Imate pripravljen seznam stvari, ki jih želite v prihodnosti uresničiti? Potovanje, šolanje otrok ali prijetnejše življenje, ko boste upokojili … Z varčevanjem boste cilje lažje izpolniti, prav tako bodo prihranki varneje shranjeni v banki kot doma.

Za začetek se je treba zavedati, da varčevanje ni »tek na kratke proge«. V enem oziroma dveh letih ne boste veliko privarčevali. Gre za dolgotrajni proces, ki traja deset, dvajset in več let. Varčevalni načrt je ključen pri dosegu cilja. V njem boste opredelili cilje, ki jih želite doseči, kot tudi časovni okvir, v katerem želite priti do ciljev. Pri Sberbank banki vam bo pri pripravi varčevalnega načrta pomagal osebni finančni svetovalec, ki bo individualno in po konceptu urejenih osebnih financ za vas pripravil ustrezno svetovanje in nabor produktov oziroma storitev.

Depoziti so varna in privlačna naložba

Od vas je odvisno, za katero obliko varčevanja se boste odločili. Bančni depoziti so ena najbolj priljubljenih oblik varčevanja. Predstavljajo privlačno in varno naložbo, saj imate jamstvo za vloge do višine 100.000 evrov za vse depozite. Obrestne mere za tri, devet ali dvanajstmesečne depozite z avtomatskim podaljšanjem pri Sberbank banki znašajo od 0,35-odstotka do 0,60-odstotka letno. Donos je zajamčen, saj je obrestna mera fiksno določena ob sklenitvi depozita in se do preteka vezave ne spreminja. Denar vam bo tudi hitro dostopen, saj je najkrajša doba vezave že samo 3 mesece. Najnižji znesek vezave znaša samo 100 evrov.

Priročni in brezplačni eObrestni račun

Za vse, ki ste bolj impulzivni tako pri nakupih kot tudi varčevanju, je priročen elektronski varčevalni račun eObresti. Ko boste imeli nekaj denarja, pa naj bo le 10 evrov, ga lahko položite na svoj elektronski varčevalni račun. Poslovanje, kot tudi odprtje računa, potekata izključno prek spleta. Denar na računu ni vezan in vam je vedno na voljo. Dodatna prednost je brezplačno poslovanje z računom. Brez stroškov vodenja in provizij.

Kombinacija naložbe v sklade in varčevanje v depozitu

Višjo stopnjo tveganja, a tudi višje donose, predstavlja kombinacija naložbe v vzajemne sklade ALTA in varčevanja v klasičnem bančnem depozitu. Kombinacijo skladov in višino vplačila v sklade določite sami, pri čemer je obrestna mera za depozitni del odvisna od višine vplačila v sklade in izbrane kombinacije skladov. V kombinaciji dobite dvoje – izjemno konkurenčno obrestno mero za depozitni del kombinacije in  investiranje v sklade brez vstopnih stroškov, ki bi posredno zmanjševali znesek naložbe. Plačila vstopnih stroškov ste oproščeni tudi za morebitna dodatna vplačila in za neomejen čas oz. dokler je pristopna izjava za sklade veljavna. Če nujno potrebujete sredstva, lahko kadarkoli zahtevate izplačilo naložbe iz skladov brez stroškov.

Ker nikoli ni prezgodaj za začetek varčevanja, svojim otrokom uredite otroški varčevalni račun za izpolnitev prvih želja.
LinkedIn
Ali varčujete za primere nepredvidenih dogodkov oziroma nepredvidenih večjih izdatkov? Ali pa za upokojitev? Do nekaj privarčevanih sredstev lahko pridete na različne načine kot tudi skozi različna življenjska obdobja.

Za vse naše želje in potrebe denarja ni nikoli dovolj na voljo. Zapravljajte ga premišljeno, nepremišljenim nakupom recite ne. Svoje premoženje oplemenitite z varčevanjem v vseh življenjskih obdobjih.

Varčevanje med dvajsetim in tridesetim letom

Obdobje, ko se počutite vsemogočne. O finančnih težavah ne razmišljate, v prvi vrsti so (študentske) zabave. Pa vendar je smotrno dati nekaj sredstev na stran. Po končanem šolanju se boste hitro znašli v odraslem svetu. Privarčevan denar za nakup prevoznega sredstva, delno financiranje nepremičnine ali za plačilo za nadaljevanje študija bo prišel kot naročen.

V teh letih imejte pod nadzorom zapravljanje denarja za nakupe in zabave. Ko imate že polno nakupovalno vrečko novih oblačil in vas premami, da bi si kupili še dodatni kos, resno premislite, če ga zares potrebujete. Denar raje položite na svoj eObrestni račun. Elektronski varčevalni račun lahko odprete prek spleta in ne zahteva menjave banke. Denar, ki ga imate na računu, ni vezan in vam je vedno na voljo. Poslovanje z računom je brezplačno, brez stroškov vodenja in provizij. Podobno kot odprtje,  tudi poslovanje poteka izključno prek spleta. Z njim lahko poslujete kjerkoli in kadarkoli.

Varčevanje med tridesetim in petdesetim letom

Dobrodošli v odraslem svetu. Čudoviti svet krmarjenja med stroški. Če do zdaj še niste slišali za koncept urejenih osebnih financ, je zdaj zadnji čas, da ga spoznate. Finančna zaščita je zelo pomembna in mora biti za posameznika oziroma družino primarni cilj varčevanja. Finančna zaščita predstavlja znesek sredstev, ki ponuja finančno zaščito v primeru nepredvidenih dogodkov (izguba zaposlitve, nezgoda) ali nepredvidenih večjih izdatkov. Pravijo, da naj bi privarčevali vsaj 10-odstotkov svojih dohodkov, in to tako, da takoj ob prejemu dohodka dajte na stran znesek za varčevanje, in ne tako, da rečete 'bom videl, koliko mi bo konec meseca ostalo, pa bom dal potem na stran'.

To obdobje ponavadi zaznamuje obilica investicij. Nakup avta, ureditev stanovanjskega vprašanja, številni se boste prvič srečali z radostmi, ki jih prinaša starševstvo. Ne glede na vse naložbe ne zanemarite sebe. Pri varčevanju bodite agresivni, izogibajte se nepotrebnim stroškom.

Svoja sredstva lahko varno shranite v banki z najpogosteje sklenjenimi depoziti z avtomatskim podaljšanjem in dobrimi obrestnimi merami. Trimesečni, devetmesečnimi ali dvanajstmesečnimi depoziti z avtomatskim podaljšanjem je lahko varna naložba za tiste, ki vas dostop do denarja prevečkrat premami v impulzivne nakupe.  Obrestna mera pri depozitih je fiksno določena in se do preteka vezave ne spreminja.

Varčevanja po petdesetem letu

Bolj kot boste prekoračili petdeseto leto, bolj se boste začeli spraševati, kakšna bo vaša pokojnina. Če še niste začeli varčevati, je zadnji čas, da začnete. Poskrbite, da bo najdaljši dopust v življenju prijeten. Če že varčujete, preverite, koliko sredstev ste že privarčevali in naredite izračun, koliko bo znašala vaša pokojnina.

Tako boste dobili vsaj približno sliko, kakšno bo vaše življenje po koncu aktivne zaposlitve. Za čas slednje prečrtajte nepotrebne izdatke in povišajte sredstva, ki jih namenjate za varčevanje. Preverite različne oblike varčevanja (depoziti z avtomatskim podaljševanjem, varčevanje za pokojnino, ABS depozit PLUS …) in razpršite svoje premoženje. Pri izboru posameznih oblik varčevanja si lahko pomagate tudi z naložbeno piramido.

LinkedIn