Osebne finance Mikro podjetja in podjetniki Srednja in velika podjetja

Kaj je OTP čitalec?

Je naprava, ki generira enkratno naključno geslo OTP (One Time Password) s katerim se uporabnik varno avtenticira na daljavo. Uporabljamo ga v elektronskem bančništvu, spletnem nakupovanju, telefonskem bančništvu in ostalih storitvah. Prenosni čitalec vam omogoča poslovanje z vašo kartico na internetu. Z njegovo pomočjo boste lahko varno nakupovali v spletnih trgovinah z oznako Mastercard ID Check. Prav tako omogoča dostop do spletnega bančništva in naročanje bančnih storitev (Flik, spletna banka, mobilna banka) na daljavo.

Za potrjevanje plačil na spletu danes ponujamo tudi bolj sodobne metode, zato priporočamo, da za spletne nakupe namesto OTP čitalca uporabljate mŽeton v mobilni banki.


Zamenjajte OTP čitalec za mŽeton v mobilni banki

Za bistveno bolj elegantno in enostavno potrjevanje spletnih plačil namesto OTP čitalca priporočamo mŽeton v mobilni banki.

Z mŽetonom lahko potrjujete spletna plačila tako enostavno, kot je klik na prejeto potisno sporočilo in nato klik na potrditev plačila. Mobilno banko lahko vklopite brez obiska poslovalnice v spletni banki ali pa naročite vklop na daljavo prek spletnega obrazca (za naročilo potrebujete OTP čitalec in bančno kartico). Vklop mobilne banke na daljavo je možen le za fizične osebe.

mzeton-uporaba-1200x800px

Več o potrjevanju plačil z mŽetonom >
Vklop mobilne banke na daljavo prek spleta >


Kako potrdim spletni nakup z OTP čitalcem?
(za opis postopka potrditve spletnega nakupa z mŽetonom v mobilni banki kliknite tu)

Odvisno od spletnega trgovca boste za potrditev transakcije preusmerjeni na eno od dveh možnih strani za potrditev transakcije in transakcijo potrdili z OTP čitalcem na enega od dveh načinov:

1) potrditev z vpisom pozivne številke (izziv) v čitalec in na ta način ustvarjenim enkratnim geslom (gumb »BUY« na čitalcu),
2) potrditev z vpisom dveh podatkov o transakciji in na ta način ustvarjenim enkratnim geslom (gumb »SIGN« na čitalcu).


Način 1: Spletni nakup z vpisom pozivne številke (izziv) v OTP čitalec

1. Če ste za potrditev plačila preusmerjeni na stran kot na spodnji sliki, v spustnem seznamu za potrditev s čitalcem kartic izberite možnost »OTP«.

2. Izpiše se vam pozivna številka (izziv), ki jo morate vpisati v OTP čitalec.

3. Na OTP čitalcu izberete možnost »BUY« (oz. odvisno od čitalca), vpišete pozivno številko in pritisnete OK.

4. Po vnosu PIN številke kartice in potrditvi bo čitalec ustvaril enkratno geslo.

5. Enkratno geslo s čitalca prepišete v polje na spletni strani. Transakcijo boste uspešno zaključili s klikom na gumb »Potrdi«.Način 2: Spletni nakup z vpisom dveh podatkov o transakciji v OTP čitalec

1. Če ste za potrditev plačila preusmerjeni na stran kot na spodnji sliki, izberete »Enkratna koda z mŽetona ali s čitalca kartic«.

2. V drugem koraku izberete kartico, s katero plačujete (oblika 5169**** pomeni kartico).

3. Po izbiri na predhodnem koraku se vam bosta izpisala dva podatka, ki ju morate vnesti v vaš OTP čitalec.

4. Vstavite kartico Mastercard v OTP čitalec in pritisnite modro funkcijsko tipko »SIGN«, nato vnesite številko PIN izbrane kartice.

  

5. Vpišite podatek 1 in izberite OK.

 

6. Vpišite podatek 2 in izberite OK.

 

7. Na koraku za »Podatek 3« ne vpisujete ničesar in samo zaključite vnos z OK.

 

8. Po zaključenem prejšnjem koraku se bo ustvarilo OTP geslo.

 

9. Ustvarjeno OTP geslo vnesete na spletni strani v polje »Vnesite izračunano enkratno kodo« in izberete »Potrdi«. Po zaključeni transakciji vas bo spletni trgovec obvestil o uspešno izvedeni transakciji.

 


Potrjevanje transakcij po obeh načinih s starejšimi čitalci Vasco® ali Todos

OTP čitalec Todos

Koraki:

  1. Za potrjevanje na način 1 (pozivna številka) vstavite kartico Mastercard in z vrtečim koleščkom izberite »PODPIS«, ki ga potrdite s potrditveno tipko, prikaže se sporočilo »POZ«.
  2. Za potrjevanje na način 2 (vpis dveh podatkov o transakciji) vstavite kartico Mastercard in z vrtečim koleščkom izberite »PODPIS PLUS«, ki ga potrdite s potrditveno tipko.

Povezane vsebine

Naročite mobilno banko mSberbank SI

Naročite mobilno banko mSberbank SI

Uporabljate debetno kartico Mastercard ali kartico Ide@l in še nimate mobilne banke? Naročite mobilno banko in aktivirajte mŽeton.

Če imate spletno banko, lahko mobilno banko aktivirate kar od doma. V spletni banki izberite zavihek »Naročila«, nato izberite »Mobilna banka« in sledite navodilom.

Zanima me >

Naročite spletno banko eSberbank SI

Naročite spletno banko eSberbank SI

Dogovorite se za sestanek in aktivirali vam bomo spletno banko.

Znotraj spletne banke lahko sami aktivirate mobilno banko kar od doma, nato pa v mobilni banki aktivirate tudi mŽeton.

Zanima me >

Naročite kartico Ide@l Mastercard

Naročite kartico Ide@l Mastercard

Z njo lahko vse nakupe (tudi spletne) enostavno razdelite na do 60 obrokov, izbirate lahko med 3 načini odplačevanja, prinaša pa vam tudi različne garancije in zavarovanja na nakupe ter kartico in posebne ugodnosti.

Preverite vse prednosti in jo naročite kar prek spleta, brez obiska poslovalnice.

Zanima me >


Pomoč uporabnikom in dodatne informacije