Ljubljana, 10. decembra 2018– Potrošniki si želimo čimbolj preprostih, ugodnih in nam prilagojenih finančnih storitev. Z izvajanjem nove direktive o plačilnih storitvah (PSD2) in Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED) si lahko obetamo vse več takih rešitev različnih bančnih in nebančnih ponudnikov. Še preden se bo omenjena direktiva začela uporabljati, imamo na naših tleh že prvi primer uspešnega povezovanja med slovenskim fintech podjetjem MBILLS in banko Sberbank, ki sta trgu predstavila povsem svežo, a že delujočo rešitev, ki omogoča še enostavnejše plačevanje z mobilnim telefonom.

Prvi primer sodelovanja med slovenskim fintechom in banko v Sloveniji

Hitro razvijajoče se podjetje MBILLS v zadnjem času pospešeno širi mrežo prodajnih mest, kjer je mogoče plačevati s telefonom, ter razvija nove možnosti plačevanja.

Banka Sberbank d. d. je v MBILLS videla priložnost, da svojim komitentom ponudi napredno bančno izkušnjo in jim olajša plačevanje.

Tako je nastalo partnersko sodelovanje, ki povezuje eno večjih bank pri nas s hitro razvijajočo se mobilno denarnico. Sodelovanje med MBILLS in Sberbank je primer prvega sodelovanja med slovenskim fintechom in banko pri nas. Pomeni uresničitev vizije direktive o plačilnih storitvah še pred septembrom 2019, ko se bo le-ta začela uporabljati.

Uporabniki mBills lahko za plačevanje z mBills porabljajo sredstva s svojega bančnega računa

Do sedaj so si morali uporabniki mobilne denarnice mBills le-to najprej napolniti, nato pa so porabljali sredstva iz nje z mobilnim telefonom (plačevanje položnic, nakazovanje drugim osebam, ...) ali s kartico mBills Mastercard® (predvsem za plačevanje na prodajnih mestih, na spletu in v tujini). Zdaj lahko mobilno denarnico povežejo s svojim bančnim računom pri Sberbank ter za plačevanje z mBills porabljajo sredstva, ki jih imajo na svojem bančnem računu. To jim prinaša dodatno mero brezskrbnosti, saj jim po novem ne bo več treba skrbeti za polnjenje mobilne denarnice.

Uporabniki mBills imajo tako na voljo dva možna vira sredstev za plačevanje – svoj bančni račun pri Sberbank in razpoložljivo stanje v mobilni denarnici mBills. Nastavijo si privzeto možnost za plačevanje, ki pa jo lahko ob vsakem plačilu tudi spremenijo. V MBILLS pravijo, da si lahko uporabniki v prihodnje obetajo tudi možnost izbire drugih virov sredstev za plačevanje.

Sodelovanje med fintechi in bankami prinaša nove poslovne modele in produkte z odlično uporabniško izkušnjo

Primer povezovanja MBILLS z banko Sberbank kot pravi korak v širjenju brezgotovinskega plačevanja prepoznava tudi direktor MBILLS, mag. Primož Zupan: »V MBILLS smo že od samega začetka odprta platforma, neodvisna od tega, pri kateri banki, mobilnem operaterju je uporabnik, kateri operacijski sistem uporablja njegov pametni telefon. Sedaj z banko Sberbank njihovim komitentom kot prvim omogočamo, da z MBILLS opravijo vsa plačila neposredno z Sberbank TRR.«

Kaj povezovanje s fintechom prinaša bančnim komitentom?

Komitenti Sberbank lahko z mBills 24 ur na dan nakazujejo sredstva drugim uporabnikom, tudi tistim, ki niso komitenti banke Sberbank d. d. Pri takšnem nakazilu jim ni potrebno vpisovati podatkov o transakcijskem računu ali drugih osebnih podatkov prejemnika. Prejemnik denar dobi takoj, neodvisno od bančnih urnikov. Neposredno z bančnega računa lahko plačujejo tudi v vseh situacijah, kjer je omogočeno plačilo z mBills. Plačujejo lahko v gostinstvu, storitvenih dejavnostih in na prodajnih mestih, nakupujejo izdelke na prodajnih avtomatih, plačujejo mesečne položnice in e-račune, plačujejo na spletu in v mobilnih aplikacijah ter nakupujejo vstopnice za dogodke.

Še posebej je za stranke Sberbank priročna možnost izplačila gotovine na vseh Petrolovih prodajnih mestih, ki je povsem brezplačna.

Za banke je povezovanje s fintechi finančno in časovno učinkovito

Da partnerstvo s fintech podjetji prinaša bankam nov potencial, je prepričan namestnik predsednika uprave, Aleš Zajc, MBA: »V banki Sberbank nenehno vlagamo v napredne rešitve in pri uvajanju le-teh spremljamo stanje v celotni Evropi. V partnerstvo z MBILLS smo vstopili s ciljem ponuditi našim uporabnikom najboljšo bančno izkušnjo in tako kot prvi v Sloveniji postaviti zgled sodelovanja med bankami in slovenskimi fintech podjetji. V omenjenem sodelovanju prepoznavamo poleg koristi za uporabnike tudi širšo vrednost za stroko, saj odpiramo novo dimenzijo inovativnih rešitev v bančništvu.«