Se vam je kdaj zgodilo, da ste na bančnem avtomatu pozabili plačilno kartico ali gotovino? Kaj se zgodi? Preverili smo obe situaciji …

Zagotovo ste se že znašli v položaju, ko se vam je v naglici nekam mudilo. Na poti ste se morali nujno ustaviti na bankomatu z namenom dviga gotovine, ker prodajalec ne sprejema plačilnih kartic … Ko ste prišli do njega, je sledil šok. Ugotovili ste, da ste v bančnem avtomatu pozabili kartico oziroma gotovino. Ali veste, kaj se zgodi v omenjenih primerih?

Prvi primer: pozabljena kartica v bančnem avtomatu

Na bankomatih Sberbank banke smo preverili obe situaciji. Da bi v bančnem avtomatu pozabili kartico, je verjetnost majhna. Potrebna je obilna mera zmedenosti. Pri dvigu gotovine na bankomatu gre za naslednji postopek. Kartico vstavimo v bankomat, vpišemo PIN kodo in izberemo znesek dviga gotovine. Bankomat nam vrne kartico. Šele, ko jo vzamemo iz reže, nam gotovino tudi izplača.

Ne glede na malo verjetnost, da boste kartico pozabili, je situacija možna. Zato smo za začetek preverili to možnost. Plačilno kartico smo vstavili bankomat, vtipkali PIN, izbrali višino dviga gotovine. Kartice, ki je po začeti transakciji dviga gotovine prišla iz reže, nismo spravili v denarnico, ampak smo jo pustili v bankomatu. Odigrali smo primer, da smo kartico »pozabili« v bankomatu. Po pol minute čakanja je bankomat kartico potegnil v režo in jo takoj nato vrnil, da bi jo lahko vzeli. Po minuti čakanja je bankomat kartico ponovno potegnil v režo in jo tam zaradi varnosti tudi zadržal. Bančni avtomat je na koncu na zaslonu ponudil tudi informacijo, na koga se obrnemo, da bi znova dobili kartico. V kolikor nismo bili pozorni na izpisano besedilo na zaslonu bankomata, obvezno javimo odvzem kartice svoji banki, ki bo poskrbela, da jo dobimo čim prej nazaj.

Drugi primer: pozabljena gotovina v bančnem avtomatu

V drugi situaciji, pozabljeni gotovini v reži bankomata, je bil končni rezultat drugačen. Po izteku minute nas je denar še vedno čakal za prevzem. Zato smo si vzeli še nekaj časa, vendar tudi po treh, štirih minutah je bil denar še vedno na izstopni reži bankomata.

Nauk? Pri dvigih gotovine na bankomatu naj se vam ne mudi. V celoti pojdite čez proces dviga gotovine. Vstavite kartico, vpišite PIN kodo, izberite višino dviga gotovine in prevzemite gotovino. Ne zanašajte se preveč, da bo za vami prišel poštenjak, ki bo tekel za vami z denarjem ali pa ga izročil policiji oziroma banki. Če pa se vam že zgodi, da ste gotovino pozabili na bankomatu, obvestite policijo, ki bo nato delovala po ustaljenem protokolu.

V obratnem primeru, ko vas na bankomatu pričaka tuj denar, najdbo sporočite banki lastnici bančnega avtomata ali policiji. V primeru protipravne prilastitve tuje premične stvari kazenski zakonik namreč predvideva denarno kazen oziroma zapor do enega leta.

Zlata pravila pri dvigih gotovine na bančnem avtomatu:

 • Bančni avtomat uporabljajte sami. Če ga ne znate uporabljati, ne sprejemajte pomoči mimoidočega, temveč se o uporabi raje poučite v svoji banki.
 • Med uporabo bančnega avtomata ne sme nihče videti vaše številke PIN. Priporočamo, da pri vpisovanju številke PIN z roko zastrete tipkovnico tako, da onemogočite morebitno snemanje številke PIN. Če kdo stoji preblizu, ga prosite, naj se odmakne.
 • Kartico uporabljajte na bančnih avtomatih, ki stojijo na obljudenem in dobro osvetljenem mestu.
 • Če na bančnem avtomatu zaznate kakršnakoli spremembe ali odstopanja od običajnega izgleda ali delovanja bančnega avtomata (npr. kartico težje vstavite v avtomat, na avtomatu so naprave ali stvari, ki jih običajno ni, neobičajna postavitev kamer, neobičajna reža, v katero se vstavlja kartica itd.), vzemite kartico iz bančnega avtomata in izberite drug avtomat.
 • Če bančni avtomat ne vrne kartice (zaradi ovire, nameščene na reži za sprejem kartice), ob ali na njem pa je nalepljeno navodilo, da ponovno vnesite številko PIN, tega ne storite. Enako velja, če vam ponoven vnos PIN številke predlaga oseba, ki je v bližini in se predstavlja za bančnega delavca.
 • Če vam bančni avtomat kljub odobritvi storitve ne izplača gotovine, najprej preverite stanje na svojem računu. Če je vaše stanje na računu nespremenjeno in je bila torej storitev neuspešna oziroma prekinjena, se je to zgodilo najverjetneje zaradi okvare ali pomanjkanja gotovine. Če pa ugotovite, da je vaše stanje na računu spremenjeno oz. je bil želeni znesek odobren, a ne tudi izplačan, pa o dogodku nemudoma obvestite svojo banko.
 • Če so bančni avtomati nameščeni v prostorih, skozi vrata katerih lahko vstopite le s kartico, nikoli ni treba vtipkati številke PIN. Če je na vratih naprava, ki od vas zahteva tipkanje PIN številke, tega nikakor ne storite.

 

Nekaj osnovnih informacij o bančnih avtomatih Sberbank banke:

Storitve na bankomatih so vam ob enostavni uporabi na voljo:  

 • 24 ur na dan,
 • vse dni v tednu,
 • ne glede na delovni čas poslovnih enot,
 • brez čakalnih vrst.

Na bankomatih Sberbank d.d.:

 • Mastercard in Maestro kartice slovenskih bank izdajateljic,
 • Mastercard in Maestro kartice tujih izdajateljev,
 • Diners kartice.

Storitve, ki jih lahko opravite na bankomatih Sberbank d.d:

 • »hitri dvig gotovine«,
 • »znesek po izbiri« z možnostjo prejema potrdila o storitvi ,
 • »informacija o stanju« na transakcijskem računu z možnostjo prejema potrdila o storitvi,
 • »nakup GSM kartic«,
 • »zamenjava osebne številke«,
 • polog evrskih bankovcev v depotno enoto (na voljo samo imetnikom transakcijskih računov pri Sberbank d.d.).
LinkedIn
Delež spletnih nakupov pri Slovencih starih med 18 in 55 let se zvišuje, enako tudi zaupanje v varnost spletnega nakupovanja. To je pokazala raziskava MasterIndex, ki jo je pripravil Mastercard®.

Raziskava MasterIndex, ki razkriva plačilne trende in navade Slovencev, je med ključnimi ugotovitvami razkrila, da se je delež tistih, ki pogosto opravijo nakup prek spleta, od leta 2010 povečal z 8,6 na 27,4-odstotka. Vedno bolj priljubljeno je tudi mobilno plačevanje. V manj kot dveh letih se je povečalo s 37,1 na 46,7-odstotka. Povečalo se je tudi zaupanje v varnost spletnega nakupovanja. Leta 2010 je v varne nakupe prek spleta zaupalo 56,2-odstotka, zdaj zaupa že kar 81,7-odstotka sodelujočih v raziskavi.

Delež uporabe plačilnih kartic se med Slovenci v zadnjem desetletju zvišuje. Leta 2010 je delež znašal 15-odstotkov, letos se je ta povzpel na 27-odstotkov. Več kot polovica sodelujočih v raziskavi (60-odstotkov) nima težave s plačevanjem zneskov v višini do pet evrov. Plačilne kartice se najbolj uporabljajo za nakup življenjskih potrebščin (31-odstotkov), sledijo plačila na bencinskih servisih (26-odstotkov) in za nakupe prek spleta (17-odstotkov). Sledijo nakupi oblačil oblek in obutve, plačila za storitve, plačila v kavarnah in barih.

Pri spletnih nakupih prevladujejo nakupi oblačil in obutev

Nakupi prek spleta strmo naraščajo. Kar 13-odstotkov uporabnikov kartic opravi nakup prek spleta vsaj enkrat ali dvakrat na teden. Kar je štiri odstotke več kot v letu 2018. Zmanjšalo se je tudi odsotek takšnih, ki prek spleta ne nakupujejo. V letu 2018 jih je 11-odstotkov odgovorilo, da se za spletne nakupe ne odločajo, letos je odstotek padel na osem odstotnih točk.

Oblačila, obutev in modni dodatki so najpogostejša dobrina, ki jo Slovenci kupujejo prek spleta (42,1-odstotka). Tesno za petami so nakupi tehničnih pripomočkov (41,1-odstotka), na tretjem mestu pa so gospodinjski aparati (32,3-odstotka). Sledijo storitve potovalnih agencij, letalske vozovnice, vstopnice za kulturne prireditve, igrače, kozmetika …

Če so leta 2010 slovenski potrošniški več kot polovico nakupov opravili v slovenskih spletnih trgovinah, se je ta številka leta 2019 drastično zmanjšala. V »domačih« spletnih trgovinah kupuje le še 21-odstotka Slovencev. Največ dobrin ali storitev je plačanih prek spletne ali mobilne banke (50,1-odstotka), sledijo plačila s karticami. Če je bila leta 2010 gotovina najbolj popularno plačilno sredstvo pri spletnih nakupih (57,3-odstotka), je v letu 2019 padla na peto mesto. Zanjo se odloča le še (21,3-odstotka).

Trend brezstičnih plačil narašča

Narašča tudi trend uporabe mobilnih naprav za upravljanje plačil in financ. Mobilne naprave za omenjene namene uporablja že 30,7-odstotkov vprašanih. Za primerjavo, leta 2013 je odstotek znašal 11,2-odstotka. Vsaj 46,7-odstotka Slovencev ima vsaj nekaj izkušenj z mobilnim plačevanjem.

Visok porast je opazen tudi pri plačevanju z brezstično kartico. Vsak dan se za plačevanje z brezstično kartico odloča 12,2-odstotka sodelujočih v raziskavi, skoraj tretjina pa brezstično plačuje skoraj vsak dan.

Z Ide@l kartico do nakupa na obroke

Pri Sberbank banki vam brezstično plačevanje in nakupe prek spleta omogoča Ide@l Mastercard kreditna kartica, ki jo odlikujejo številne druge prednosti. Pri nakupih z Ide@l kartica vam zneska ne bo potrebno plačati v celoti naenkrat. Ob nastali finančni obveznosti nad 40 evrov se boste lahko odločili za plačilo na več obrokov. Minimalni obrok plačila je 20 evrov, največje možno število obrokov je 60.

Varne nakupe prek spleta omogoča mŽeton. Generator enkratnih gesel je namenjen potrjevanju varnih plačil z Ide@l Mastercard kartico prek spleta.
LinkedIn