloku. Del gradbenih del se bo poplačal iz rezervnega sklada. Seveda, če je v njem že zbranega kaj denarja.

Glasni sosedi

Podobno kot na izbor staršev, nimate nobenega vpliva na izbor vaših blokovskih sosedov. Najslabše se vam piše, če boste stanovanje nižje od bučnih sosedov. Najbolje se vam bo godilo, če boste prebivali v najvišjem nadstropju.

Otroci so naše največje bogastvo, vendar pa znajo biti zaradi odvečne energije precej razigrani. Nogomet v stanovanju in skoki iz kavča so odlična zabava! So sosedovi najstniški otroci sami doma? Dober žur in test, kako glasni so lahko zvočniki, vam ne uideta. In to nista edini skupini, ki vas čahko prisilita, da si omislite čepke za ušesa.

Mirno blokovsko življenje vam lahko pokvarijo tudi prepirljivi sosedi, sosedovi hišni ljubljenčki ali sveže zaljubljen par, ki za odtenek pretirava z »romantiko«.

Neprijazno okolje za hišne ljubljenčke

Je hišni ljubljenček del vašega gospodinjstva? Preden kupite stanovanje, preverite, ali sta večstanovanjska stavba in okolica prijazna do psov in drugih domačih živali. Stanovalci in upravnik hišnih ljubljenčkov sicer ne moreta prepovedati. So pa lahko do hišnih ljubljenčkov neprijazna pravila v hišnem redu. Koristna bo tudi informacija, ali je v bloku dvigalo ali le stopnice. Če je človek najboljši prijatelj že nekoliko v letih ali izven kondicije, boste imeli nekoliko več dela, ko ga boste morali vleči v najvišje nadstropje.

Pripravite ustrezen finančni načrt

Ne pozabite niti na najpomembnejši del pri nakupu nepremičnine. Priprava ustreznega finančnega načrta, ki vam bo razkril, kakšno nepremičnino si lahko privoščite. Na naši spletni strani si lahko izdelate informativni izračun kredita. Na voljo imate tudi osnovne informacije glede najema kredita.

Za več nasvetov in informacij o stanovanjskih kreditih so vam na voljo tudi naši svetovalci, ki vam bodo pomagali izbrati stanovanjski kredit po vaši meri. Za sestanek se lahko dogovorite na brezplačni telefonski številki 080 22 65, prek obrazca na naši spletni strani ali osebno v eni od naših poslovalnic.

LinkedIn
WhatsApp
Viber