V letu 2016 se je vrednost blagovne znamke Sberbank povečala za 33 % na 9,1 mrd USD, so zapisali pri Brand Finance, vodilni neodvisni družbi za vrednotenje blagovnih znamk in strateško svetovanje. Blagovna znamka Sberbank se je na svetovni lestvici tako povzpela s 35. na 24. mesto.

 
Hkrati je Sberbank edina ruska blagovna znamka tako med prvimi 100 blagovnimi znamkami bančnega sektorja kot tudi med prvimi 500 blagovnimi znamkami vseh sektorjev. Med evropskimi bankami je Sberbank na 6. mestu, med svetovnimi bankami pa na 24. mestu. 

"Realnost danes je, da svet postaja digitalen. Želimo biti relevantni, ostati med vodilnimi v sektorju in storiti vse, kar je v naši moči, da to dosežemo. Postavili smo si ambiciozen cilj – postati tehnološka družba, za kar si nenehno prizadevamo. To miselnost skušamo prenesti na vse, vključno z zaposlenimi, strankami in investitorji,” je povedal Herman Gref, glavni izvršni direktor in predsednik upravnega odbora Sberbank. 

David Haigh, ustanovitelj in glavni izvršni direktor družbe Brand Finance, je dodal: “Sberbank je inovativna banka, ki temelji na tehnologiji ter gradi tehnične platforme za geografsko in produktno širitev. Ima dolgo korporativno zgodovino, trden ugled in dinamično vodstvo. Sberbank hitro krepi tako moč kot tudi vrednost svoje blagovne znamke. Pričakujemo, da se bo ta trend v naslednjih letih nadaljeval in celo krepil, saj tehnologija preoblikuje bančni in finančni sektor."

Brand Finance izračunava vrednost blagovne znamke z uporabo metodologije Royalty Relief, ki nam pove vrednost, ki bi jo bila družba voljna plačati za pridobitev licence za svojo blagovno znamko, če je ne bi imela v lasti. Pri tem pristopu je treba oceniti prihodnje prihodke, ki izvirajo iz blagovne znamke, in izračunati stopnjo licenčnine, ki bi se zaračunala za uporabe te blagovne znamke. Brand Finance je bila ustanovljena leta 1996 in je danes vodilna neodvisna družba za vrednotenje blagovnih znamk in strateško svetovanje. Sedež ima v Londonu, svoje pisarne pa v 20 državah po vsem svetu.

Popoln seznam Brand Finance si oglejte na tem naslovu: http://brandfinance.com.