Zavarujte svoja sredstva, ne zaupajte goljufivim kripto svetovalcem in ne delite svojega uporabniškega računa s tretjimi osebami

Spoštovani,

opozarjamo vas na tip prevare, ki se pojavlja v povezavi s kriptovalutami, in se prične že pri odpiranju kripto trgovalnega računa. Svetujemo vam, da račun odprete neposredno pri preverjeni kripto menjalnici in da svojih podatkov ne delite s tretjimi osebami, v nobenem primeru pa ne odpirate kripto računa preko posrednikov.

Prevara poteka na način, da se stranka poveže z neverodostojnim posrednikom (npr. preko prejetega oglasa, elektronske pošte, klica s strani ponudnika), ki ji predstavi kriptovalute oz. ponudbo za nakup skupaj z obljubo po velikem zaslužku. Stranka nato s pomočjo posrednika, ki mu posreduje svoje podatke, odpre kripto trgovalni račun pri določenem kripto podjetju (načeloma veljavno registrirano). Po nakazilu denarnih sredstev in njihovi pretvorbi v kriptovalute, pa omenjeni posrednik/goljuf zlorabi strankine podatke, z njenimi podatki vstopi v njeno kripto denarnico ter prenese sredstva na drug račun. Tako odtujena sredstva so v večini primerov za vedno izgubljena, ko zapustijo strankino kripto denarnico.

Svetujemo vam, da s tretjimi osebami ne delite:

  • Fotografij svojih osebnih dokumentov,
  • Fotografij sebe z osebnim dokumentom,
  • Prijavnih podatkov za različne spletne platforme,
  • Gesel za dvofaktorsko avtentikacijo (2FA).

Bodite izredno pazljivi komu zaupate svoje podatke, zlasti pa svojih podatkov ne pošiljajte neznancem (npr. preko elektronske pošte, klica in podobno). Trgovanja s kriptovalutami se lotite neposredno preko preverjenih, licenciranih in registriranih kripto menjalnic, svojih podatkov pa ne delite s tretjimi osebami.

S spoštovanjem,
Sberbank banka d.d.