Zadnje čase se pojavljajo nove prevare na spletu, kjer lahko naročimo izdelke priznanih proizvajalcev po izredno nizkih cenah, le–te pa redko kdaj prejmemo. Gre za spletne trgovine, ki se oglašujejo preko socialnih omrežij (Facebook) in ponujajo električne skiroje, skuterje, kolesa, hoverboarde, GoPro kamere in tudi drone.

Evropski potrošniški center (EPC) opozarja, da je pri takih izdelkih zelo vprašljiva tudi varnost, saj izdelki niso laboratorijsko preizkušeni, vsebujejo slabše materiale in lahko škodujejo zdravju. V kolikor se potrošnik odloči za nakup takega izdelka, pogostokrat nezavedno spodbuja organizirane kriminalne združbe.

Kako se lahko izognete takšnim prevaram?

Pred nakupom se bolj podrobno pozanimajte o identiteti prodajalca, poiščite ocene in komentarje drugih strank, spremljajte ceno izdelka, na uradnem spletnem mestu preverite pooblaščene prodajalce, ocenite videz strani in preverite fotografije izdelka.

Več informacij o spletni prevari si lahko preberete na Varni na internetu, kjer lahko najdete tudi trenutni seznam lažnih spletnih trgovin.

Preverite tudi znake za alarm, ki vas lahko zavarujejo pred prevarami.